Roditeljstvo
01.04.2016.

4 izluđujuće dečje navike za koje ste sami krivi

Postoje stvari koje ste djeci dopustili jer ste prvo mislili kako će i njima i vama tako biti lakše. Niste ni slutili u kakvu zamku upadate i koliko će vam to ustvari otežati život

Ponekad je puno lakše detetu nešto dopustiti nego se s njim boriti. Ponekad nešto započnemo, a da pri tome nismo ni svesni kakvu lavinu problema će to pokrenuti. Činjenica je da je puno teže prekinuti neku naviku, nego je 'saseći' u početku. Odnosno, lakše je nešto promeniti dok još nije preraslo u naviku.

Ovo su najčešće stvari koje su roditelji ‘naivno’ dopustili detetu, a pretvorile su se u naviku zbog koje su požalili.

1. Često zaspi u vašem krevetu

Može se dogoditi da dete počne 'zanovetati' kad prelazi iz kreveca u veći krevet. Kako biste zadržali njegovo uobičajeno vreme odlaska na spavanje, dopustite mu da zaspi u vašem krevetu, a vi ga onda tokom noći prebacite u njegovu sobu. I nije toliko teško dok su mali. Ali prenošenje petogodišnjaka svaku noć iz svog u njegov krevet itekako će biti bolno za vaša leđa.

2. Gleda televiziju pre odlaska u krevet

Dosta loša navika. Ono što je nekad bila jedna emisija ubrzo se pretvori u emisiju za emisijom. Najčešće započne tako da roditelji uveče požele malo mira, pa detetu dopuste malo gledanja televizije kako bi se umirilo. Međutim, ubrzo se situacija pretvori u naviku. Tu lošu naviku možda ćete najbrže iskoreniti čitanjem pre spavanja.

3. Pije sok kod kuće

Roditelji najčešće ne primećuju zamku ove loše navike. Osim toga okruženi smo decom koja piju sokove. U čemu je problem? Ubrzo ćete uvideti zlu stranu te navike. Dete će početi da izbegava vodu. Neretko se pobune čak i ako razredite sok. Stoga je sokove najbolje ostaviti za posebne prilike.

4. Jede u dnevnom boravku

Prvo vam se čini puno jednostavnije dati detetu da nešto ‘gricne’ ili da mu donesete čašu mleka u dnevni boravak dok je ispred televizora. Međutim, je li to zaista lakše? Ostaju mrvice, proliveno mleko koje, osim neugodnog mirisa, uništava tepih, parket, nameštaj. Po pravilu, nakon užine u dnevnom boravku čeka vas čišćenje.

Naravno, sve se ove navike mogu prekinuti i to ne bi trebalo da bude toliko teško. Iako morate znati da je puno lakše reći ne već na početku, nego zabraniti nešto na što se dete već naviklo.

izvor: klokanica.24sata.hr

foto: zena.blic.rs,bebac.com, nadlanu.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno