Roditeljstvo
15.02.2016.

Koje stvari nikada ne treba govoriti detetu?

Roditeljstvo je jedno od najvećih zadovoljstava koje čovek može da oseti u svom životu, ali istovremeno to je i jedna od najvećih odgovornosti!

Kako se niko naučen nije rodio, a učimo dok smo živi nije na odmet skrenuti pažnju na greške koje često prave mladi roditelji pri vaspitanju dece, ali i da upozorimo one koji se tek spremaju na ovaj veliki korak u svom životu.

U detiljnstvu ljudski mozak se formira na osnovu socijalnih interakcija, a način na koji se drugi ljudi, pre svega roditelji odnose prema deci, ona usvajaju kao sliku o sebi.

Psiholozi upozoravaju da roditelji deci starosti oko dve godine nikako ne bi trebalo da govore sledeće rečenice - Sram te bilo; Dečaci ne plaču; Ne budi beba; Nikad neće biti ništa od tebe. Razlog je taj što rečenice ovog tipa deci ruše samopouzdanje, a kada se deca postide ona se osećaju odbačeno i povlače se u sebe. To može podstaći agresiju, a ograničava im se spontanost, uništava samopouzdanje i sposobnost za učenjem!

Psiholozi ističu i da ove rečenice izazivaju kratkoročan efekat kod deteta, jer ono želi da udovolji roditeljima, ali je dugoročno njihov efekat razoran. Stvar je u tome da dete uči da ugađa roditeljima da ne bi bilo kažnjeno, a ne zato što je uvidelo probleme u ponašanju.

foto: mojpedijatar.co.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno