Vikend akcije
30.08.2014.

Smederevska jesen - grožđe, vino i koncerti

Ove godine održava se 127. put po redu, a goste očekuju košare pune hamburga i smederevke, bačve merlota i sovinjona, koncerti, sportska nadmetanja

„Smederevska jesen“ spada među najstarije privredno – turističke manifestacije u Srbiji s tradicijom dužom od jednog veka. Ove godine održava se 127. po redu, pod sloganom „Smederevo vazda otvoreno“ i trajaće od 18. do 21. septembra.

Prvi čokoti vinove loze na ovim prostorima podignuti su još u trećem veku nove ere, a plodovi smederevskog vinogorja i ovih dana primamljiva su pozivnica na tradicionalnu priredbu u slavu grožđa i vina.

U Smederevu, gradu koji je despot Đurađ Branković gradio za odbranu Srbije od Turaka, a Karađorđe izabrao za srpsku prestonicu, pre više od veka održana je prva poljoprivredna izložba. Ove godine održava se 127. put po redu, a goste očekuju košare pune hamburga i smederevke, bačve merlota i sovinjona.

Ova manifestacija je nastala na temeljima specijalizovanih izložbi grožđa, vina i voća koje su se u Smederevu održavale periodično do Drugog svetskog rata, počev od 1899. godine. Prva posleratna izložba održana je 1960. godine, kada se po prvi put pominje i naziv „Smederevska jesen“.

„Smederevska jesen“ svake godine okuplja veliki broj učesnika, od dece predškolskog uzrasta do penzionera, sportista, glumaca, udruženja žena, poljoprivrednih proizvođača, radnika iz ustanova kulture, zanatlija, privrednika...

Smederevo, kao grad na obali Dunava, gde se nalazi  monumentalna tvrđava despota Đurđa Brankovića, najveća ravničarska tvrđava u Evropi, ima šta da pokaže zainteresovanima za srpsku kulturno-istorijsku baštinu.

One koji se odvaže i krenu u Smederevo da slave grožđe i vino očekuje mnoštvo sadržaja na različitim punktovima u gradu kakvi su Vinski grad, Gradski trg, Smederevska tvrđava.

Tokom „Smederevske jeseni“ posetioci će moći da se sretnu sa autentično seoskim motivima, da uživaju u koncertima renomiranih izvođača i u programima koji evociraju duh srednjovekovlja i negdašnje srpske prestonice, da posete Sajam privrede, da prate sportska nadmetanja...

INFO

* Smederevo se nalazi pedesetak kilometara od Beograda.
* Do Smedereva najlakše možete doći autobusom, iako postoje i železničke linije do Požarevca, Lapova i Velike Plane.
* Nalazi se blizu autoputa E75, a kraj Smedereva se nalazi jedini most na Dunavu u Srbiji nizvodno od Beograda.
*Smederevska tvrđava nalazi se na ušću reke Jezave u Dunav. Podigao ju je despot Đurađ Branković kao svoju prestonicu u drugoj četvrtini XV veka.
*Opkoljuju je Dunav i Jezava, a sa juga veštački rov koji povezuje dve reke zbog čega je jedinstvena u srpskoj srednjevekovnoj arhitekturi.
*Tvrđava je pripadala tipu takozvanih vodenih utvrđenja, mada nije zidana tako da temelji budu u vodi. Prilikom gradnje, za uzor je uzet je Carigrad i njegovi bedemi.
*Prema površini predstavlja jednu od najvećih tvrđava u Evropi.


Specijalna letnja ponuda „Dunav osiguranja“
Od 5. juna pa do 15. septembra, „Dunav osiguranje“ nudi posebne uslove prodaje paketa putnog i putničkog zdravstvenog osiguranja.
Osiguranicima koji zaključe ugovor o putničkom zdravstvenom osiguranju za poslovna ili turistička putovanja u inostranstvo koja u kontinuitetu ne traju duže od 30 dana odobrava se popust od 10 odsto na premiju.
Dodatne pogodnosti:
-   deset odsto popusta na cenu međunarodne karte osiguranja, tako da zelena karta košta samo 1.800 dinara
-   petnaest odsto popusta na premiju osiguranja pomoći na putu, s početkom trajanja osiguranja u akcijskom periodu
-   petnaest odsto popusta na premiju osiguranja kuće ili stana i stvari u domaćinstvu, s početkom trajanja osiguranja u akcijskom periodu.
  Kontakt centar Dunav osiguranja 0800-386-286.

Celokupan tekst o pogodnostima kompanije Dunav pogledajte OVDE
foto: dunav.com,JillWellington-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

07.
Nov
2018
Vikend akcije
12.
Sep
2018
Vikend akcije
25.
Jul
2018
Vikend akcije