Roditeljstvo
31.05.2015.

U Srbiji 6.500 dece bez roditeljskog staranja

U Srbiji, po podacima Centra za socijalni rad, živi oko 6.500 dece bez roditeljskog staranja, a od njih tek tri odsto nastavi obrazovanje posle srednje škole.

Kada završe redovnom školovanje ta deca više nisu u sistemu socijalne zaštite, ukazala je danas Milena Jakšić, koordinatorka projekta za socijalnu inkluziju dece bez roditelja "Generacija za budućnost".

"Kada završe školu, država im pomaže do dve godine, a ako ne uspeju da se zaposle, posle tog perioda prepuštena su sama sebi", kazala je Jakšić.

Ona je navela da je do sada kroz program obuke za zapošljavanje koje organizuje "Generacija za budućnost" prošlo 400 dece iz 24 grada Srbije. 

"Pošto je, pored edukacije, cilj zaposlenje, do sada smo razgovarali s predstavnicima mnogih kompanijama koje su pokazale interesovanje da zaposle decu obuhvaćenu programom", rekla je Jakšić.

Ona je navela da se nada da će uskoro biti doneti propisi da bi se preduzećima davali podsticaji za zapošljavanje dece bez roditeljskog staranja.

Projekat "Generacija budućnosti" je 2012. godine pokrenula kompanija "Dale Carnegie Training Srbija", uz pomoć Skupštine Srbije i Vojvođanske banke koja je obezbedila praksu za studente.

izvor: Beta

foto: blic.rs, autentik.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno