Roditeljstvo
02.08.2015.

Treće dete - Hrabrost ili ludost?

Sve češći stav da je rođenje trećeg deteta u Srbiji na granici između hrabrosti i ludosti, doveo je do demografskih predviđanja da će 2050-te, samo u Vojvodini biti 500 hiljada ljudi manje. Iz toga je proistekao prednacrt građanskog zakonika, koji predviđa novčanu naknadu za treće dete do njegovog punoletstva.

Posle pet godina borbe za potomstvo, u porodicu Jovović iz Novog Sada stigli su Lana, Luka i Sara. Oni sada imaju šest godina i dogodine celu porodicu čeka novi životni početak - polazak dece u školu. Kako kažu, lepota roditeljstva je neprocenjiva, ali isfinansirati sve, u današnje vreme, nije jednostavno, piše RTV.

Jovovići su samo jedna od porodica kojima bi usvajanje zakona o finansijskoj pomoći za treće dete do punoletstva mnogo značilo. Za sada je sve to na nivou prednacrta Građanskog zakonika koji čeka javnu raspravu. To je samo jedna od mera koja bi uticala na, ne tako sjajnu, pronatalitetnu politiku Srbije. Mnogi roditelji sa više od dvoje dece kao i brojna udruženja slažu se u činjenici da država i pojedine lokalne samouprave rade dosta na pospešivanju nataliteta, ali da je to kratkog daha.

Pre dve godine pokrajinska Vlada donela je novu populacionu meru pomoći za treće dete, koju ostvari oko 2.000 porodica godišnje.

Rođenje trećeg deteta moglo bi da popravi zabrinjavajuću demografsku sliku zemlje, tvrde stručnjaci. Pojedine lokalne samouprave izdvajaju sredstva u tu svrhu. Recimo u Novom Sadu roditelji za treće dete dobijaju 11.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine. U Jagodini svako novorođeno dete dobija jednokratnu pomoć od 200 evra, a četvrto, peto i svako sledeće taj iznos prima do punoletstva.

foto: detinjarije.com, priotime.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno