Roditeljstvo
19.06.2015.

Majke koje ne doje sklonije postnatalnoj depresiji

Najnovija studija otkriva da majke koje ne doje imaju najmanje dva puta veću verovatnoću od postnatalne depresije jer se kod njih nisu aktivirali hormoni za stimulisanje raspoloženja.

Studija otkriva da kod ovih žena nedostaju vitalni hormoni koji se inače oslobođaju tokom dojenja kako bi poboljšali raspoloženje majke.

Oko jedna od sedam novih majki pati od postnatalne depresije, koja je inače ozbiljnija od "baby bluesa" u prvih 14 nedelja nakon porođaja.

Uprkos dokazima koji pokazuju da majčino mleko štiti bebe od zdravstvenih problema i da pruža mnoge zdravstvene prednosti u kasnijem životu, mnoge žene se i dalje odlučuju da koriste adaptiranu hranu.

Studija je nadalje pokazala da su od depresije najzašićenije majke koji su planirale dojiti svoje bebe i koje su bile u stanju da doje.

Međutim, studija je takođe pokazala da su najrizilnije grupe one žene koje su planirale dojiti, ali usled određenih problema nisu to u stanju da urade. One imaju i četiri puta veću verovatnoću da budu depresivne nego žene koje su nameravale dojiti i koje su u tome i uspele.

Dr. Maria Lacovou, jedna od autorki studije sa Univerziteta u Cambridge-u  kaže da je kod većine žena i beba dojenje veoma jednostavno. Međutim, čini se da je stvar psihološkog karaketra koja utiče na žene koje su htele dojiti, a ne mogu.

Javna zdravstvena poruka koja podstiče žene na dojenje je veoma snažna tako da ako žene želi da doji, a iz određenih medicinskih ili drugih razloga ne može, ima osećaj neuspjeha te može biti vrlo depresivna. 

izvor: roditeljstvo.com

foto: radiosarajevo.ba

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno