Roditeljstvo
04.05.2016.

Koje roditeljske savete nekada treba ignorisati?

Korisne roditeljske savete uglavnom treba slediti. Međutim, uvek postoji izuzetak od svakog pravila. U moru informacija koje dobijamo svakodnevno, ključ je znati kada treba ignorisati neke od roditeljskih saveta.

Evo 5 roditeljskih saveta koje je nekada bolje da ignorišete:

Stavite dete u krevet ranije

Ne budite uvek kruti što se tiče vremena za spavanje. Naravno, detetu je potrebna određena količina sna ali ponekad je zabavno ostati budan do kasno. Dok god dete sutradan nema obaveze kao što su škola, treninzi ili sl. može ponekad ostati budno. Dajte mu dozvolu da to vreme iskoristi za čitanje, gledanje filma, pričanje sa vama ili bratom/sestrom. To će ga rasteretiti od svakodnevnih briga.

Ne dopuštajte detetu da spava u vašem krevetu

Stručnjaci će reći da ne treba detetu stvarati naviku da spava u vašem krevetu. To je potpuno logično, jer ne možete se dobro naspavati ako tokom noći stalno brinete o tome da ne povredite dete, da se ne okrenete nezgodno ili da ne probudite dete ili muža. San neće biti kvalitetan i svi će biti nenaspavani.

Ali, nekada zajedničko spavanje može da bude i jako dobro. Kada je dete imalo težak dan, nije mu dobro ili ima neke strahove zajedničko spavanje će mu pomoći da se opusti i lepše prespava noć. Takođe je zabavno da se grlite, mazite i pričate sa detetom u krevetu.

Ne dopuštajte da vam dete odgovara

Kako ćemo naučiti dete komunikacionim veštinama ako mu ne damo da vodi dijalog sa drugima i iskaže svoj stav? To ne znači da mogu da psuju, negoduju za svaku sitnicu, pokažu nepoštovanje i sl.

Mnoge studije su pokazale da deca koja su imala mogućnost da ravnopravno učestvuju u razgovoru sa odraslima kasnije bolje komuniciraju sa drugim ljudima.

Naučite dete da izvršava svoje obaveze

Ako postoji najbolji način da pokažete detetu šta znači zahvalnost to je svakako da uradite nešto za njega. Zamislite sledeću situaciju: „Milice, ja ću izbaciti smeće umesto tebe večeras, znam da imaš puno domaćih zadataka.“ Ili „Ivane, znam da si bio mnogo pažljiv jutros i napravio sestri doručak, ja ću namestiti krevet umesto tebe.“

Neka dete uči iz neuspeha

Da li ste nekada pomislili da to što je dete zaboravilo svesku kod kuće i može da dobije jedinicu, može i da ga nauči pameti?  Ali, da li ste tada razmislili o ukupnom emocionalnom stanju deteta i kako se ono stvarno oseća zbog toga. Ako dete nešto zabrlja potpuno je u redu da ga izvučete i pružite mu podršku.

izvor: najboljamamanasvetu.com

foto: escuelaenlanube.com, abc.es, construkom.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno