Iz ugla porodice
09.03.2017.

Rtanj ima dušu!

tanj ima dušu!
aman po meri svakog roditelja i deteta
ktivan odmor uz hedonističke momente
Nj ihove krofne na daleko su čuvene među ljubiteljima Kopaonika


Kada planirate odmor sa malom decom rukovodite se onim što je vama bitno. Stavite na papir svoje prioritete i dobro se raspitajte o onome što možete da očekujete od mesta gde planirate da odsednete.
Ako želite odmor uz popodnevnu dremku, zaobiđite „Rtanj“. U njemu je glavni akcenat na deci. Omogućeno im je da maksimalno uživaju. Za roditelje mališana ovo je dobitna kombinacija. Za decu, neverovatna zabava. Ne samo da će imati prilike da nauče da skijaju, već i uz pomoć licenciranih trenera Ski škole "Avanturija" i da usavrše veštinu i za svoj trud dobiju nagradu.  A, roditelji svakodnevnu jednočasovnu obuku skijanja dobijaju gratis.
Prvi put smo odseli u Rtnju iako često dolazimo na Kopaonik. Tek sada smo imali prilike da osetimo šta znači kada se pravo iz skijašnice spustite na stazu. Iako smo često bili u vilama gotovo u centru skijališta, uvek smo morali da skije zametnemo na leđa i dođemo do čuvene centralne staze  Karaman grebena. Nije to ništa toliko strašno kad ste mladi i kada nosite samo svoje skije. Ali kada sa vama idu i mala deca koja jedva hodaju u pancericama, ovo može da bude problem. Takođe, i sam Karaman greben obezbedi vam dobru minutažu čekanja u redu na žičari.
Skijanje obožavamo, onako svi porodično, iako nismo vrhunski skijaši. Za sebe kažemo da smo više hrabri, da skijamo na snagu a ne na tehniku. To svakako svojoj deci ne želimo pa su one redovne u školama skijanja. Čas ili dva da obnove gradivo, pogotovu mlađa ćerka. Kako smo prošle godine preskočili posetu planini , bila su joj potrebna dva časa. Starija je već išla na napredniji nivo. Iskreno, nisam se bavila istraživanjem, iako bih kao novinar trebalo to da uradim, ali čini mi se da na najpoznatijoj domaćoj planini niko drugi ne nudi ovu uslugu besplatnih časova. Za sedmodnevni aranžman svaki član vaše porodice, naravno ukoliko želi, dobije 6 časova skijanja. Za početnike, sasvim dovoljno da savladaju osnovu i odvažno se sami spuštaju niz staze.
„Rtanj“ je česta destinacija skijaša koji ne odsedaju kod njih. Nadaleko su poznate njihove krofne sa džemom. Verujem da se nekoliko stotina dnevno pojede. Nisu samo one atrakcija za sve posetioce, već i domaća hrana u „Odžakliji“ ili piće u Kamin Sali. Cene pristupačnije u odnosu na ponudu u centru skijališta. Nekako, što bi smo narodski rekli „ima dušu!“

Kada se izdvojite sa staze čeka vas kamion, za koji bih ja kao žensko koje se uopšte u iste ne razume rekla da je drumska krstarica Orion telekoma. U okviru istog pult sa muzikom i prodajni deo.Uzmete tacnu u ruke, nabacite nekoliko krofni, palačinke, možda pljeksavicu i pravac u kafić na otvorenom. Sa jedne strane gledate na stazu, sa druge u muzikicu. DJ svakodnevno vas zabavlja par sati. Subota i nedelja su rezervisani za bend uživo. Na plus deset stepeni i sunčanje na gotovo 1800m nadmorske visine, uz rock muziku naše mladosti, ovo je vrhunski provod. Sviraju bar jedno 3-4 sata pa sam sigurna da ćete imati prilike da uživate.
U hotelu je hrana domaćinska. Sačekaće vas ujutru švedski sto,i slani i sladak doručak, i pahuljice i domaći sir, slaninica, puno salata. Ni najprobirljiviji neće naći zamerku. Rana večera počinje u 17h, baš po zatvaranju žičara. Na meniju opet domaća hrana, kuvana, ukusna sa mogućnošću odabira između tri-četiri jela i priloga. Ako neka od onih krofni u toku dana slučajno pretekne, poslužiće je za večeru. Naravno, uz njih će biti i tri vrste kolača, kompot i voće.
U sklopu hotela je i mala prodavnica, poput kioska pa možete da se dodatno obezbedite.
Ono što je takođe važno za sve buduće i iskusne skijaše, u hotelu možete rentirati ski opremu, i kupiti ski pass, s obzirom da je u sklopu istog i prodajno mesto Skijališta Srbije.
Kad smo već kod ski pass-a, to je najveća slabost planine. Nikada nismo imali bolje vreme i gore staze za skijanje. Realno, mogli smo najviše tri sata uspešno da skijamo, a nakon toga smo se borili sa vlažnim gomilama snega koje često skije ne mogu da probiju pa se dešavalo da na najlakšim stazama ljudi samo padaju. Naravno, to domaću firmu nije sprečilo da uredno naplaćuje preko 3.000rsd dnevno ski pass.Ukoliko idete porodično, svakako nemojte propustiti priliku da kupite porodični ski pass jer ćete uštedeti 20%. Nadam se da će usled brojnih akcija o besplatnom sportu za decu makar ubuduće državna firma Skijališta srbije, kao pozitivan primer omogućiti makar simbolične cene skijanja za svu decu osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i na ovaj način sam sport i posećenost planini učiniti dostupnijim.
Kako god bilo, „Rtanj“ će se maksimalno potruditi da vas ugosti. Rtanj vas ne poziva svojim zvezdicama, već atmosferom. Neće vam lickati sobu, niti utišavati vaše mališane koji galame i jure se hodnicima.  „Rtanj“ će se potruditi da se osetite kao kod kuće.
Svakako, ono što nam je, kao roditeljima bitno, svaka soba ima tv, kupatilo i Wi Fi. Sobe nisu male, imaju podno grejanje tako da smo mi spavali sa otvorenim prozorom na minus tri koliko se noću, u vreme našeg boravka u martu, spuštala temperatura.
Rtanj je porodični hotel pa je takva i atmosfera. Budu tu i bake i deke sa unucima, zaljubljenici u skijanje i planinu uopšte. Ne morate da skijate da bi ste zimi posetili planinu. Ili je posetite da bi ste naučili da skijate. 
Što se naše porodice tiče, mi smo jednom kročili u centar iako je on na svega desetak minuta pešaka  udaljen. Neverovatan je osećaj kada se kliskom spuštate niz stazu koju je upravo ratrakt sredio za naredni skijaški dan. Svetla hotela istu obasjavaju, a  nama osmesi nisu silazili sa lica. Za nas avanuriste, vrhunski provod! Niti smo nosili dobru garderobu, niti je iko u hotelu bio u tom fazonu. Skafander je najbitniji preko celog dana i dobre čizme. A radosti na snegu velike.
Za mališane je u „Rtnju“ bitan dan subota. Tada polažu za diplomu skijanja koja im se tradicionalno uručuje uveče u Kamin sali.
Često mališani sa raznim školicama dolaze ovde organizovano. Nije ni čudo, jer pored skijaških aktivnosti postoji program i razni sadržaji tokom cele godine: biciklističke ture,avantura park, veštačka stena, zipline sistem,jezero. 
Mogućnosti su razne, a iskustvo nezaboravno.
Hotel podržava mnoge aktivnosti na planini poput "Dana vrganja" i "Dana borovnice", biciklističke trke, paraglajding i orijentiring takmičenje te je, kažu i za leto obezbeđena odlična zabava, pogotovu kada visoke temperature gradski život učine nepodnošljivim.
I kao što to obično biva, jedno je opisati, drugo doživeti. Što se nas tiče, mi smo odlučili. Kad pomislimo na Kopaonik, biramo “Rtanj”.
Više o samom hotelu, smeštaju i mogućnostima koje nudi, pogledajte na linku RTANJ

foto:hotel rtanj, decjisajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Feb
2018
Iz ugla porodice
15.
Sep
2017
Iz ugla porodice
30.
Jul
2017
Iz ugla porodice