Roditeljstvo
23.06.2015.

Putovanje s bebom ne treba biti teško, niti stresno…

Putovanje s bebom do godinu dana za mnoge roditelje predstavlja ne samo jedinstveno iskustvo, nego vrlo često i problem, zbog čega se teže odlučuju na putovanja. No, topliji meseci su pred nama, pa tako i godišnji odmori i putovanja.

Svaka beba je drugačija, no većina njih, ako je zdrava, vrlo dobro podnosi putovanja, pa čak i ona duža, u avionima, vozom, autobusom, pa tako i automobilima u kojima se voze od samog rođenja.

Nemojte biti od onih osoba kojima je beba izgovor za ostanak kod kuće. I dalje možete uživati na putovanjima s bebom, makar uz prilagođeniji program. Kako bi vam olakšali putovanje i učinili ga vašem detetu i vama što ugodnijim i s manje stresa, evo nekoliko zanimljivih saveta koji bi vam mogli pomoći u tome.

Pakovanje

Bez torbe ili još bolje ranca za pelene, koji se otvara poput ranca za profesionalni fotoaparat, nemojte niti pomišljati da krećete na put. S njime možete u bilo koje prevozno sredstvo, a unutra osim pelena, možete poneti sve potrebne stvari za svoju bebu – odeću, hranu, piće, igračke, kreme, vlažne maramice…

Ako će samo putovanje biti duže, u pripremi imajte i po nekoliko setova odeće za presvlačenje, u slučaju curenja pelene i slično. Najbolji za takve stvari su jeftini bijeli bebi trikoi koje čak i možete baciti, ako će vam biti problem s mirisom i njegovim nošenjem i pranjem.

Na putovanje ponesite najviše dečje odeće, jer će vam gotovo sigurno biti potrebna.Takođe, za samo putovanje imajte pri ruci topliju odeću, dodatne čarape, kapice pa čak i male ćebiće kojima možete pokriti dete za vreme putovanja.

Krevetići u apartmanima i hotelskim sobama najčešće nemaju meku ogradicu, što može predstavljati problem u spavanju. Ako ikako postoji mogućnost, ponesite svoju ogradicu, dete će spavati ugodnije, bez čestih buđenja i straha da će se povrediti. 

Smeštaj na putovanju

Ako za to postoji mogućnost, iznajmite apartman, stan ili neki sličan smeštaj, koji ima više soba. Naime, dete će preko dana, pa tako i noći imati više mira u sobi u kojoj će spavati, a vi ćete za to vreme imati slobodu kretanja i odmora. Osim toga, lakše ćete oprati dečiju odeću, jer u takvim smeštajem najčešće postoji mašina za veš. Takođe, lakše ćete oprati bočice i sve ostale stvari za bebu.

Ako osetite da određenog dana beba nije raspoložena za izlaske iz sobe i razne aktivnosti, nemojte forsirati. Ostanite u sobi ili u bližoj okolini, da se uvek možete vratiti. Zato za smeštaj birajte mesta koja imaju zanimljive sadržaje, te su pristupačna za vas i bebu. Takođe, pre samog puta raspitajte se gde se nalazi najbliži pedijatar ili bolnica, u slučaju potrebe.

Kolica, nosilice, autosedište

U teoriji treba vam svako moguće pomagalo da bebi bude ugodnije, ali u realnosti, trebaju vam kolica na sklapanje, ako je beba veća, onda suncobran kolica. I pre rođenja deteta, kada kupujete kolica, kupite ona koja nisu preteška, lako se sklapaju i sklopljena zauzimaju što manji prostor, te se sedište s njih može upotrebiti i kao autosedište, nosiljka… S time ćete olakšati život za vrijeme putovanja. Takođe, za vreme putovanja imajte na raspolaganju ćebence ili neku prostirku koju možete staviti bilo gde na pod ili neku drugu površinu i dete se može igrati i zabaviti…

Tempiranje putovanja i spavanja

Tempirajte putovanje u vreme kada dete najčešće spava, što će i vama, ali njemu olakšati putovanje. Najbolje je putovati po noći, tako da stignete na odredište kada se probudi. Pa čak i ako menjate zonu (nekoliko sati ispred ili iza), to ne bi smelo predstavljati veliki problem, dovoljno će biti raspored spavanja pomaknuti prvi dan koji sat, ostalo će se brzo srediti. Dete uvek može spavati u kolicima kada ste negde na izletu i razgledanju. Recimo, planirajte posetu muzeju dok beba spava (manje buke, smirenija okolina), a odlazak na plažu, park i sl. dok je budna, jer će uživati u novim iskustvima.

Za vreme putovanja, bebe iznad šest meseci, posebno one iznad devet, deset meseci možete animirati muzikom ili crtanim filmovima.

I na kraju, najvažnije od svega je koliko ste vi spremni na putovanje s bebom, a ne koliko je ona spremna na putovanje.

S dobrim planiranje, pakovanjem i malo sreće, putovanje ne bi smelo biti stresno. Naravno, gotovo je nemoguće predvideti moguće situacije, ali ovi saveti trebalo bi da zasigurno budu od pomoći u planiranju.

izvor: zena.hr

foto: kurir.rs, bookiraj.com, mojpedijatar.co.rs, novosti.rs, lepotaizdravlje.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno