Roditeljstvo
07.02.2016.
Autor: Priredila: Olivera Marković

5 važnih stvari koje bi svaka mama trebalo da čuje

Većina mama ima svoju listu "da" i "ne" (odnosno šta treba a šta ne treba raditi) a koju će vam potvrditi i prijateljice koje su već uplovile u majčinstvo. Ali postoje i neke stvari koje će mnogi od njih izbegavati da vam kažu, što zbog neprijatnosti što zbog mišljenja da ste već doboljno izložene stres oko prilagođavanja novoj životnoj ulozi

1. Češće tuširanje
U ovom periodu svim ženama hormoni su poprilično uzburkani a izloženi ste i većem stresu pa se stoga i mnogo više znojite. Pored toga, na početku je gotovo sve podređeno bebi pa mnoge mame jedva izdvoje vreme da sednu i pojednu svoj obrok na miru. Ali je veoma važno da nastavite da vodite računa o sebi jer iako je beba sada primarna i vi ste podjednako važne.

2. "Moja beba je najlepša na svetu"
Tačno da je tako ali to je prirodni stav svakog roditelja. Zato ne očekujte od svakoga ko vidi vašu bebu da bude preplavljen oduševljenjem kao što ste vi i vaš partner.

3. Prestanite sa iščitavanjem internet članaka o retkim oboljenjima kod beba i najgorim scenarijima mogućih povreda. Ovo će učiniti da samo postanete više paranoični. Ukoliko sumnajte na bilo koji eventualni problem, obavezno se posavetujte sa pedijatrom a ne sa interentom.

4. Osećate ogromnu količinu stresa, straha, uznemirenosti, uzbuđenja i nervoze u isto vreme. To su samo hormoni. I naravno iscrpljenost. Razgovarajte sa prijateljicom. Idite ispod tuša i ako treba, isplačite se u privatnost svog kupatila. Vrištite u jastuk. To nije nista novo i neobično, novopečene mame to rade generacijama unazad.

5. Vaš život više nikada neće biti isti. Normalno je da se osetite "nenormalno". Ali vremenom ćete vratiti stablinost i naviči se na nov način života - na vašu novu "normalu". samo dajte sebi malo vremena. 

izvor: kidorableworld.com

foto: bebac.com, mojedijete.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno