Na odmoru
23.06.2013.

Kako i za koliko do pasoša za ljubimca?

Vreme odmora i putovanja je stiglo. Krajnje je vreme da počnete sa prikupljanjem dokumentacije kako bi vaš mezimac bez problema mogao da putuje po Evropskoj uniji.

Pasoš, viza (rezultat laboratorijske analize titra antitela na besnilo FAVN testom) i veterinarski sertifikat, neophodni su za odlazak u bilo koju zemlju EU, osim u Irsku, Veliku Britaniju i Švedsku. A evo informacija gde ih možete nabaviti i koliko novca vam je potrebno.

1. Pasoš (potvrda za pse i mačke)

Pasoš dobijate kod svog veterinara prilikom prve vakcinacije protiv besnila, koja se sprovodi već od trećeg meseca starosti. Tom prilikom vaš kućni ljubimac dobija pasoš i tetovir broj ili mikročip (zakonom obavezan vid obeležavanja i uslov za EU).

U pasošu su upisani podaci o vlasniku, podaci o životinji, tetovir broj ili broj mikročipa i datum vakcinacije protiv besnila. Prosečna cena vakcinisanja i čipovanja iznosi oko 1.200 dinara.

Zbog izdavanja veterinarskog sertifikata potrebno je da zamolite vašeg veterinara da ispuni i rubriku šest (podaci o tretmanu protiv krpelja) i rubriku sedam (podaci o tretmanima protiv pantljičara pasa). Veterinari nikako ne vole papirologiju jer im to oduzima dragoceno vreme, ali budite uporni i tražite da vam popune i rubriku devet (podaci o kliničkim pregledima), kao i rubriku deset (izdavanje potvrde za pse i mačke).

Ako je vaš ljubimac već obeležen i vakcinisan, uz konsultaciju sa veterinarom eventualno treba ponoviti vakcinaciju protiv besnila čija je cena oko 600 dinara (ponoviti vakcinu za 15 dana, ali nije obavezno).

2. Viza – rezultat laboratorijske analize titra antitela na besnilo FAVN testom

Ovaj dokument izdaje se na osnovu analize krvnog seruma vašeg ljubimca, i on stiže na kućnu adresu. Uzimanje krvi i slanje uzorka obavlja vaš veterinar, a cenovnik izgleda ovako: titar test je 4.500 dinara + priprema krvi u veterinarskoj ili humanoj laboratoriji u inaktivisan serum za slanje što iznosi od 1000 do 1500 din.

3. Veterinarski sertifikat

Sertifikat se dobija odlaskom u veterinarsku inspekciju vašeg okruga. Raspitajte se kod veterinara gde se nalazi najbliža veterinarska inspekcija. Odlazak ne zahteva dovođenje ljubimca u njihove prostorije, tako da ga bar sa te strane možete poštedeti celokupne gnjavaže. Na osnovu uvida u prikupljenu dokumentaciju veterinarski inspektor izdaje sertifikat VS - 40 / I - 7 sa kojim možete putovati.

Važno je istaći da svaka zemlja zadržava diskreciono pravo da zatraži i druge analize ili propiše karantin na granici. Sertifikat važi 4 meseca nakon potpisivanja od strane veterinarskog inspektora ili do isteka vakcinacije.

Uzorkovanje krvi za laboratorijske analize titra antitela mora biti obavljeno najranije 30 dana posle vakcinacije protiv besnila i tri meseca pre putovanja u zemlje članice Evropske Unije. Važno je reći i to da vadjenje krvi nije potrebno svaki put pred vaš odlazak u inostranstvo, analiza je validna doživotno ukoliko se pridržavate vakcinacije protiv besnila jedanput godišnje (mora se obnoviti vakcinacija do datuma koji vam stoji u pasošu).

Legalni prelazak u ciframa:

Vakcina i čipovanje – 1.200 dinara

Vakcina protiv besnila – 600 dinara

Titar test – 4.500 dinara plus 1.000 – 1.500 dinara

Veterinarski sertifikat – 3.700 dinara + 600 + 250 dinara

Takse – 4.500 dinara

Preuzeto sa sajta zivotinje.rs
foto:5688709-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno