Roditeljstvo
27.03.2016.

Koliko su zagrljaji važni za emocionalni razvoj deteta?

Odmah po rođenju, bebin prvi kontakt sa mamom je jedan od najvažnijih jer tada prvi put dodirom uspostavlja komunikaciju sa njom. Taj prvi dodir i zagrljaj je od iznimne važnosti jer bebi dajete do znanja da je sigurno stigla na svet i da ima roditelje koji je mnogo vole!

Zagrljaj od ogrnomne važnosti za zdravlje beba

Važnost dodira su potvrdili i naučnici koji su otkrili da postoji veza između jačine i učestalosti bebinog plača i učestalosti mamine brige za bebu. Dakle, što se mama više brine za svoju bebicu, mazi je, grli, beba će manje plakati. Dodir zaista ima veliki uticaj na fizičko i psihičko zdravlje beba i dece!

Bebina potreba za dodirom je primarna potreba koju mame trebaju zadovoljiti kako bi se bebica zdravo i uravnoteženo razvijala!

Dokazano je da dodir pomaže i prevremeno rođenoj djeci. Bebe koje su bile više grljene i mažene su se brže oporavljale i manje su plakale od beba kojima je dodir bio uskraćen. Ta deca su bila aktivnija i zdravija u kasnijem razvoju tokom prve godine.

Grlite svoju decu ceo život!

Potreba za dodirom traje ceo život a važno je negovati od samog rođenja. Dodir znači mnogo više, to je ljubav, podrška, sigurnost, uteha.

Psiholozi takođe smatraju da deca koju roditelji grle odrastaju u stabilne osobe koje će imati manje poteškoća u ponašanju i koja su manje agresivna. Ta deca imaju više samopouzdanja i poštovanja prema drugim osobama.

Jedan zagrljaj zaista mnogo znači i to je najbolji poklon koji možete pokloniti svom detetu uz mnoštvo poljubaca!

izvor: mamaibeba.net

foto: svezabebe.ba, roditelji.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno