Roditeljstvo
03.09.2015.

Ne dozvolite da vam deca postaju zavisnici od video-igrica

Deca u Srbiji se sve manje igraju, a sve više vremena provode ispred računara. Klikeri, igra školice i lastiša, žmurke, između dve vatre, pentranje po drveću... skoro da su potpuno zaboravljeni.

Istraživanja pokazuju da trećina učenika više od tri sata dnevno sedi ispred kompjutera, dok se samo četvrtina bavi sportom, uz obrazloženje da im za sport nedostaje vreme.

Uticaj na zdravlje

Zbog toga su devojčice i dečaci sve tromiji i deblji, a stručnjaci kažu da takav život utiče i na - inteligenciju. Podaci iz svetske Mense govore da dete sa malo fizičke aktivnosti ima smanjene duboke strukture mozga koje učestvuju u saznajnim procesima. Nažalost, u Srbiji je sve više mališana sa poremećajima u učenju (disleksija, disgrafija) i poremećajima govora. Kada deca provode dosta vremena pored ekrana, bilo koje vrste, onda to negativno utiče na njihovu psihu, obrazovanje, oči, kičmu, mišiće, organe za varenje i druge organe.

Pored navedenog, dok sede pored televizora ili drugih elektronskih uređaja koji im zaokupljaju pažnju, deca obično nesvesno konzumiraju velike količine grickalica, slatkiša, brze hrane i gaziranih ili energetskih napitaka, što neposredno vodi u gojaznost, a posredno ka dijabetesu i kardiovaskularnim bolestima.

I što je najgore, zahvaljujući internetu, realni život i neposredna komunikacija sve više se zamenjuju virtuelnom. Internet nam služi kao igračka koja nas zabavlja i održava privid smisla.

Sve to je dovelo do toga da veliki broj tinejdžera u Srbiji postaje zavisno od kompjuterskih igrica i interneta. Ova pojava je toliko raširena da su roditelji prinuđeni da decu iz igraonica isteruju uz pomoć policije.

Navučeni na video-igrice

Specijalni pedagog Milan Radovanović iz defektološkog savetovališta „Entera" otkriva da se kod njih trenutno leči veliki broj tinejdžera koji su toliko uvučeni u virtuelni svet video-igrica da su potpuno izgubili vezu sa stvarnošću.

- Najčešće se radi o tinejdžerima, uzrasta od 13 do 19 godina, koji su pred napuštanjem škole ili su već napustili redovno školovanje. Oni imaju drugare koji isključivo igraju video-igrice. Zavisnik najčešće gubi kontakt sa pređašnjim društvom, a vremenom izgubi i svaku vezu sa stvarnošću. Skoro smo u programu odvikavanja imali dečka od 13 godina koji je, pošto su mu roditelji oduzeli kompjuter, pretio da će izvršiti samoubistvo. Jedan od najdrastičnijih primera jeste slučaj dečaka koji je počeo da reži na majku kada je pokušala da mu zabrani da igra igrice.

Drugi klinac isekao je sve kablove po kući kada su mu iz sobe izbacili kompjuter - priča Radovanović.

I Jelena Čolović, PR i menadžer firme „Iris Mega/ComputerLand” koja distribuira poznate dečije video igrice, kaže da treba naći meru kada se radi o vremenu koje deca provode ispred računara.

- Mislim da svako preterivanje nije dobro! Previše gledanja televizije, previše igranja igrica na telefonu, kompjuteru ili konzoli, svejedno. Roditelj ima obavezu da detetu učini dan zanimljivim, u kojem će se sa njim aktivno igrati, razgovarati i pružiti mu adekvatne sadržaje: od druženja sa vršnjacima, izlazaka u park, odlazaka u bioskop i pozorište, do izleta u prirodi, treninga i učenja kada za to dođe vreme. Veoma je važno da igra bude prilagođena uzrastu deteta ističe Jelena Čolović.

Šest sati ispred ekrana

Prosečan britanski tinejdžer provede do šest sati dnevno ispred ekrana, a to je tri puta duže nego što je dozvoljeno da bi se očuvalo zdravlje. Istraživači smatraju da deca ne bi trebalo da provedu više od dva sata ispred ekrana. Već sa 10 godina oni imaju pristup televizoru, konzolama za igrice, smart telefonima, laptop ili tablet računarima. Britanski naučnici su izračunali da do sedme godine njihova deca provedu u proseku jednu godinu gledajući u razne monitore, a to vreme se utrostruči dok napune 18 godina.

*šest sati neprekidnog korišćenja kompjutera granica posle koje neko može da bude klasifikovan kao "zavisnik" i upućen na lečenje.

* 5 % stanovništva Srbije pokazuje znake internet zavisnosti. Među njima je najviše muškaraca uzrasta od 12 do 24 godina

Mere predostrožnosti:

- kompjuter mora da stoji u prostoriji koju koriste svi članovi domaćinstva
- dogovorite se s detetom koliko vremena sme da provede pred računarom
- vodite računa šta dete koristi na internetu i koje igrice igra
- povremeno se dogovorite da umesto za računarom drugačije iskoristi slobodno vreme (odvedite ga u bioskop, na klizanje ili jednostavno u šetnju). Roditelji moraju da preuzmu inicijativu
- sportska aktivnost mora da postane obavezna
- edukujte dete o štetnom uticaju interneta
- ustanovite kazne za neposlušnost i nepoštovanje onoga što ste se dogovorili
- ako dete i dalje provodi više sati ispred kompjutera, treba potražiti stručnu pomoć

foto: yumama.com, zena.tvbest.rs, itsvet.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno