Roditeljstvo
05.07.2015.

Tate na porodiljskom!

Mladim očevima se preporučuje da iskoriste svoje zakonsko pravo i odu na odsustvo radi nege deteta

Gledati kako se dete razvija i raste, uči da hoda, izgovara prve reči, neprocenjivo je iskustvo koje mnogi očevi propuste - kaže Dragana Soćanin, predsednica udruženja "Roditelj". Zato se mladim očevima preporučuje da iskoriste svoje zakonsko pravo i odu na odsustvo radi nege deteta.

- Prve godine života najvažnije su za odojče. Ipak, mnogi očevi se osećaju nekompetentno, misle da nisu spretni sa bebom kao majke, da neće prepoznati šta joj je potrebno i kada. Postoji i ukorenjen strah zbog ismevanja od strane društva i kolega. Međutim, sve je više onih koji žele da iskoriste svoje pravo. Nekada su prilike u porodici takve da žena mora da se vrati na posao ili se partneri tako dogovore - govori Soćanin.

Što se poslodavaca tiče, sagovornica "Života plus" napominje da često nemaju dovoljno razumevanja.

- Imali smo slučajeve da su poslodavci ubeđivali očeve da nemaju pravo na porodiljsko odsustvo i pokušavali da ih odgovore. Uvek nastane problem oko toga ko će da ih menja, kako će posle da se vrate na posao, a tu su i razne ucene poput - "nećeš zadržati istu poziciju kada se vratiš". Ima i poslodavaca koji pozitivno reaguju, ne prave problem, čestitaju na toj odluci.

Ipak, zanemarljivo je mali broj očeva koji ovo pravo koriste. Kada se i odluče na to, često se susreću sa obimnom birokratijom, a pojedini poslodavci ne znaju da im kažu šta je potrebno od dokumentacije - napominje Dragana.

Tate koje su iskoristile porodiljsko radi nege deteta, to pamte kao zabavnu avanturu, a mnogi i kao najbolju odluku u životu! Zato, upustite se u borbu sa flašicama, pelanama, nicanjem zubića, uživajte u puzanju i geganju vaše bebe dok uči prve korake...

- Ko je probao, zna da je posle toga spreman na sve, postao je bolji timski igrač, a rad pod stresom i obavljanje više aktivnosti istovremeno poznato kao multitasking, ne predstavlja nikakav problem - naglašava predsednica udruženja "Roditelj".

POTREBNA DOKUMENTACIJA

Potrebna je potvrda poslodavca, kod koga je zaposlena majka deteta, da se vraća na posao i zahtev oca za otvaranjem odsustva radi nege odojčeta. Interesantno, poslodavci u Švedskoj smatraju da su očevi koji uzimaju porodiljsko bolji i lojalniji radnici jer brinu o porodici, ne plaše se obaveza i imaju razvijeniji osećaj za timski rad.

izvor: novosti.rs

foto: yumama.rs, nadlanu.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno