Vikend akcije
21.05.2013.

BANJA KOVILJAČA

Vikend o kakvom ste dugo maštali


Potrebno vam je da se odmorite i napunite novom energijom? Spakujte kofere i otiđite na porodičan vikend u Banju Koviljaču. Tamo vas čeka netaknuta priroda, lekovita voda, najlepši banjski park u Evropi, odličan SPA centar ali i nekoliko značajnih kulturno – istorijskih spomenika.
U samoj Banji nalazi se “Koviljkin grad” (arheološki ostaci Rimskog grada), a na planini Cer možete da obiđete utvrđenja starih gradova Kosanin i Trojanov grad. Blizu Banje Koviljače je Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića. Tu je i manastir Tronoša, gde se Vuk učio pismenosti. Na reci Drini postoje lepo uređeni prostori za ribolov, a u blizini je izletište Gučevo.
Obavezno posetite turističko – rekreativni komleks “Sunčana reka”, udaljen svega nekoliko kilometara od Banje Koviljače. Tamo vas čekaju sportski tereni za fudbal, odbojku na pesku, košarku i tenis, zabavni park za decu, škola jahanja, vožnja fijakerom, staza za džoging... Zajedno sa decom možete uživati u lepotama ovog predivnog kraja a usput  i naučiti mnogo toga. Biće to vikend o kakvom ste dugo maštali.

Kraljevska banja

Istorijat Banje Koviljače, koja se ugnjezdila između reke Drine i planine Gučevo, jako je bogat i datira još iz perioda Ilira, starih Rimljana i Turaka. Organizovano lečenje u Koviljači, pod nadzorom lekara, počelo je daleke 1858.
Tokom 20-ih i 30-ih godina prošlog veka ova banja postaje ne samo banjsko lečilište, već i mondensko stajalište. U tom periodu izgrađeni su luksuzni hoteli i vile, a lepo je uređen i park koji povezuje sve banjske objekte u jednu celinu. Kralj Aleksandar Prvi Obrenović, koji se i sam u njoj lečio, banju je ukazom iz 1898. godine predao „narodu okruga Podrinjskog na upravljanje i korišćenje“. Kralj Petar Prvi Karađorđević je 1904. odlučio da se tu, na tadašnjoj austrougarskoj granici, podigne moderna evropska banja.
U lepotama podrinjske lepotice, između ostalih, uživali su i Dositej Obradović i Vuk Karadžić, a svoje rane u Kraljevskoj banji vidao je i srpski vožd Karađorđe. Na raskošne balove dolazio je i Kralj Aleksandar Karađorđević sa svitom.

Lekovita svojstva

Banjski park je projektovan u engleskom i francuskom stilu, a neki njegovi delovi podsećaju na čuvene bečke parkove. On je velikim delom zaslužan što Koviljača danas važi za jednu od najlepših banja u Evropi. Savršeno je mesto za kraljevski vikend odmor, opuštanje i relaksaciju. Oni koji su imali sreće da probaju neke od njenih blagodeti kažu da iz banje odlazili bukvalno preporođeni.
Lekovita svojstva blata i sumporovite vode u Banji Koviljači potvrdili su najpoznatiji svetski stručnjaci. Lekovita banjska voda i blato leče: reumatska oboljenja, degenerativne promene zglobova i kičmenog stuba, diskus herniju i stanja nakon operacije diskus hernije, osteoporozu, posttraumatska stanja gornjih i donjih ekstremiteta i kičmenog stuba, lakša oštećenja centralnog nervnog sistema,  lezije perifernih nerava, mišićna oboljenja, pojedina ginekološka i kožna oboljenja, sterilitet i gojaznost.

Velnes centar

 

 

Ono po čemu Banja Koviljača sve više postaje prepoznatljiva jeste i Kraljevski velnes centar „Kovilje“, koji je osmišljen kao preventivni deo Specijalne bolnice za rehabilitaciju.
To je moderno opremljen centar, koji se prostire na više od 1.000 metra kvadratnih, gde se svi tretmani obavljaju pod stručnim nadzorom lekara i terapeuta. Smešten je u autentičnom prostoru blatnog kupatila Kralja Petra Prvog. Nudi preventivne „kraljevske programe“, koji podrazumevaju kraljevsku bisernu kadu, raznovrsne masaže, aroma i blatna pakovanja, saune, đakuzi, fitnes, otvoren i zatvoren bazen...

Autor: Olga Petrović

 

Kraljevski tretman za kraljevski užitak

Kraljevski tretman u Velnes centru „Kovilje“ traje 105 minuta, košta 4.785 dinara i uključuje pakovanje eteričnim uljima, aromatično - eteričnu kupku u kraljevskoj ili đakuzi kadi, kraljevsku masažu, kupanje u bazenu i dezert. Uz svaki tretman ide i konsultacija lekara.


Info

Banja Koviljača je udaljena od Beograda 143 kilometra, a od Novog Sada 139 kilometara.

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

07.
Nov
2018
Vikend akcije
12.
Sep
2018
Vikend akcije
25.
Jul
2018
Vikend akcije