Vikend akcije
10.04.2014.

Goč – divlja planinska lepotica

Goč je posebno interesantan deci, zbog čega ga neki nazivaju i dečjom planinom. Pruža idealne uslove za pripreme sportista, organizovanje rekreativne nastave i sportskih kampova, za planinarenje, paraglajding, ribolov i lov, branje lekovitog bilja...

Goč je raj za istinske zaljubljenike u prirodu. Gusta i mirisna četinarska šuma, bezbrojni bistri potoci i reke sa očuvanim vodenicama, malo jezero Gvozdac i nepregledni proplanci i cvetne livade čine ambijent planine Goč pravim prirodnim rezervatom. Obiluje lekovitim biljem, pečurkama i šumskim jagodama. Zbog netaknute prirode, Goč često nazivaju divljom planinskom lepoticom. Idealan je za miran, porodičan odmor.
Od Kraljeva je udaljena dvadesetak kilometara, a od Beograda 200. Do nje se stiže živopisnim kanjonom bivše trase "Rižine" pruge, a na petnaestom kilometru, do Kamenice, a levim krakom, koji vodi u Sokolju reku, dolazi se do uspinjače i parking prostora koji se nalazi u kanjonu stogodišnjih šuma.
Odatle se uspinjačom, za osam minuta, stiže na Dobru vodu gde postoje najrazličitiji sportski, kulturno - umetnički i mnogi drugi sadržaji. Postoji i drugi put, od Kamenice preko Brezne, i njime ćete stići na istu lokaciju.
Goč ima više od 250 izvora sa zdravom pijaćom vodom, dve reke, Sokoljsku i Gvozdačku, koje su poribljene pastrmkom, što je pravi izazov kako za ribolovce tako i za sve ostale ljubitelje prirode. To su bistre vode koje idu od samog vrha i gravitiraju prema kraljevačkom delu Ibra i reke Ribnice. Na Goču postoji i prekrasno jezero i obeležene staze za šetnju, a sa vrha planine putni pravci vode na sve četiri strane sveta.
Idealni klimatski uslovi
Osim sportistima, Goč je posebno interesantan deci, zbog čega ga neki nazivaju i dečjom planinom. Kada se saberu sve godišnje posete skijaša, sportista i dece koja dolaze na Goč, brojka se može iskazati u hiljadama uživalaca u ovoj prirodnoj blagodeti.
Sa svojih 1.000 metara nadmorske visine Goč pruža idealne uslove za oporavak kardiovaskularnih bolesnika i svih onih koji imaju problema sa bolestima modernog doba. Zbog svega toga Goč je postao i planina zdravstvenog turizma, bez obzira što sadržaji na njemu nisu osmišljavani za takve namene.
Na Goču su rasprostranjeni i brojni ribnjaci, pa ukoliko ste ljubitelji, samo za vas, može biti pripremljena sveža gočka pastrmka. Od ljubaznih domaćina možete kupiti domaći sir i kajmak, a nije redak slučaj ni da dođete u situaciju da rakiju probate direktno iz toplog kazana.
Lepota jezera Selište
Ako produžite vožnju, istim smerom kojim ste i došli i sa svoje leve strane ostavite ski staze, očekuje vas vidikovac impozantnog pogleda, sa desne strane od puta, kao i putokaz za skretanje levo, koji vodi do jezera Selište.
Selište je od ski staza udaljeno svega desetak kilometara. Ovo veštačko jezero, zabranjeno je za kupanje, ali je bez obzira na to prelep primerak planiskog jezera, koji ne treba propustiti, pogotovo ukoliko ste već na Goču.
Po povratku sa Goča, naša preporuka je novi put. Na novi put uključujete se kod ski staze i ne možete ga promašiti jer je skretanje dobro obeleženo. Novi put je širi od starog i u boljem stanju, a uspon tj. pad, je daleko veći zbog čega je naš savet da se na Goč popnete starim putem, blažeg uspona, a spustite novim, što je praktično ne samo zbog toga što ćete više videti, već i zbog samog nagiba terena.
Bilo kako bilo, južno od Vrnjačke Banje, očekuje vas Goč : planina okrunjena mnogim biljnim vrstama i rekama – sjajan izbor za dan u prirodi.


Posetite srednjovekovni grad Koznik

U prekrasnoj okolini Goča se nalaze srednjovekovni manastiri Drenča, Rudenica i Melentija, sagrađeni u moravskom stilu, kao i uzbudljiv utvrđeni srednjovekovni grad Koznik, koji dominira sa visine od 922 metara. Zahvaljujući svojoj viševekovnoj istorijskoj tradiciji uzgoja vinove loze, u blizini se nalaze čuveni vinski podrumi i vinarije Župe, koje tradicionalno proizvode vrhunska vina.
Treba posetiti i Rimsko groblje, mesto gde su sahranjivani Sasi, rudari koji su ovde vadili i topili gvožđe u vreme Nemanjića.

U koju god zemlju da pođete radi odmora ili posla, važno je da se osećate sigurno. Važno je da znate da mi mislimo na vas. Bezbrižno putovanje je pred vama uz polisu putničkog zdravstvenog osiguranja Kompanije „Dunav osiguranje".
U saradnji sa prestižnom međunarodnom asistentskom kućom  Coris Assistance ( +381 11 3636 999+381 11 3636 999), pružamo vam usluge medicinske asistencije i pokriće neophodnih medicinskih troškova u celom svetu, 24 sata dnevno, 365 dana u godini.
Putničko zdravstveno osiguranje garantuje vam, u slučaju iznenadne bolesti ili povrede, pokriće troškova koje možete pogledati OVDE. Kontakt centar: 0800 386 2860800 386 286

 

 

like:evrnjackabanja.com,www.kurir-info.rs

Ostavi komentar

Preporučeno

07.
Nov
2018
Vikend akcije
12.
Sep
2018
Vikend akcije
25.
Jul
2018
Vikend akcije