Vikend akcije
06.08.2014.

Počeo 54. Sabor trubača, prvi put dama u finalu

Guča je postala brend. Za nju svi znaju. Naš sabor učvrstio se na listi 10 najznačajnijih događaja u svetu

Tradicionalni Sabor trubača u Guči biće otvoren danas podizanjem zastave, uz himnu manifestacije "Sa Ovčara i Kablara". Domaćin najveće trubačke fešte na Balkanu ove godine biće književnik Radomir Andrić.

Na 54. finalnom takmičenju trubača u nedelju, u Guči po prvi put zasviraće i jedna dama, Danijela Veselinović (21) sa istoimenim orkestrom iz Arilja. Ona je na predtakmičenju na Zlatiboru, prema oceni žirija, proglašena za najboljeg trubača.

- Prezadovoljna sam jer ćemo ove godine prvi put nastupati rame uz rame sa najvećim majstorima trube u našoj zemlji – rekla je Danijela Veselinović.

Gostima su na raspolaganju privatne kuće, kamp, ali i hoteli i moteli koji se nalaze u neposrednoj blizini Guče, poput Ivanjice i Požege. Najveća trubačka fešta na Balkanu trajaće do 10. avgusta.

Guča je "prestonica trube" od 1961. godine kada je prvi put održan Dragačevski sabor. Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala na svetu, najznačajnijih kulturno umetničkih dogadjaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.

Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina “National Geographic” među 10 najbitnijih događaja u svetu.

Guča, mala dragačevska prestonica svake godine u vreme održavanja Sabora ugosti oko pola miliona saboraša, koji pristižu iz svih krajeva sveta. Za 54 godine, kroz Guču je prošlo oko 1.500 trubačkih orkestara, a trube su uveseljavale nekoliko desetina miliona ljubitelja limenih instrumenata. Rekordni broj posetitelja zabeležen je 2008. godine, na 48. saboru, koji je, prema podacima, posetilo oko 650.000 ljudi.

A ovo "čudo pod Jelicom" počelo je gotovo u tajnosti. Pesnik Branko V. Radičević je te, sad već davne, 1961. godine, kada se, kako je govorio, "istorija obesrbljivala", smislio takmičenje seoskih trubača. On je iskopao trubu iz zaborava. U tada čitanoj  "Dugi" napisao je prvo slovo o Saboru i objavio  fotografije seoskih trubača koji će kasnije osvojiti stotine hiljada poklonika ove muzike. Branko je, što se malo zna, u stvari odvezao čvor nametnutog straha od autentično srpskog, koje nije moglo a da uplašenima ne vuče na četničko.

Popularnosti Sabora trubača najviše su doprineli mediji, ali i na desetine filmova koji su snimljeni o Guči, ili sa muzikom trubačkih orkestara koji su ovde dolazili i osvajali nagrade. Čačanski istoričar Miloš Timotijević smatra da su za to, ipak, najzaslužniji Emir Kusturica i Goran Bregović, odnosno film „Podzemlje“ iz 1995. godine, i dve trubačke numere iz filma - „Mesečina“ i „Kalašnjikov“.

INFO

Guča je od Beograda udaljena 160 km, a Lučani 162 km. Od velikog značaja je blizina Ibarske magistrale koja je severna granica opštine i povezuje ovaj deo Srbije sa Beogradom i srednjom Evropom u jednom pravcu i sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom u drugom pravcu.

Specijalna letnja ponuda „Dunav osiguranja“
Od 5. juna pa do 15. septembra, „Dunav osiguranje“ nudi posebne uslove prodaje paketa putnog i putničkog zdravstvenog osiguranja.
Osiguranicima koji zaključe ugovor o putničkom zdravstvenom osiguranju za poslovna ili turistička putovanja u inostranstvo koja u kontinuitetu ne traju duže od 30 dana odobrava se popust od 10 odsto na premiju.

 


Dodatne pogodnosti:
-   deset odsto popusta na cenu međunarodne karte osiguranja, tako da zelena karta košta samo 1.800 dinara
-   petnaest odsto popusta na premiju osiguranja pomoći na putu, s početkom trajanja osiguranja u akcijskom periodu
-   petnaest odsto popusta na premiju osiguranja kuće ili stana i stvari u domaćinstvu, s početkom trajanja osiguranja u akcijskom periodu.
  Kontakt centar Dunav osiguranja 0800-386-286.

Celokupan tekst o pogodnostima kompanije Dunav pogledajte OVDE
 

 

 

 

foto: mediaportal.rs, androidvodic.com, onlinekalendar.com, guca.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

07.
Nov
2018
Vikend akcije
12.
Sep
2018
Vikend akcije
25.
Jul
2018
Vikend akcije