Roditeljstvo
03.10.2015.

U Francuskoj svako 15. dete nosi majčino prezime

U Francuskoj svako 15. dete ima majčino prezime, a svako 10. i majčino i očevo, a glavni razlozi za odluku su, prema podacima statističkog zavoda i reportažama francuskih medija, bračni status, poreklo majke, ali i želja da se afirmiše uloga majke, da se očuva sećanje na porodicu, ili da se dete zaštiti od moguće diskriminacije.

Deceniju nakon donošenja zakona kojim je roditeljima u Francuskoj omogućeno da odaberu da li će detetu dati prezime majke, oca ili oba, tradicija prezimena po ocu nije oslabila, pa je 83,1 odsto dece imalo prezime oca, s tim što ovaj udeo raste na 95,2 odsto među parovima koji su u braku, preneo je portal EurAktiv.

Dva prezimena je u 2014. dobilo nešto više od svakog 10. deteta (10,2 odsto), a najznačajniji faktor za ovakvu odluku je zemlja porekla majke jer, kako pokazuju podaci Državnog instituta za statistiku i ekonomska istraživanja, među decom čije su majke rođene u Španiji i Portugaliji nešto više od svakog trećeg deteta ima samo očevo prezime, a preovlađuju oba prezimena, majke i oca, kao što je uobičajeno u ove dve zemlje.

izvor: Beta

foto: anthonybraswell.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno