Roditeljstvo
20.12.2015.

Tate idite na porodiljsko!

Mladim očevima se preporučuje da iskoriste svoje zakonsko pravo i odu na odsustvo radi nege deteta. Gledati kako se dete razvija i raste, uči da hoda, izgovara prve reči, neprocenjivo je iskustvo koje mnogi očevi propuste - kaže Dragana Soćanin, predsednica udruženja "Roditelj". Zato se mladim očevima preporučuje da iskoriste svoje zakonsko pravo i odu na odsustvo radi nege deteta.

BEZ PREDRASUDA

- Prve godine života najvažnije su za odojče. Ipak, mnogi očevi se osećaju nekompetentno, misle da nisu spretni sa bebom kao majke, da neće prepoznati šta joj je potrebno i kada. Postoji i ukorenjen strah zbog ismevanja od strane društva i kolega. Međutim, sve je više onih koji žele da iskoriste svoje pravo. Nekada su prilike u porodici takve da žena mora da se vrati na posao ili se partneri tako dogovore - govori Soćanin.

Što se poslodavaca tiče, sagovornica "Života plus" napominje da često nemaju dovoljno razumevanja.

- Imali smo slučajeve da su poslodavci ubeđivali očeve da nemaju pravo na porodiljsko odsustvo i pokušavali da ih odgovore. Uvek nastane problem oko toga ko će da ih menja, kako će posle da se vrate na posao, a tu su i razne ucene poput - "nećeš zadržati istu poziciju kada se vratiš". Ima i poslodavaca koji pozitivno reaguju, ne prave problem, čestitaju na toj odluci. Ipak, zanemarljivo je mali broj očeva koji ovo pravo koriste. Kada se i odluče na to, često se susreću sa obimnom birokratijom, a pojedini poslodavci ne znaju da im kažu šta je potrebno od dokumentacije - napominje Dragana.

ZABAVNA AVANTURA

Tate koje su iskoristile porodiljsko radi nege deteta, to pamte kao zabavnu avanturu, a mnogi i kao najbolju odluku u životu! Zato, upustite se u borbu sa flašicama, pelanama, nicanjem zubića, uživajte u puzanju i geganju vaše bebe dok uči prve korake...

- Ko je probao, zna da je posle toga spreman na sve, postao je bolji timski igrač, a rad pod stresom i obavljanje više aktivnosti istovremeno poznato kao multitasking, ne predstavlja nikakav problem - naglašava predsednica udruženja "Roditelj".

POTREBNA DOKUMENTACIJA

Potrebna je potvrda poslodavca, kod koga je zaposlena majka deteta, da se vraća na posao i zahtev oca za otvaranjem odsustva radi nege odojčeta. Interesantno, poslodavci u Švedskoj smatraju da su očevi koji uzimaju porodiljsko bolji i lojalniji radnici jer brinu o porodici, ne plaše se obaveza i imaju razvijeniji osećaj za timski rad.

foto: najboljamamanasvetu.com, roditelji.hr

Ostavi komentar

Ostali komentari

  • Nenad
    Nenad

    Trece mi je dete, gdinu dana porodiljskog odsustva je koristila majka,drugu godinu hteo sam da koristim ja jer supruga vracanem na posao ima mogucnost napredovanja, zahtev idokumentaciju sam predao u mojoj firmi Vojnoj posti mesec dana sam cekao na odgovor i resenje da bi dobijo negativan odgovor da sam potreban jedinici i da ako mi neko drugi odobri negu za dete po povratku ostacu bez posla, a u medjuvremenu supruga tj majka deteta se vratila na posao. Sta cinit kome se zaliti ako neko zna pametan odgovor neka mi posalje poz.

    13.08.2017. 10:29

Preporučeno