Roditeljstvo
11.04.2016.

Šta dobijaju roditelji menjanjem „ne“ u „da“

Sigurni smo da kao i svaki roditelj i vi volite svoju decu i želite najbolje za njih. Sigurno želite i da ih lepo vaspitate kako bi odrasli u dobre i pametne ljude.

U svoj toj ljubavi i najboljim željama, ipak svi danas viđamo mnogo razmažene dece. Mnogo je razloga koji mogu do toga dovesti, ali šta raditi ako je dete već krenulo tim putem? Evo nekoliko znakova koji bi trebalo da vam posluže kao upozorenje i saveta kako to možete da popravite.

1. U ljudskoj je prirodi da želimo da bude po našem i to pokušavamo na sve načine. Deca to testiraju odmalena. Ako ste odlučili da ne mogu da dobiju novu igračku, još jednu čokoladicu, da prespavaju kod drugara ili šta god da žele, to ne treba da promeni nikakvo kukanje, plakanje ili bacakanje po podu i slično. Menjanjem „ne“ u „da“ pod takvim pritiscima zaustavljate kuknjavu,ali pravite i razmaženo dete.

2. Ako ste krenuli u bioskop sa drugarima i svako može da kupi po jednu malu kesu kokica, to treba da važi i za vaše dete. Bez obzira na to što ono želi da ima najveću kesu ili misli da je gladnije. Pravila su pravila. U suprotnom, vaše dete će biti razmaženo…

3. Deca uvek očekuju nagradu kad urade nešto za nekoga. Međutim, izgradnja karaktera kod dece podrazumeva da povremeno vide šta znači pomoći nekome bez naknade, nagrade ili nekog posebnog priznanja. Dobar put je i redovno sređivanje kuće koje koristi celoj porodici, a ne samo ličnim potrebama deteta. Za to decu nikako ne treba plaćati i podmićivati.

4. Da li ste videli roditelje koji svaki put kada kupuju poklon nekom drugom detetu (zbog rođendana, posete i slično) moraju da kupe jedan i svom detetu inače će nastupiti kraj sveta? Nemojte to da radite. Jednostavno, to samo dete navodi da veruje da ono uvek zaslužuje poklone i pažnju. Deca moraju da znaju da je ponekad red i da neko drugi bude u centru pažnje.

5. Ako radite nešto (bilo da je to posao, sređivanje kuće, telefoniranje ili menjanje pelena drugom detetu), vaše dete treba da zna da mora da sačeka da dobije ono što želi. Ovo može zahtevati upornost i trud, ali vredi. U suprotnom, imaćete malog razmaženka koji će vam skakati po glavi…

6. Jedna od najboljih stvari koju možete da uradite za svoje dete jeste da prestanete da radite stvari umesto njega! Naročito ne one za koje znate da može samo da ih uradi. Pritom imajte na umu da ne treba da molite dete da rade nešto. Na primer, recite detetu: „Ti si veliki, znam da možeš sam da jedeš/poneseš torbu/vežeš se u automobilu…“ umesto „Molim te, jedi/ponesi torbu/veži se…“

izvor: zelenaucionica.com

foto: srbijadanas.com, stil.kurir.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno