Roditeljstvo
01.05.2016.

10 rečenica koje će vas povezati sa nervoznim detetom

Ponekad nam je stvarno potrebna magija da ne bismo poludeli zbog detetovog ponašanja. Prave reči će vas u tim trenucima bukvalno spasiti neprimerene reakcije i osećanja krivice.

Izdvojili smo rečenice koje su povezane sa funkcionisanjem našeg mozga u emocionalno nabijenim situacijama. Tako, sledeći put kada se nađete u situaciji sa detetom i osetite da “u vama sve ključa” zastanite i upotrebite sledeće rečenice:

Reci mi kako se osećaš

Podstaknite dete da opiše svoja osećanja pa makar to bilo u samo jednoj ili dve reči. Na taj način emocija gubi svoju početnu snagu zbog angažovanja prefrontalnog korteksa mozga.

I to je jako dobro! Upravo prefrontalni korteks igra ulogu „odraslog“ i čuva vas od igranja igrica po ceo dan ili reaguje kao trogodišnjak na svako malo razočarenje. 

Želim da razumem kako se osećaš

Rečenica koja takođe, podstiče dete da opiše rečima svoja osećanja i pomogne mu da nastavi dalje. Dodatno ovom rečenicom pokazujete empatiju. Ona će vam omogućiti da izgradite most od vas do ostrva gde se nalazi vaše dete i gde se oseća zaglavljenim.

Ako želite da vam ovo stvarno pomogne potrebno je da dete gledate u oči i da pažljivo slušate ono što ono ima da vam kaže.

Volim te čak i kada si ljut/a

Sigurno već znate zašto ova rečenica funkcioniše. Deci je potrebna bezuslovna ljubav od strane roditelja kako bi mogli pravilno da napreduju fizički i emocionalno. Na taj način pokazujete detetu da čak i kada se ne slažete sa njim i dalje ga volite.

Promenite reč „ljut/a“ u bilo koju trenutnu detetovu emociju.

U redu je da budeš neraspoložen

Ako dete pokuša da potisne svoja osećanja, ona će se verovatno još više pojačati i možda čak prouzrokovati neprimeren način ponašanja. Osećanja su sastavni deo svih ljudskih bića, a to podrazumeva i ona ne baš lepa osećanja. Kada priznate da je u redu imati ne tako popularna i poželjna osećanja i tada treba da pokažite detetu da ga volite.

Da li mogu da te zagrlim?

U tim trenucima stupa na snagu amigdala u mozgu deteta. Zašto je bitna amigdala? Kada čovek doživi negativne emocije amigdala se pojavljuje kao prekomerni alarm. Tada mozak gasi logiku i svaku sitnicu tumači kao pretnju. Zbog toga logička objašnjenja sa detetom koje je uznemireno ne mogu biti korisna.

Ali zagrljaj je ono što rešava problem. Grljenjem vašeg deteta omogućujete mu oslobađanje hormona oksitocina i serotonina. Osim toga oksitocin umanjuje reaktivnost amigdale.

Hajde da udahnemo duboko zajedno

Duboko disanje može da ublaži telesni stres i smanji puls. I ovo je definitivno prava stvar koju možete da radite tokom napornih trenutaka.

Kako mogu da ti pomognem?

Ovo pitanje može pomoći detetu da se fokusira na rešenje umesto na negativne emocije. U cilju pronalaženja odgovora dete će morati da angažuje prefrontalni korteks. Pa čak i da ne može da smisli ništa, sama činjenica da mu nudite pomoć i da vam je stalo do njegovog mišljenja i kako se oseća je ohrabrujuća za dete.

Da li možemo da počnemo iz početka?

Ovo pitanje funkcioniše kao dugme za „reset“. Morate da znate da prvih nekoliko puta možda neće raditi, ali budite uporni.

Žao mi je zbog...

Vi ste, pre svega, čovek a to treba i da pokažete detetu. Greške su normalna stvar i odrasli ih isto čine. Možda ne prepoznate emocije vašeg deteta iz prve ili povisite ton kada ste nervozni zbog nečega ili niste dovoljno spavali. Recite detetu da vam je žao ako ste neprimereno postupili. Važno je, međutim, da uvek izbegnete reč „ali“, ona jednostavno ne može da postoji u izvinjenju. Na primer rečenica: „Izvini što sam viknula ali bila sam nervozna“. To je nepravilno i nedozvoljeno.

Sledeći put ću...

Na primer možete reći nešto „ Izvini što sam izgubila kontolu, sledeći put ću pokušati da ostanem smirena“. Obećanje da ćete se promeniti je ključna stvar u izvinjenju.

izvor: najboljamamanasvetu.com

foto: epsihoterapija.com, roda.hr, najboljamamanasvetu.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno