Roditeljstvo
20.12.2015.

Tribina - vantelesna oplodnja u Srbiji: ’Dete’, najskuplja srpska reč

Datum: 21.12.2015. godine, od 19 do 21 čas, Dom Omladine,
Govornici: prof. dr Aleksandar Ljubić (ginekologija), prof. dr Svetlana Vujović (ginekološka endokrinologija) doc. dr Dragana Protić (farmakologija), Eleonora Vlahović (psihologija)

Procenjuje se da svaki sedmi par ima problem sa dobijanjem potomstva, a trenutno samo oko 1.500 parova u Srbiji godišnje prođe kroz postupak vantelesne oplodnje o trošku državnog zdravstvenog osiguranja, jer je to maksimalni kapacitet državnih ustanova.

Lečenje infertiliteta može biti dugotrajno, emocionalno i finansijski vrlo zahtevno. VTO, kao revolucionarna metoda je vrhunac u lečenju neplodnosti, i izuzetno je komplikovana, tehnički i stručno zahtevna, ali i skupa. Uspešnost postupka VTO najbolje se iskazuje kao tri E:

Efikasnost, etičnost i ekonomičnost.

Od rođenja prve “bebe iz epruvete”, do danas,  najviše je učinjeno u oblasti efikasnosti. Procenat uspeha VTO je u stalnom porastu i danas je u boljim klinikama oko 40 odsto. Kada govorimo o etičnosti,  tu je sve veća posvećenost lekara i šire društvene zajednice ovom problemu. U svim većim klinikama neophodno je prisustvo tima psihologa, koji u znatnoj meri olakšavaju izuzetno mukotrpan postupak VTO, pogotovo kada se radi o parovima kod kojih je postupak VTO više puta bio neuspešan. Pored toga, stalno se usavršavaju lekovi koji se koriste u postupku.

Poslednjih godina u Srbiji je dostupan lek koji zamenjuje sedmodnevnu terapiju, što u mnogome olakšava život pacijentkinja, jer jedna injekcija zamenjuje sedam dana primanja injekcija.

Teme:
• Profesionalna psihološka podrška parovima koji prolaze kroz VTO
• Donacija polnih ćelija i embriona, etičke dileme i zakonski okviri
• Određivanje gornje starosne granice žene za ulazak u postupak VTO
• Efikasnost lekova za VTO
• S obzirom na vrstu terapije koja se koristi u postupku VTO, koliko je važan komfor/pošteda za ženu
• Koji su rizici po zdravlje pacijentkinje (fizičko, mentalno) u slučaju višestrukih neuspelih postupaka VTO i da li su adekvatno objašnjeni pacijentkinjama 

foto: nadlanu.com, poslovnazena.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno