Roditeljstvo
29.06.2017.

Prvo letovanje bez mame i tate

Kako podneti razdvojenost od mame i tate?

Pojedini roditelji su se ovoga leta našli pred velikim izazovom. Odlučili su da im dete prvi put može ići samo na letovanje. Ako se radi o manjoj deci koja još uvek idu u vrtić, verovatno je to odlazak kod bake i deke, a kod školaraca možda se radi i o koraku više - na primer organizovanom odlasku na more sa školom. U svakom slučaju prvo letovanje bez roditelja otvara mnogobrojna pitanja, dvoumljenja i strahove. Kako će dete podneti razdvojenost? Hoće li znati da se snađe u novom okruženju bez pomoći mame i tate? Hoće li znati da se brine o sebi da mu se nešto ne dogodi? Je li dete dovoljno spremno za ovakav iskorak u samostalnost?

Razviti sigurnost u sebe

Bilo da se radi o letovanju s bakom ili sa školom, ne postoji generalno pravilo ni tačan uzrast kada bi bilo najbolje da dete možete pustiti samo na letovanje. Da bi dete bilo samo na letovanju bez roditelja, važno je da poseduje samostalnost u hranjenju, odevanju i higijeni, što mu pruža osećaj samopouzdanja i kad je daleko od roditelja. Veoma su važne individualne osobine deteta i dotadašnji podsticaji roditelja za osamostaljivanje mališana.

Otvorenost i znatiželja za nova iskustva i okolinu i spremnost na odvajanje od roditelja omogućavaju detetu da može tokom prve duže razdvojenosti od roditelja uvežbati određene veštine i razviti još veću sigurnost u sebe. Spremnost na kooperativnost, izraženija usmerenost na vršnjake i lakše podnošenje neuspeha takođe su osobine koje su korisne za dete prilikom dužeg odvajanja od roditelja.

Na more sa školom

Ako se radi o letovanju s bakom i dekom važno je da su deca s njima bliska, da poznaju njihove navike, da su im posvećena. No, odlazak na letovanje kada dete boravi u nepoznatom odmaralištu ili kampu, znatno se razlikuje od letovanja s bakom i dekom i zato dete mora biti sposobno da se brine samo o sebi. To podrazumijeva da je starijeg uzrasta, najbolje školskog uzrasta. Ako je reč o letovanju sa vrtićem ili školom, dete će biti okruženo prijateljima iz razreda, sa učiteljicom koju poznaje. Ako se radi o letovanju sportske grupe koju dete pohađa tokom godine, onda je važno da ide sa trenerom i prijateljima s treninga.

Pripremite dete na samostalnost

Budući da će dete na letovanju biti oslonjeno isključivo na kofer, a ne na ormar u svojoj sobi u kojem poznaje raspored odeće, uključite ga u postupak pakovanja stvari u kofer. Vas neće biti blizu da mu govorite što ima i gde šta stoji i u kojem trenutku šta treba obući, pa je zato važno da sve tačno zna pre nego krene na put. Uostalom i na povratku će morati samo da spakuje sve stvari i da pazi da nešto ne zaboravi. Najbolje je da napravite popis svih stvari koje je dete ponelo sa sobom, kako ih pri povratku ne bi zaboravilo, pogotovo ako se radi o novim komadima odeće koju ste mu kupili pre putovanja i na koje se nije naviklo.

Svakako spremite dovoljno odeće, pogotovo donjeg rublja, čarapa i majica. Za slučaj hladnog vremene pripremite detetu pantalone i majice dugih rukava, pokoje deblje čarape, te pidžamu dugih rukava za slučaj da zbog lošeg vremena na moru i noći budu hladne. Da bi otprilike znali što ga očekuje, proverite vremensku prognozu za sledećih 3-7 dana, kako bi skladno tome odlučili šta če mu sve biti potrebno u koferu.

Što se tiče obuće, nemojte mu pakovati previše, dovoljna su 2-3 para. Patike za putovanje i sportske aktivnosti, sandale ili japanke za plažu i eventualno lagane papuče ili već šta dete praktkuje da nosi kad je kod kuće. 

Zaštita od sunca i lična higijena

Radi zaštite od sunca, detetu pripremite obavezno sredstvo s visokim zaštitnim faktorom, kapu ili šeširić i sunčane naočare. Ne zaboravite na peškire za plažu, kupaće gaćice ili kostim za devojčice, te nekoliko manjih peškira za tuširanje koji neće zauzeti previše mesta u koferu. Preporuka je poneti i neko sredstvo protiv komaraca i na papirić zapisati kao uputstvo starijoj osobi koja će biti uz dete na letovanju (učiteljica, trener i sl.) šta u slučaju temperature dati detetu, koje lekove inače koristi i u kojoj dozi. Za ličnu higijenu detetu spakujte četkicu i pastu za zube, šampon, gel za tuširanje, vlažne i papirnate maramice.  

Komunikacija s detetom

Dogovorite s odraslom osobom koja će paziti na dete način na koji ćete komunicirati tokom letovanja.  Zavisno od toga ide li dete na more s bakom i dekom ili u neki od letnjih kampova, dogovorite se s osobom koja će biti odgovorna za dete kada je najbolje i na koji način da se čujete. Važno je da znate kada možete nazvati bez ometanja planiranih aktivnosti.

foto: politika.rs, zena.hr, blic.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi