Roditeljstvo
11.01.2016.

Kako naučiti dete da se izvini?

Kada vaš mališan napravi neku grešku i potrebno je da se izvini drugaru, bratu, sestri, umesto da ga naterate da to izvinjenjenje izgovori mehanički, pomozite mu da na pravi način razume situaciju i bude u potpunosti iskren, da shvati da je pogrešio. Evo nekih načina kako to možete uraditi suptilno i efektno.

Iskoristite sukob sa drugarom kao trenutak za učenje
Navedete dete da razmisli o tome šta je uradilo loše, zašto je to loše i kako utiče na drugo dete.Pitajte ga i kako misli da može da ispravi svoje reakcije. Kada dete samo dođe na ideju da se izvini to je sigurno od srca. Upravo ste ga naučili kako da misli i na osećanja drugih.

Naglasite da je određeno ponašanje pogrešno
Jasno mu kažite da je neko ponašanje loše i pomozite m da to shvati.  Naglasite i objasnite posledice. Ako ne reagujete ono će pomisliti da to i nije tako strašno.

Razgovarajte o osećanjima
Deca uče o empatiji još dok su mala, mnogo ranije nego što krenu u školu. Kada i malo dete shvati da je njegovo ponašanje rastužilo ili naljutilo drugo dete, to saznanje na njega utiče mnogo jače od bilo koje vaše pretnje. i navede ga  da se oseća odgovornim za svoje postupke.

Skoncentrišite se na razlog zbog kog treba reći “izvini”
Dobra komunikacija će pomoći detetu da bolje razume svoja osećanja, koja će ga onda navesti i da se izvini. Ako se neko loše ponašanje ponavlja, budite dosledni u praćenju postavljenih pravila i kazni.

Budite uvek neutralni
Kada čujete čuveno dečje  “on je to uradio” ili “ona je prva počela” objasnite detetu da nije potrebno naći krivca a u dečjim konfliktima to je ponekad zaista tepko.  Mogu da se izvine za sve što se desilo – oboje! To će deci pomoći da se smire i nastave sa igrom.

Nastupite zajedno
Ako vidite da je detetu potrebna vaša pomoć da bi se nekome izvinulo, pomozite mu. Izgovorite izvinjenje zajedno ili samo držite dete za ruku. Kažite mu da znate da to nije lako, pokažite razumevanje. Ako je potrebno, budite vi primer i izvinite se u ime deteta pa tek nakon toga rešite stvar sa njim. Pomoćiće rečenica tipa: “Veoma mi je žao što se ovo desilo. Marko i ja ćemo o svemu pričati ponovo kad stignemo kući.”

Budite strpljivi
Sačekajte da se dete malo smiri. Nekada je čak bolje da izvinjenje ostavite za sledeći dan. Za najmlađe je dobra strategija i da nešto nacrtaju kako bi pokazali da im je žao. Bilo koji ljubazni gest, čak i zagrljaj služi kao dodatno izvinjenje.

Ne insistirajte
Podstaknite dete da se izvini, ali nemojte ga prisiljavati na izvinjenje. To samo može da oteža celu situaciju u kojoj nikome neće biti prijatno. Detetovo “izvini” izgovoreno samo da bi vas zadovoljilo nema smisla i neće ga ničemu naučiti.

Kontrolišite svoj bes
Ništa ne vredi da se derete na dete i pretite. Mnogo je efikasnije da smireno detetu kažete, na primer, da može da nastavi igru čim nađe način da oraspoloži druga.

Budite sumnjičavi ako izvinjenje stigne brzo i lako
Nekada deca koriste izraz “žao mi je” kao način da se lako izvuku. Izvinjavaju se čim osete da su uradila nešto loše i očekuju da tako sve bude u redu. Ovo znači da dete nije naučilo ništa više od reči koje se od njega očekuju. Ponavljajte mu uporno da izvinjenje vredi samo ako je iskreno i ako se ne ponovi loše ponašanje.

izvor: najboljamamanasvetu.com

foto: mondo.rs, mojpedijatar.co.rs, lepotaizdravlje.rs, detinjarije.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno