Na odmoru
12.07.2014.

More leči i podmlađuje

1. Morska voda sadrži životno važne elemente

More sadrži sve elemente važne za život: natrijum, magnezijum, kalcijium, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava delovanje minerala i mikroelemenata u tragovima. More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralima i odavno se smatraju izvorom zdravlja i lepote: podstiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, sprečavaju upale, čiste kožu i pomažu uklanjanje celulita.

2. More blagotvorno deluje na astmu i alergije

Morska so ima svojstva antiseptika i antihistaminika, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. U velikom broju zdravstvenih centara uspešno se koristi kupke s morskom soli za lečenje i ublažavanje alergija. Čist morski vazduh zasićen negativnim jonima, olakšava disanje i povoljno deluje na osobe koje boluju od  astme.

3. Sunčanjem snabdevate organizam vitaminom D

Sunčanje donosi ne samo lep ten, već i snabdeva vitaminom D koji je potreban našem organizmu. Nedavna istraživanja potvrđuju da on igra ključnu ulogu u sprečavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak. Kako bi se, pod uticajem sunca , stvorila  dovoljna količina li vitamina D, ne morate se “pržiti “ na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberite prepodnevne ili večernje sate.  Obratite pažnju da kreme za sunčanje sprečavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.

4. Boravak na moru oslobađa od stresa

Ništa nema tako opuštajuće dejstvo kao sunce, lagani povetarac i šum morskih talasa.

Letovanje na moru pomaže  da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži u visokom procentu, dokazano deluje u borbi protiv stresa, koji može biti “okidač” u razvoju mnogih bolesti. Zato bi trebalo iskoristiti godišnji odmor za  oslobađanje od stresa, našeg najvećeg neprijatelja.

5. More je idealno za sportske aktivnosti

Plivanje, ronjenje, veslanje, skijanje na vodi, odbojka na plaži... Letovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti koje su dobre ne samo za oblikovanje tela. Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja. Zato bi boravak na moru trebalo maksimalno iskoristiti za uživanje u sportskim aktivnostima.

6. Morski vazduh bogat je negativnim jonima

Morski vazduh sadrži negativne jone i ozon koji podstiču duboko disanje i pune nas životnom energijom. Negativni joni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno deluju na ljude s astmom i alergijom. Vazduh zasićen negativnim jonima odlika je mora, ali šuma i planina, obala jezera i reka, vodopada...

7. More ublažava artritis i bolove u leđima

Zahvaljujući svome sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

8. Morska voda podstiče čišćenje organizma

Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma? Zato što kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne materije iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Nataložene štetne mateije kreću se preko limfe i krvotoka prema površini, a so olakšava proces izlučivanja. Kupanje u moru podstiče razmenu materija i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i kompletnog organizma.

9. More leči kožne probleme

Morska so je neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natriju, mangan, magnezijum, jod, gvožđe, fluor i silicijumska kiselina. Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno deluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba:dermatitisa, psorijaze i ekcema.

10. More podstiče kreativnost i emocije

More i uopšte, element vode oduvek se povezuju sa kreativnošću i osećanjima. Boravak u blizini vode može podstaći naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

11. More blagotvorno deluje na zdravlje očiju

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno deluju na naše oči. Ako puno vremena provodimo pred ekranom računara, letovanje na moru pomoćiće da se naše oči odmore. 

foto: zena.blic.rs, marigoldlab.com, tvbap.com, 6yka.com, blic.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno