Vikend akcije
26.03.2014.

Panonska lepotica

Na padinama Fruške gore danas je smešteno 16 manastira, zbog čega je prozvana sremskim Atosom. Najstariji domaći Nacionalni park “Fruška gora” proglašen 1960. godine, čuven je po svojim pitomim padinama, stoletnim šumama i nadaleko poznatom vinogorju

Panonska lepotica, Fruška gora idealno je mesto za odmor i zabavu. Blaga planina, nekadašnje ostrvo u Panonskom moru, putnicima namernicima i hodočasnicima može da ponudi prirodne, ali i mnoge druge lepote.
Na Fruškoj gori ima 16 manastira, zbog čega je prozvana sremskim Atosom. Nezaobilazni su i Sremski Karlovci, banja u Vrdniku, mnogobrojni salaši i vinski podrumi. Mir i netaknuta priroda koje nudi ovaj naš najstariji nacionalni park posebna su priča.
Turisti se, inače, mogu smestiti na više lokacija. Za mlađe, tu su odmarališta na Testeri i Letenki. Zahtevniji gosti mogu da se smeste u hotelu sa četiri zvezdice, sa bazenom i saunom. Tu su i hotel  u banji Vrdnik i dva hotela u Sremskim Karlovcima, do kojih, u sezoni, saobraća i popularni voz „Romantika“.

Salaši i orhideje
Neka od najpoznatijih izletišta na Fruškoj gori su vidikovac iznad naselja Vrdnik, Iriški venac, Vrdička kula, Čortanovačka šuma, Stražilovo, Partizanski put, Hopovo i Glavica. Nezaobilazna mesta za turiste su i Popovica, Zmajevac, Letenka, Hajdučki breg, Andrevlje, Testera, Ciganski logor, Ležimir, Rohalj baze i Lipovača.
Postoji, takođe, mogućnost da se gosti smeste i u privatnom smeštaju u selima na obroncima ove planine ili na nekom od salaša. Oni skloniji aktivnom odmoru mogu da borave u nekom od planinarskih domova i da uživaju u šetnji po dobro markiranim planinarskim stazama.
Samo na Popovici, planinarskom stecištu nedaleko od Novog Sada, aktivna su četiri planinarska doma, a domovi rade i na Glavici, Zmajevcu, Stražilovu i Osovlju. U nekim domovima potrebno je najaviti dolazak, a neki imaju stalne domaćine. Nezaobilazan je i podatak da je Fruška gora naš najstariji nacionalni park. Pod ovu, najvišu vrstu zaštite stavljena je zbog mnogih prirodnih, i istorijskih znamenitosti. Šume čine 90 odsto zaštićene površine parka. Od 1.500 biljnih vrsta, više od 40 su prirodna retkost u Srbiji. Osobenosti Fruške Gore su orhideje, kojih ima 30 vrsta, a čak 18 ih je značajno u svetskim razmerama.
Od 25 vrsta gmizavaca i vodozemaca, 14 vrsta je na svetskoj crvenoj listi ugroženih. Od ptica tu je orao Krstaš koji je svoje jedino gnezdo u Srbiji svio upravo na Fruškoj Gori. Ovde ima 60 vrsta sisara, uglavnom sitnih glodara, ali ima i divljih svinja, srna, sakala i divljih mačaka. Vodeni tokovi su kratki i periodični. U novije vreme ima desetak jezera od kojih je posebno zanimljivo jezero u Ledincima koje može da se svrsta u prirodna, jer je nastalo tako sto je stari kamenolom ispunila voda.

Verski turizam
A fruškogorski manastiri su posebna priča. Na prostoru 50 kilometara dužine i 10 kilometara širine, na Fruškoj gori smešteno je 16 srpskih pravoslavnih manastira, podignuti u kasnom srednjem veku, kada se težište srpske kulture pod naletom Turaka premestilo u ondašnju južnu Ugarsku. Ova jedinstvena kulturno-istorijska celina proglašena je za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju. Većina manastira sagrađena je pod uticajem moravske i raške graditeljske škole, a vremenom su radikalno rekonstruisani. Prilikom obnove, crkve su dobile visoke višespratne zvonike sa baroknim oblicima i plastikom, a u unutrašnjosti – velike i složene barokne ikonostase, koje su oslikali najbolji srpski slikari tog vremena. Burna istorija, arhitektonska i likovna lepota i naročito uloga duhovnog središta srpskog naroda, doprineli su velikom značaju fruškogorskih manastira u kulturno-istorijskom nasleđu Srbije. Šire područje Fruške gore od davnina je bilo bogato svetilištima, a tokom 16. i 17. veka na ovom prostoru je zabeleženo 35 manastira. Od vremena nastanka ovi manastiri nebrojeno puta su pljačkani, rušeni i napuštani, a najozbiljnije su stradali tokom Drugog svetskog rata. Nekoliko manastira je teško oštećeno i tokom NATO bombardovanja 1999. Od zapada ka istoku nalaze se manastiri: Privina Glava, Divša, Kuveždin, Petkovica, Šišatovac, Bešenovo, Mala Remeta, Beočin, Rakovac, Jazak, Vrdnik, Staro Hopovo, Novo Hopovo, Grgeteg, Velika Remeta i Krušedol.
U samom centru parka, nedaleko od poznatog Spomenika pobedi, svakog dana, osim ponedeljka, od 9 do 17 časova radi informativni centar za turiste. Iznad njega se nalazi manji muzej, u kom mogu da se vide preparirane životinje sa Fruške gore.

INFO
* Fruška gora duga je oko 75 kilometara
* Površine je 25.525 kvadratnih kilometara
* Najviši vrh je Crveni čot (539 metara), a tu su i vrhovi Stražilovo(321 metar), Iriški venac (451 metar) i Veliki Gradac (471 metar)

www.mediaportal.rs,images.visitserbia.org 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

07.
Nov
2018
Vikend akcije
12.
Sep
2018
Vikend akcije
25.
Jul
2018
Vikend akcije