Iz ugla porodice
06.02.2018.

Deci treba ski-školica

Rečenicu „Menjala bih svako letovanje za nekoliko dana skijanja godišnje“ često izgovaram iako nisam baš neki skijaš. Ja sam samo osoba koju pokreće strast prema ovom sportu, ista ona strast koju sam uspela da prenesem i na svoju decu. Najviše volim kada porodično osvajamo staze i uživamo u trenucima koje nam skijanje pruža, kad mi rođena deca, onako pod kacigama i sa naočarima koje im prekrivaju lica, liče na „atomske mrave“.
Njih dve, Dunja i Lenka, vole zimu i sneg zbog skijanja. Ne osećaju strah koji je tako čest kod mališana koje su roditelji „pritiskali“ da što pre počnu da skijaju. Mi takve greške, srećom, nismo pravili jer smo znali da su prvi koraci najvažniji.

– To kada će dete stati na skije zavisi od njegove psihofizičke spremnosti, motoričkih sposobnosti i afiniteta prema sportu, a posebno prema skijanju. Najbolje je sačekati da dete izrazi želju da stane na skije. Idealno vreme je između četvrte i pete godine, a najbolje od svega je što nikada nije kasno da se savlada skijanje. Zato nam često dolaze roditelji koji staju na skije prvi put zajedno sa svojim mališanima. Najbitnije je da se dete ne primorava ni na šta, da se ne bi izazvao kontraefekat. Treba biti strpljiv, izvoditi dete na sneg kako bi posmatralo vršnjake koji skijaju, a onda će ga prirodna radoznalost navesti do toga da i ono poželi da se oproba u ovom sportu – objašnjava Ljubinko Raković, instruktor skijanja sa višegodišnjim iskustvom.

Svemu tome, dodaje Raković, treba da prethodi adekvatna priprema i nabavka ski-opreme u koju spadaju pancerice, skije, štapovi i kaciga u odgovarajućim veličinama. Za početnike i malu decu preporučuje se iznajmljivanje opreme, jer deca brzo rastu, pa se kupovina ne isplati, ali to ne važi za skijaške naočare, tople rukavice i potkape. To treba kupiti.
Ako je dan sunčan, odeća treba da bude lagana, a ako je hladno, preporučuje se slojevito oblačenje.

Početak obuke deci treba da bude zabavan kako bi poželela da se otisnu. Praksa je pokazala da je petodnevna obuka u trajanju od dva sata dovoljna da svako savlada blage „plave“staze.
– Deca mogu samostalno da skijaju sa roditeljima tek kada savladaju „plug“ i „plužni zaokret“, odnosno kad nauče da se bezbedno zaustave na svakom delu staze i da zaobiđu svaku prepreku. Decu ne treba voditi na staze za koje ona nisu spremna niti ih treba forsirati da voze brzo, jer se tako poništava ono što su savladala tokom obuke. Osnovno je da roditelji budu strpljivi i da prate ritam deteta – napominje instruktor.

Mi smo bili strpljivi, pa nam se isplatilo. Zato sada s radošću iščekujemo vreme za odlazak na planinu i skijanje jer je to naša porodična strast. Znam da ćemo uživati, družiti se, savladavati izazove koje svaka staza nosi. Mi umemo da se zabavimo čak i u redu za žičaru, na žičari se slatko smejemo, a na stazama brinemo jedni o drugima. Obično mama „probija led“, za njom idu jedna po jedna ćerka, a tata za nama da nam čuva leđa, da nam dohvati štap ili skije, da nas „čupa“ iz dubokog snega i vraća na pravi put kad promašimo skretanje.

Za razliku od gradske vožnje automobilom, gde gotovo da nema tolerancije, na stazama vlada velika solidarnost. Čim neko padne, prilazi mu prvi skijaš i pomaže, a uvek su tu negde i momci iz „Gorske službe spasavanja“ u prepoznatljivim uniformama. Oni su spremni za sve moguće i nemoguće akcije, razne situacije, za maglu kroz koju se vidi tek dva-tri metra, za jako sunce koje prži jače od morskog usred leta.

Zato mi na stazu ne izlazimo bez kreme za sunčanje, slatkiša, vode, grickalica i mobilnog telefona. Koristan je i za nepredviđene situacije, ali i za pravljenje porodičnih fotki. Na tim zimskim, sa skijanja, nas četvoro se najlepše i najsrdačnije smejemo.
Ako želite da ove zime otkrijete svet zimskih čarolija, pozovite ski-školu Ljubinka Rakovića. Njegov broj je 064/23-65-400. Zovite ga, pošaljite mu SMS, javlja se i na Viber i na Whatsapp i na e-mail skikopljube@gmail.com
Vidimo se u hotelu „Rtanj“ i na najlepšim stazama Kopaonika.

Foto: Ljubinko Raković, skistar.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

15.
Sep
2017
Iz ugla porodice
30.
Jul
2017
Iz ugla porodice
09.
Mar
2017
Iz ugla porodice