Roditeljstvo
14.01.2016.

Ove jednostavne stvari utiču na inteligenciju deteta

1. Izdvojte svakog dana vreme kada ćete ponovo biti dete

Izdvojite svakoga dana najamanje 20 minuta i skinite sa sebe svu odraslost, istražujte sa svojom decom i zajedno proslavite ono što ste otkrili. Neka igra bude neprekidna i neka je dete vodi. Ako ono želi da bojite, bojite sa njim. Ako želi da se igra lutkama, doktora ili da se penje na mesec, idite s njim. Ako vaš tinejdžer želi da igrate video igrice, uradite to. Budite tu i gledajte na svet njegovim očima.

2. Pričajte mu porodične priče

Vreme ručka je odlično za razvoj mozga. Umesto što gledate u ekrane mobilnih telefona, dopunite vreme provedeno za ručkom pričama o porodici i precima. Statistika govori da deca koja poznaju istoriju i poreklo svoje porodice imaju veće samopouzdanje, veći osećaj kontrole svog života, a samim tim je i veća verovatnoća da budu emocionalno zdravi i srećni.

3. Poklonite detetu dosadu

Stalno priređivanje neke zabave za decu zapravo koči njihovu kreativnost. Psiholozi sugerišu da 15 minuta dosade ne samo da podstiče kreativno razmišljanje, već navodi ljude da traže smisao i istražuju. Zato dozvolite detetu da mu bude dosadno. 

4. Postavite sebi jedno pitanje

Kad god su vaša deca emocionalno opterećena, zapitajte se: „Kako da im priđem na jedan emotivno siguran način, da moja deca znaju da su voljena?”. Povezanost i razgovor sa decom su presudni za razvoj mozga. Nežni poljubac i zagrljaj nakon napornog dana u školi nije samo gest. Endorfin, hormon koji se pri tome oslobađa u mozgu pomaže našem detetu da se oseća srećno i opušteno uz smanjenje fizičkog i duševnog bola. Suprotno, ako smo oštri, nedosledni i isključivi, mi detetu šaljemo poruku da za njega nećemo biti tu kada mu budemo najviše potrebni.

5. Preferirajte kontakt očima umesto telefonima

Deca samo žele da su uvek u centru vaše pažnje. Kako ćete inače dokazati svom detetu da više uživate u plesu sa njim nego u zurenju u mobilni telefon? Pa neka vam bude sasvim normalno da na najluđi mogući način plešete i skačete sa njim po kući, pa makar to bilo i u 7 ujutru.

Ništa od ovoga ne zahteva ni previše vremena ni angažovanja, a vašem detetu će mnogo značiti. Pokušajte da poštujete ova pravila i ne samo da ćete uticati na inteligenciju svog deteta, već i na njegovo ponašanje i samopouzdanje.

izvor: zelenaucionica.com

foto: yumama.com, babyboom.in.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno