Roditeljstvo
24.05.2016.

5 novih saveta u vezi sa negom beba

Ukoliko ste nedavno postali roditelj, vrlo je važno da budete u toku sa aktuelnim preporukama koje se odnose na negu beba. Evo šta bi trebalo da znate...

Svake godine radi se sve više istraživanja, pa se tako uporedo sa tim menjaju i pravila koja se odnose na negu i odgajanje beba.

Bez obzira da li je ovo vaša prva trudnoća ili je prošlo sedam godina otkako ste na svet doneli svoje prvo dete, uvek je dobro konsultovati se sa lekarom oko aktuelnih preporuka. Ovo su samo neke stvari koje su se promenile poslednjih godina:

Auto-sedišta
Staro pravilo:

Beba treba da sedi licem okrenutim prema sedištu automobila do svog prvog rođendana.

Novo pravilo:
Beba treba da sedi licem okrenutim prema sedištu automobila najkraće do svoje druge godine. 

Zbog čega se pravilo promenilo:
Roditeljima se uglavnom savetuje da što duže postavljaju auto-sedište okrenuto naopačke, tačnije sve dok veličina sedišta to dozvoljava. Međutim, godinama se roditeljima savetovalo da bi deca u ovom položaju trebalo da sede dok ne napune godinu dana ili dok ne dostignu težinu od devet kilograma. Ovakve preporuke su zbunjivale mnoge mame i tate, jer su mislili da čim dete napuni godinu dana ili dostigne tu težinu treba postaviti auto/sedište okrenuto ka napred.

Čak i ako je dete starije od godinu dana, a teže manje od 15 kilograma, možete mu postaviti auto-sedište naopačke i ne treba da vas brine ukoliko je nožicama pomalo tesno.

Cucle varalice
Staro pravilo:

Izbegavati dude, jer mogu uticati na uspešno dojenje.

Novo pravilo:
Ostavite bebu da spava sa dudom, čak i ako redovno dojite.

Zbog čega se pravilo promenilo:
Iako su doktori godinama imali loše mišljenje o cuclama varalicama, studije su pokazale da njihova upotreba u toku noći i uopšte tokom spavanja smanjuje rizik od sindroma iznanenadne smrti (SIDS). Cucla vašoj bebi zapravo pomaže da tokom sna stalno ima dotok vazduha, tako što će joj usta biti otvorena. Osim toga, sporadično sisanje omogućava vašoj bebi da ostane u laganijoj fazi sna, što smanjuje šanse da će prestati da diše. “Najveći rizik od SIDSA-a imaju bebe mlađe od šest meseci, pa obično savetujem roditelje da u tom periodu mogu da prestanu sa upotrebom cucle varalice”, ističe doktor Ari Braun.

Sa druge strane, ukoliko vaša beba ne želi da koristi dudu, nema potrebe da je forsirate.

Ogradice za krevetac
Staro pravilo:

Ogradice za krevetac mogu sprečiti da beba udari glavom o krevetac.

Novo pravilo:
Iz kreveca skloniti sve mekane stvari, uključujući i ogradice.

Zbog čega se pravilo promenilo:
Iako je Američka akademija pedijatara (AAP) još 2011. godine upozorila roditelje na negativnu stranu ogradica za krevetac, roditelji ih i dalje kupuju. Nekoliko studija pokazalo je da ogradice mogu biti izuzetno opasne, jer iako su napravljene da bi zaštitile bebe, one mogu čak i da ugroze detetov život. Naime, mnoga deca nemaju razvijenu motoriku koja je potrebna da izvuku glavu u slučaju da im se zaglavi između ogradice i kreveca ili dušeka. Ukoliko su ulošci suviše meki, beba može da osloni lice i da se uguši. Sa druge strane, ukoliko su suviše čvrsti, beba može da se osloni na njih i, preko ograde ispadne iz kreveca.

“Prestanite da koristite ogradice! Nauka je dokazala da one čine više štete nego dobrog. Takođe iz kreveca izbacite sve jastuke, igračke i ćebiće”, upozorava doktor Svonson.

Uvođenje čvrste hrane
Staro pravilo:

Dok dete ne napuni tri godine treba izbegavati alergenu hranu, kao što je kikiriki.

Novo pravilo:
Kada dete napuni godinu dana, dati mu malu količinu kikiriki putera.

Zbog čega se pravilo promenilo:
“Dugo vremena mislili smo da izbegavanje kikirikija tokom ranog razvoja deteta može sprečiti nastanak alergije. Na žalost, broj alergija se u poslednje dve decenije duplirao”, ističe doktor Svonson. Osim toga, studija iz 2015. godine pokazala je da ukoliko roditelji detetu daju kikiriki u periodu između četvrtog i jedanaestog meseca, smanjen je rizik od nastanka alergije.

Pasta za zube
Staro pravilo:

Koristiti pastu bez fluora do druge godine.

Novo pravilo:
Čim bebi izraste prvi zub početi se korišćenjem paste sa fluorom.

Zbog čega se pravilo promenilo:
Stručnjaci su smatrali da je bolje da bebe ne koriste pastu sa fluorom, jer ne mogu još uvek lepo da ispljunu, pa postoji mogućnost da progutaju više nego što je potrebno i tako dobiju fluorozu, od koje zubi dobiju bekle fleke. Međutim, puno male dece i predškolaca ima karijes. Američko udruženje stomatologa iz tog razloga sada savetuje da se bebama zubići peru dva puta dnevno sa vrlo malom količinom paste sa fluorom.

“Sve dok vaše dete ne ume lepo da ispljune, zubiće perite sa vrlo malo paste (veličine pirinča), a zatim, kada dete bude moglo da ispljune, počnite da stavljate malo više paste (veličine graška)”, savetuje Lezli Levin Harvel, pedijatrijski stomatolog iz Nju Džerzija. “Neka deca ne umeju lepo da ispljunu pastu sve do treće godine. Moje dete je napunilo četiri i sada smo prešli na veličinu graška.”

izvor: yumama.com

foto: yumama.com, mojpedijatar.co.rs, lifepressmagazin.com, mamaibeba.net
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno