Vikend akcije
28.04.2014.

Kuda za prvomajske praznike?

Pred nama su prvomajski praznici, idealno vreme za porodični odmor. Mi vam predlažemo nekoliko destinacija gde ćete sigurno uživati ali i ponešto naučiti

SREMSKI KARLOVCI
Muzejski voz "Romantika" nakon tri godine ponovo saobraća od Beograda do Sremskih Karlovaca.
Sremski Karlovci su gradić od nekih desetak hiljada stanovnika. Nalaze se na Dunavu, u Sremu, na obroncima Fruške Gore. Poznati su po svojoj dugoj i važnoj istoriji, jedinstvenoj arhitekturi i dobrim domaćim vinima. U samom baroknom jezgru grada možete videti mnoštvo istorijskih građevina koje prvo plene svojim izgledom a onda i svojim značajem.
Kao i prethodnih godina čuveno fruškogorsko izletište Stražilovo, nadomak Sremskih Karlovaca biće stecište brojnih izletnika tokom prvomajskih praznika. Turistička organizacija Sremskih Karlovaca već je pristupila uređenju lokaliteta Stražilovo, kako bi spremno dočekalo goste.

TARA
Ljubitelji prirode i oni koji žele da vide prirodna bogatstva naše zemlje, moći će prvomajske praznike da provedu na Tari, gde Udruženje "Srbija za mlade" organizuje „Nature fest“.
Festival, novi događaj na turističkoj mapi Srbije, ima za cilj da obnovi veze ljudi i prirode, pokidane urbanim načinom živora.
Festival će biti organizovan u odmaralištu na Mitrovcu, a za posetioce su predviđene sportske aktivnosti, hajdučke igre, orijentiring, obilazak vidikovaca, fakultatitvni izleti, splavarenje i rafting Drinom i Limom, poseta Drvengradu, Višegradu. Više informacija može se naći na sajtu www.srbijazamlade.rs.

KRENITE PUTEVIMA NIKOLE TESLE
Školjke sa čipsom od gambora i penom od limuna, supa od patke sa želeom od šerija, špargle u holandez sosu sa snegom od parmezana, samo su neka od jela sa Tesla menija koji možete da probate od 1. maja. Za posetioce kulturno turističke rute "Putevima Tesle kroz Srbiju", od 1. maja će se pripremati i omiljena jela našeg velikog naučnika, sa originalnog menija koji se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Neobičan meni "Elektricitet - Nikola Tesla", nastao je na osnovu jelovnika koji je kreiran specijalno za Teslu prilikom 150. sastanka Komercijalnog kluba Čikaga (13. maj 1899. godine u hotelu Auditorium), a sada će biti "oživljen" od 1. maja u hotelu „Square Nine“ u Beogradu. Zašto baš u tom hotelu? Zato što je prilikom svog jedinog boravka u Beogradu 1892, Tesla odseo baš na ovom trgu, u tadašnjem luksuznom hotelu „Imperijal“. Teslina omiljena jela samo su deo ture koja vas vraća vek unazad, a koja se sastoji od posete Muzeja Nikole Tesle, beogradskog Muzeja nauke i tehnike, kabineta Elektrotehničkog fakulteta, istraževanja Beograda iz ugla Nikole Tesle. Putuje se i u Negotin, rodni grad Đorđa Stanojevića, obilazi se deset malih, starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, rodna kuća Teslinog omiljenog pesnika J. J. Zmaja u Sremskoj Kamenici, manastir Šišatovac, odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, Idvor i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i "rivala".
Putem veb sajta www.teslaways.rs posetioci mogu najpre virtuelno da prošetaju Putevima Tesle, a zatim se prijave i krenu na put.

DVORAC DUNĐERSKI, BEČEJ

Iako u Srbiji postoji mnogo zamkova i dvoraca ovo je, praktično, jedini koji je kompletno opremljen za turiste. Pored hotela i restorana, turisti mogu da uživaju u parku od 65 hektara, vode ergelu trkačkih konja, mali kaštel i crkvu cvetog Đorđa.
Dvorac je pripadao veleposedniku Bogdanu Dunđerskom, a ime hotela "Fantast" dato je po pastuvu trkaču koji je 1932. godine osvojio triplu krunu. Dvorac je kompletno renoviran, a pored teniskih tereana i jahanja, gosti mogu da uživaju u peinbolu i letenju zmajem, a mogu da idu i u lov i ribolov.

OVČAR BANJA
Ovčarsko – kablarsku klisuru krasi deset manastira i dva svetilišta. Zbog mnoštva manastira smeštenih sa obe strane Zapadne Morave, klisuru koja deli Kablar i Ovčar mnogi nazivaju i srpskom Svetom gorom. Na padinama Ovčara nalaze se Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje i Svete Trojice, a na padinama Kablara su Jovanje, Uspenje, Nikolje, Blagoveštenje i Ilinje. Možete se provozati provozati brodićem, koji oni zovu katamaran. Dok brodić klizi jezerom Međuvršje uživaćete u pogledu na planinske pejzaže i manastire načičkane na padinama Kablara i Ovčara. Prijaće vam i kupanje u toplom bazenu koji u SPA centru „Kablar“ radi do ponoći.

BANJA KOVILJAČA
U Banji vas čeka netaknuta priroda, lekovita voda, najlepši banjski park u Evropi, odličan SPA centar ali i nekoliko kulturno – istorijskih spomenika. U samoj Banji nalazi se “Koviljkin grad” (arheološki ostaci Rimskog grada), a na planini Cer možete da obiđete utvrđenja starih gradova Kosanin i Trojanov grad. Blizu je i selo Tršić, rodno mesto Vuka Karadžića. Tu je i manastir Tronoša, gde se Vuk učio pismenosti. Na reci Drini postoje lepo uređeni prostori za ribolov, a u blizini je izletište Gučevo. Ono po čemu Banja Koviljača sve više postaje prepoznatljiva jeste i Kraljevski velnes centar „Kovilje“, koji je osmišljen kao preventivni deo Specijalne bolnice za rehabilitaciju. U njemu možete uživati u kraljevskoj bisernoj kadi, masažama, lekovitim blatnim pakovanjima, saunama, đakuziju, otvorenom i zatvorenom bazenu...

KOPAONIK
Krov Srbije nije popularan samo zimi, za skijaše, već tokom cele godine pruža brojne mogućnosti za odmor. Šetnja najvišim vrhovima Srbije, sa kojih se pruža predivan pogled, igre u prirodi, na svežem vazduhu i prijatne noći u pravoj planinskoj atmosferi, učiniće prvomajske praznike nezaboravnim.
Iako je skijaška sezona zvanično završena, zbog velikog interesovanja i želje za skijanjem, ski centar Kopaonik biće otvoren za sve ljubitelje zimskih sportova i tokom prvomajskih praznika. Skijašima će na raspolaganju biti staze Pančićev vrh i Karaman greben.
Dečji sajt

slika:svisrecni.com,www.tara-planina.com,www.suncesrbije.com,commons.wikimedia.org,www.kopaonik.co.rs,www.srem-tourism.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

07.
Nov
2018
Vikend akcije
12.
Sep
2018
Vikend akcije
25.
Jul
2018
Vikend akcije