Roditeljstvo
22.03.2017.
Autor: Priredia: Olivera Marković

8 važnih stvari u odnosu oca i ćerke

Dok smo zauzeti kreiranjem odnosa između majke i ćerke, postoji još jedna bitna figura koja zbunjeno posmatra svoju novu živornu ulogu sa nesigurnošu kako da se uključi o odnos sa novim bićem u porodici. Kako se kroz generacije menjaju tradicionalne podele poslova i uloga u porodici tako i otac nije više samo onaj koji zarađuje i donosi novac u kuću. Otac ima veliku ulogu u izgradnji samopouzdanja svoje dece a naročito ćerki. Stoga je veoma važno da i otac u istoj meri kao i majka bude uključen u lični razvoj ćerke.

1.Po ponašanju svog oca devojčice će učlti o tome kako bi muškarci generalno trebalo da se ponašaju. Stoga, uvek treba, da imate ovo na umu kada provodite vreme sa ćerkom i način na koji joj se obraćate i kako gradite odnos, ali takođe i kako tretirate druge osobe kada ste u prisustvu ćerke.

2.  Ne dozvolite da vaša ćerka nauči da su neke stvari samo za dečake a neke rezervisane samo za devojčice. Recimo, ukoliko ste kao dečak trenirali neki sport, možete nekada zajedno pogleati utakmicu, trenirati i sl. i na taj način ćete svakako sa njom provesti kvalitetno vreme i stvoriti divnu povezanost.

3. Veoma je važno i kako tretirate suprugu. Neka vaša ćerka vidi da volite njenu mamu i da se međusobno poštujete što će se odraziti i na ponašanje i stav deteta prema mami.

4. Učite svoju devojčicu o važnosti utrašnje lepote kao veoma važnog "dodatka" spoljašnjoj lepoti. Devojčice u sve mlađem uzrastu postaju svesne sebe i svog fizičkog izgleda što im stvara dodatni pritisak. Govorite joj da je uvek lepa i da takođe pored toga treba da bude i dobar čovek.

5. Vašu ćerku, koliko god godina imala, treba da shvatite kao nezavisnu ličnost koja u zavisnosti od uzrasta može da donosi neke svoje odluke. Stoga je sasvim u redu da je pitate kada želite da je zagrlite ili poljubite, a ne da to za"zahtevate" od nje. Stoga joj ostavljate prostor da to odbije u nekom trenutku. Takav stav treba da je nauči kasnijim odnosima koje će graditi kroz život i da je u redu da nekada kaže "ne" ako tako oseća.

6. Socijalne norme podrazumevaju da je za dečake prirodno da se i fizički suprotstavljaju dok se od devojčica očekuje da budu nežne. Rodielji često baš devojčice upisuju na kurseve borilačkih veština ne bi li savladale i naučile način kako da se odbrane ili odreaguju ukoliko je to potrebno.

7. Iako su očevi odbrambeno nastrojeni prema ćerkama od prvog dana i tu su da je zaštite. važno je da je naučite da je ona i samo ona gospodar svog tela i sebe. Ukoliko ste previše zaštitnički nastrojeni to bi moglo da ima i negativan uticaj na nju i da je obeshtabri da u nekim situacijama reaguje i zauzme se za sebe.

8. Muškarcima je često teško da rečima izražavaju emocije. Međutim, veoma je važno da vaša ćerka zna da ste uz nju uvek i bez obzira na sve. Neka zna da je volite uvek, bez obzira šta da se dešava, ako je ona nešto skrivila ili ako ste čak ljuti na nju. Ohrabrite je da vam se uvek obrati i zatraži savet bez obzira koji problem da je u pitanju. 

izvor: kidorableworld.com

foto: stil.kurir.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi