Roditeljstvo
08.12.2015.

Majke troje dece će imati doživotna primanja

Majke troje i više dece, koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža, moći će od početka naredne godine da podnesu zahtev za primanje doživotne mesečne naknade, saopštila je crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

Naknadu će primati i nezaposlene majke koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina, kao i roditelji i njegovatelji lica sa posebnim potrebama.

Kovačevićeva je na konferenciji za novinare rekla da su Zakonom o dopunama Zakona o dečjoj i socijalnoj zaštiti propisana dva nova prava.

- To su pravo na naknadu roditelju ili staratelju lica koje je korisnik lične invalidnine, kao i pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više dece - rekla je Kovačevićeva.

Zaposlene majke sa troje i više dece, koje imaju 25 ili 15 godina radnog staža primaće doživotnu mesečnu naknadu u iznosu 70 odsto prosečne neto zarade u Crnoj Gori u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

Žene koje imaju 15 godina kumulativnog radnog staža i troje i više dece primaće naknadu 40 odsto prosečne neto zarade.

Prosečna neto zarada u Crnoj Gori iznosi 477 evra, što znači da će majke sa troje i više dece primati po 333, odnosno 193 evra.

foto: novosti.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno