Roditeljstvo
16.06.2015.

5 stvari koje svaka "novopečena" mama želi čuti

Nove mame moraju se nositi s mnogo stvari – manjkom sna, oporavkom tela od porođaja, bolovima dojenja (neke) i oscilacijama hormona. Uz to moraju se nositi i s brojnim savetima i "dobronamernim" komentarima koje nisu tražile, često i od potpuno nepoznatih osoba.

Za mame koje su se porodile prvi put, ovo je osetljivo razdoblje i neće svaki komentar lepo zvučati (nemojte uzimati za pravo da majkama govorite šta god vam padne na pamet, koliko god to vi dobronamerno mislili). No, ipak postoje neke stvari koje će svaka "novopečena" mama rado čuti, pa pokušajte podršku pružiti ovako:

1. Nemojte reći ništa (osim ako vas ne zatraži za savet)
Iako se ovo možda ne čini kao neka pomoć, ponekad je tiha potpora najbolja stvar na svetu. Ljubazan osmeh ohrabrenja i saosećanje u očima mogu učiniti čuda i veliku utehu novoj majci u nekom od teških momenata majčinstva.

2. "Odlično ti ide!"
Mnoge žene koje su po prvi put postale majke (a i one kojima ovo nije prvi put – jer svako je dete drugačije) suočavaju se s puno nesigurnosti i emocija: znači li taj plač da je gladan ili pospan? Muči li ga stomak ili mu je pelena mokra? Svi se mi s vremenom uhodamo i rastemo zajedno s našim detetom, no ipak i u tim početnim trenucima pozitivno ohrabrenje zaista puno znači. "Ništa ti nemoj brinuti, mamice. Sve je u redu i sve će biti u redu. Ti to možeš!"

3. "Postaće lakše."
S ovim budite pažljivi, jer... Znate tu su hormoni. I manjak sna. I beba koja, kako se čini, neprestano plače. Recite joj, bez previše objašnjavanja, da će stvari postati lakše i bolje. Nešto kao: "Draga, znam da ti je teško. Ja sam kroz to sve prošla.

Ti se stvarno dobro snalaziš sa svime, a sve će postati lakše s vremenom. Obećavam." Sada biste mogli pasti u napast ubaciti "Uživaj u svakom trenutku", no nemojte. Samo joj pažnju usmerite na svetlo na kraju tunela i ostavite joj tu sreću i nadu.

4. "Ti ne moraš biti savršena"
Objasnite joj da savršena majka ne postoji. Kako bi bila najbolja majka svom detetu samo se mora truditi najviše što može. Majčinstvo je puno uspona i padova. Kažite joj da ne bude prekritična prema sebi ili da se obeshrabri ako nešto ne pođe onako kako je naumila. Kao i u svemu ostalom – vežbom se dolazi do savršenstva.

5. "Mogu li ti ikako pomoći?"
Većina mama će verovatno odbiti ovu ponudu, no to je u redu. Nemojte navaljivati. Umesto toga pomognite joj sa kolicima, pokupite i spakujte igračke ako ste bili na zajedničkoj kafi ili se čak blesavite i animirajte bebu koja plače. Čak i kad mama odbije, sama ponuda može jako puno značiti. Ako ste bliski s prijateljicom možete joj ponuditi i da pričuvate nakratko bebu dok ona malo odspava – jer , verujte, to nekim mamama vredi više od svog blaga na svetu.

izvor: zena.hr

foto: najboljamamanasvetu.com, yumama.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno