Roditeljstvo
20.05.2016.

Kako smiriti dete u kupovini?

Svakoj mami je jako dobro poznata ova situacija. Kupovinu obavljate na brzinu jer dete postane toliko zločesto da jednostavno ne možete s njim izaći na kraj. Bilo da se radi o tome da mu ne želite nešto kupiti, ili mu je došla žuta minuta ili pak je željno pažnje – treba znati kako se nositi u takvim situacijama.

Obično se takve situacije završe time da stavite korpu na mesto i ljuti odete s detetom prema autu i završite kupovinu. I to je sasvim logično nakon svih onih pogleda ljudi u trgovini kojima je u glavi to da ne znate smiriti svoje dete. Deca predškolskog uzrasta specifična su po svojim ispadima jer još uvek ne znaju na pravi način izraziti svoje misli i osećaje. Obično cviljenjem i prenemaganjem dete želi pridobiti pažnju roditelja ili dobiti ono što su u tom trenutku naumilo.

Evo nekih trikova kako lakše smiriti dete u šopingu:

Uvek morate sa sobom imati hranu

Grickalice, smoki, sok.. Obavezno nosite sa sobom kuda god idete. Ako vidite da situacija izmiče kontroli, deca se u većini slučajeva pale na ovakve poslastice, a ako ih to smiri barem na kratko vreme dok vi ne obavite šta treba, zašto ne?

Vozite ih u kolicima

Deca postaju nervozna i kada ne mogu više hodati. Zašto ih ne biste stavili u kolica i vozili usput dok vi obavljate kupovinu? To će i njima biti zanimljivo, a prilika da se malo odmore je ponekad sve što im treba da se smire.

Igra s mobilnim

Verujemo da ne praktikujete to često, ali ova je jedna zabavna igra koju voli svako dete. Ako mu upalite igricu koja će držati njegovu pažnju, za to vreme ćete sigurno obaviti većinu stvari koje ste planirali.

Neka vam dete pomogne

Uključite svoje dete u šoping. Neka vam pomogne da pronađete namirnice koje vam trebaju, razgovarajte pritom s njim, objašnjavajte mu šta vam sve treba i zašto. Pokušajte zaokupiti njegovu pažnju nečim – deci su zanimljive nove stvari, samo morate znati kakoda ih praktukujete.

Mito?

Iako nije omiljena metoda nijednog roditelja, a ni najbolje rešenje, dok nema izlaza najlakši je način obećanje nečeg. Roditelji obećaju svašta – od slatkiša do novih igračaka. Takva metoda ima svoje dobre, ali i loše strane.

Kada govorimo o onim dobrima, to znači da će dete naučiti da dobro ponašanje može dovesti do nagrada. Međutim, pazite da u ovoj metodi ne preterate jer nije rešenje za svaki problem nešto "obećati" i misliti da je time rešena situacija.

Budite mirni

Verujemo da to nije lako, međutim, pokušajte ostati mirni iako ste verojatno vidno uzrujani. Ali ako to vidi dete, stvari će tek tada krenuti potpuno nizbrdo. 

izvor: zena.hr

foto: sheknows.com, fabandfru.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno