Iz ugla porodice
30.07.2017.

Tražite najlepše more? Pravac Malta!

Dunju je oduševio sladoled, Lenku Popajevo selo, Aleksandra noćno druženje i roštiljanje meštana na plaži, a mene more. Čisto, prozirno i toplo. Nikad bolje, nikad lepše.

Na pomen letovanja na Malti, obično se čuje „vau!“, pa sam i ja bila ubeđena da smo se zaputili u raj na zemlji, pogotovu što već dugo ne insistiramo samo na kupanju i dobrim plažama, već na obilascima i aktivnom odmoru. I evo, još jednom smo se uverili da su predubeđenja čudo, ali najbolje je da krenemo redom...
Naša porodična poseta Malti trajala je od 21. juna do 2. jula ove godine, a boravili smo kod kume, moje cimerke iz studentskog doma, lekara- specijaliste, koja već nešto duže od godinu i po dana živi na ovom ostrvu. Dugo nas je zvala, a onda smo, sasvim slučajno, otvorili zalutali njuzleter jedne avio-kompanije koji nam je obezbedio četiri povratne karte za samo 310 evra. Platili smo ih još početkom oktobra 2016. i počeli da se radujemo letovanju.

Na Malti dominira boja meda


Već po sletanju shvatili smo da na Malti preovlađuje boja meda. Takve su im sve građevine, napravljene od krečnjaka, ali i plaže čiji je pesak sitan i žut. Prija ta boja, pogotovo kada posetite glavni grad, tvrđavu Valeta, koja je pod zaštitom „Uneska“. Valeta je smeštena na poluostrvu, okružena zalivima, gleda na Tri grada, do kojih se stiže čamcem nakon što se liftom iz Barracca gardensa spustite do mora.
Ova čuvena bašta puna je posetilaca koji uživaju u pogledu na okolne tvrđave. Dva puta dnevno, u 12 i 16 h, oglašava se osam topova, kao simbol odbrane Maltežana od najezde Turaka ka Siciliji.
Prevoz čamcem do Tri grada košta 2 evra u jednom pravcu, ali mi smo se cenjkali, pa nam za decu naplatiše pola cene.
Inače, mi smo od tri grada posetili samo jedan, Vitoriosu, srednji grad. Dok smo Lenka i ja obilazile Muzej inkvizicije, ostali su uživali u predivnom kafiću, kakvih je puno na Malti, ali je dan bio pogrešan. Nedelju uvek ostavite za plažu, jer je u Valeti sve zatvoreno, i radnje i ugostiteljski objekti, iako uz obalu neprekidno pristaju kruzeri.

Malta je ostrvska država sa oko 400.000 stanovnika i dva zvanična jezika, malteški i engleski. Voze levom stranom puta jer su do 1964. bili engleska kolonija. U početku je teško, ali kasnije se već naviknete na koju stranu prvo da gledate kad prelazite ulicu, a ako rešite da sednete za volan, najvažnije je da se u kružnom toku dobro koncentrišete. Ja se nisam usudila da probam, ali je moj suprug Aleksandar pokazao zavidnu hrabrost i umeće.

 

Na Malti ćete videti puno šarenih prozora i čamćića zvanih lizzu,
pogotovo u ribarskom selu Marsaxlokk, koje je posvećeno Pompeji

 

Mi smo bili smešteni u Liji, centralnom delu ostrva Malta koje u prečniku ima tridesetak kilometara, a do najlepših plaža trebalo nam je 15 minuta automobilom. Najviše nam se dopala Zlatna plaža (Golden Bay) zbog sitnog žutog peska, terena za odbojku i kafića u kojima mahom rade mladi iz Srbije i Makedonije.
Ono što lokalci nazivaju Rajska plaža za nas je bilo obično i ne naročito privlačno parče obale od stena i peska. Gleda na ostvro Gozo, ima poneki red maslina, ali nema širinu.

Na plažama nema tuševa jer morska voda nije mnogo slana, kao u Crnoj Gori,
pa vam na telu neće ostati puno soli

Popajevo ostrvo
Malta je ostrvo bez šuma i bez prirodnog hlada, što nam je najviše smetalo, a nismo mogli da se naviknemo ni na njihovo radno vreme. Suncobrani i leželjke na plažama, bez obzira na to što ste ih platili do 19 h, uklanjaju se sat vremena ranije, uz izvinjenje, ali vama to ništa neće vredeti jer sunce prži.

Popajevo selo, jedna od glavnih turističkih atrakcija, radi samo od 9.30 do 17.30 h, a već od 17 h kreću da vas opominju da izađete iz vode. Sedamdesetih godina prošlog veka na Malti je sniman film o mornaru Popaju, pa su meštani u Popajevo selo sa 19 kućica dodali jedan poligon, dve tramboline, nekoliko bazena za malu decu i mini-golf teren i počeli da naplaćuju karte. Mi smo za nas četvoro izdvojili 52 evra, ali nismo bili baš oduševljeni. Brodićem smo se provozali do pećine u kojoj je snimljena jedna od scena iz filma, a ostatak vremena smo proveli na poligonu i na ležajevima pod baldahinima koji prave debeo hlad.

Mdina, Grad tišine
Posetili smo i Mdinu, Grad tišine, gde žive naslednici čuvenih Malteških vitezova. Samo oni u grad okružen zidinama mogu da uđu automobilom, a svi ostali pešice. Prolazak kroz vrata grada je očaravajuć, a građevine boje meda odmaraju oči. Na svakom koraku stoje znaci koji vas upozoravaju da budete tihi. Za obilazak vam je potrebno najmanje sat i po vremena, naročito ako rešite da svratite na odličan sladoled ili u jednu od 360 crkava, koliko ih ima na Malti.


Čim izađete iz Mdine i produžite pravo stižete u Rabat. Preko puta parkinga nalazi se neugledna birtija u kojoj se prodaju najbolje pasticije. Koštaju 30 centi i podsećaju na našu domaću pitu sa sirom. Kažu da ih je nedavno posetila i Angela Merkel i da je bila oduševljena.
Na Sliemi, predivnom šetalištu, nalazi se većina hotela i jedini tržni centar. Plaža u ovom delu ostrva je stenovita, voda čista i topla. Zahvaljujući brojnim stepeništima, prilaz moru je jednostavan. U neposrednoj blizini je i Park mačaka, omiljenih životinja na ovom ostrvu. Sliema je pravi izbor i za noćni život i prijatne večernje šetnje koje su se, u našem slučaju, uvek završavale u poslastičarnici „Busy bee“ zbog vrhunskog sicilijanskog sladoleda. Ogromna kugla košta 2 evra, dve kugle 3 evra, a kafa evro i po.

Visoke cene hrane i usluga


Osim ftire, tradicionalne ćabate punjene piletinom, povrćem ili tunjevinom, koja košta od 2,5 do 4 evra, na Malti je brza hrana veoma skupa. Giros specifičnog ukusa, koji se našoj deci nije dopao, plaćali smo 5,5 evra, a picu od 30cm 9 evra.

Karte za gradski prevoz su skupe, pa vam se više isplati da rentirate auto za oko 15 evra dnevno. Vožnja gradskim prevozom, iako je ostvro malo, dugo traje jer ponekad autobus napravi dva kruga, kako bi pokupio sve putnike. Ne ide baš često, uglavnom na pola sata, a vozač vam neće stati ako mu ne mahnete i ukoliko je autobus pun. To „pun“ znači da su sva sedišta popunjena i da nekoliko putnika stoji. Za nas iz Srbije to u najmanju ruku deluje čudno, ali pravila su pravila.
Inače, karta i za odrasle i za decu, za sat i po vožnje, košta 2 evra, a sedmodnevna kartu 21 evro po osobi.

Kranovi dominiraju
Na Malti se voda za piće kupuje, dok se za spremanje hrane i za kupanje koristi česmovača koja se dobija desalinizacijom morske vode. Ona služi i za zalivanje retkih zasada lubenica, paprika i još ponekog povrća. Maltežani uvoze sve jer proizvode samo staklo.
Na ostrvu se mnogo gradi, bageri i kranovi su na svakom koraku, a glavni izvor prihoda Maltežana je rentiranja stanova. Minimalac iznosi 600 evra, meso i riba su skuplji nego kod nas, a za voće i povrće treba izdvojiti mnogo više. Kilogram lubenica košta 89 centi, bresaka 2,5 evra, a tikvica 3 evra.
Pored „Lidla“, na Malti je popularna i „Pama“, veliki supermarket koji se nalazi u Liji i u kojem može dosta da se uštedi.

 

Arhitektonski gledano, Malta predstavlja miks kultura. Preovlađuje arapski stil,
a jak je uticaj Italije, tačnije Sicilije, koja je udaljena sat i po vožnje trajektom

Katedrala Svetog Jovana


Od mesta koje smo posetili, a na kojima Maltežani insistiraju, važno mesto zauzima Mosta. Čuvena crkva Rotunda, poznata po kupoli koja je treća po veličini u Evropi, radi dvokratno, od 7.45 do 11.45 h pre podne i od 15 časova popodne. Na kupolu je tokom Drugog svetskog rata, za vreme molitve, pala bomba koja je, iako nije eksplodirala, uklonjena, pa sad stoji njena replika.
Ništa naročito, za razliku od Katedrale Svetog Jovana u Valeti. Ovo remek-delo iz XVI veka krasi pod popločan mermernim nadgrobnim spomenicima. Svih 400 posvećeno je vitezovima Svetog Jovana koji su sagradili crkvu. Pored predivnih fresaka, katedralom dominira dvadesetčetvorokaratno zlato.
Posebno je izdojen i deo posvećen Karavađovim slikama, a ona originalna koja se tamo čuva „Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja”. Ulaznica košta 10 evra.

Hladovina se teško nalazi


Na južnom delu ostrva nalazi se Marsaxlokk, gde se izdvaja samo prirodni bazen Sveti Petar. Plaža je stenovita, pa se treba spuštati oprezno, a mesto odlično za ronjenje i skakanje u vodu. Legenda kaže da se baš na ovom mestu nasukao Sveti Petar nakon brodoloma. Nit hlada, nit kafića, ali u kiosku na privatnom parkingu, koji košta čak 2 evra, mogu da se kupe sendvič i piće.
Nismo stigli da posetimo ostrvo Gozo, ni čuvenu Plavu lagunu na ostrvu Comina, ali kuma tvrdi da nismo ništa propustili osim prozirne vode i plaže načičkane suncobranima i turistima.
No, ako ikada odete na Maltu ne smete da zaobiđete Svetog Antona, rezidencija predsednika, koja je delimično otvorena za javnost. Tamo ćete videti biljke stare više od 300 godina, kornjače i retke ptice, prelepe fontane,a možete i da se odmorite u debelom hladu koji je retkost na Malti

Maltu čini više malih povezanih gradova. Granica među njima ne postoji, tako da, ako niste lokalac, nećete ni primetiti da ste izašli iz jednog i ušli u drugi gradić

 

Naše iskustvo sa Maltom je lepo. Spojili smo druženje sa kumom i obilazak ostrva koje svakako vredi posetiti jer u pojedinim trenucima ostavlja bez daha i svakako nudi više od „plaža-peškir“ letovanja. Zbog udaljenih i stenovitih plaža, Malta nije destinacija na koju se ide s malom decom, ali će vam vam zato pružiti bogatu istoriju, arhitektonske i kulturne različitost.
Povoljan smeštaj možete da nađete preko sajta Airbnb, a prevoz u lou-kost kompanijama, naročito ako avio-karte kupite mnogo ranije, kao što smo mi učinili. No, i sa tim će vam ovo biti jedno od skupljih letovanja.
Mi smo uživali i vratili se s lepim utiscima koji će nas držati do nekog novog putovanja i novog iskustva.

OSIGURAJTE SE NA PUTU

Spremate se na put? U dobrom društvu ili sami? Poslovno, turistički ili avanturistički? Egzotične plaže ili ski-staze?
Svaki momenat putovanja treba da predstavlja uživanje. Ne dozvolite da vam nepredviđene okolnosti pokvare dragocene trenutke.
Kompanija „Dunav osiguranje“ a.d.o, s tradicijom dugom preko 140 godina, prepoznaje sve vaše potrebe i misli na vas. Zaštitite svoje zdravlje, prtljag, mislite i na one koje možete nehotice da povredite. Čak i ako nastupe događaji koji vas mogu sprečiti da otputujete, imamo rešenje.
Paket putnog osiguranja ne može sprečiti da nastupe neprijatne okolnosti, ali svakako ublažava njihove posledice.
Više informacija o Dunav putnom osiguranju možete pogledati OVDE

Aleksandra Bogdanović
Fotografije: Privatna arhiva,JanneG-pixabay,gln-gabriel-le-naour-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Feb
2018
Iz ugla porodice
15.
Sep
2017
Iz ugla porodice
09.
Mar
2017
Iz ugla porodice