Putovanje
30.05.2020.

Turizam u Srbiji – pet razloga da ovog leta ne prelazite granice

Malo pred početak pandemije izazvane novim koronavirusom, u Beogradu je održan 42. Sajam turizma „Put pod noge“. Posećenost je bila sjajna, interesovanje za letovanje na moru nikad veće, pa su planuli najbolji i najpovoljniji aranžmani. Svi su hteli samo na more, kao da ne postoji turizam u Srbiji. Na kratko su svi bili srećni. I mi koji smo na vreme obezbedili hotel, apartman i mesto na plaži, ali i turistički radnici, a onda se preko noći sve promenilo. Jedno vreme nam se činilo da više nikad nećemo izaći iz kuće, a kamoli otići na odmor. Srećom pa to nije tako jer postoji i turizam u Srbiji.


Nije nam neophodno more kad postoji turizam u Srbiji

Iako su trenutno za građane Srbije zatvorene granice većine zemalja u kojima tradicionalno letujemo i uprkos najavama da će nam za odlazak na more biti neophodan negativan test na koronu, sva je prilika da će se i to promeniti. Da li zato što opasnost zaista prolazi ili zato što je strah od ekonomskog kraha veći od straha od bolesti, letovaće se i ove godine. No, to ne znači da treba da pojurimo do prve turističke agencije ili da aktiviramo s razlogom otkazane aranžmane, već da razmislimo šta je najbolje za nas, našu decu, pa i za našu zemlju. Hajde da razmislimo zašto bi trebalo da letujemo u Srbiji.


Nažalost, turizam u Srbiji nije dovoljno razvijen

Našeg poznavanja grčkih letovališta verovatno bi se postideli i rođeni Grci. Znamo imena većine njihovih plaža i uvala, ali zato ne umemo da nabrojimo više od četiri-pet naših banja ili jezera. Evo prilike da to promenimo...
Zaboravite na more, ostanite kod kuće, jer je Srbija prelepa. Vreme je da je upoznate, da obiđete maka deo njenih prirodnih lepota koje strance ostavljaju bez daha, a mi za njih ne marimo. Imamo velike potencijale, ne potcenjujte ih. Znamo da znate za Zlatibor, ali zašto ne biste upoznali Zlatar? Znamo da znate za Vrnjačku Banju. Divna je, ali zašto ne biste upoznali neku drugu banju?


Saslušajte preporuke onih koji poznaju turizam u Srbiji

Ograničenja u paketima zdravstvenog osiguranja, odnosno rizik da u inostranstvu ne dobijete adekvatnu medicinsku pomoć u slučaju obolevanja od korone, razlog je više da letujete u Srbiji. A čak i da se bojite grčkih, crnogorskih, španskih, egipatskih ili turskih bolnica, svakako je bezbednije da letujete u Srbiji. Odakle god da krenete, gde god da se zaputite, stići ćete za nekoliko sati, što je i komfornije i bezbednije, ali i prijatnije jer se deca neće unervoziti zbog duge i dosadne vožnje. Krenite da planirate već sada. Saslušajte preporuke prijatelja i rođaka koji bolje od vas poznaju turizam u Srbiji i lepote naše zemlje, ali na kraju odlučite sami.


Lepote Srbije fasciniraju strance, oduševiće i vas

Šta god da odaberete, nećete pogrešiti, ali ipak gledajte da odmor bude po meri svih članova vaše porodice, a naročito po meri dece. Nekima će više odgovarati planinski centri, drugima banje i jezera, trećima seoski turizam, reke i rečne plaže, ali će zato svima prijati upoznavanje neverovatnih prirodnih lepota u neposrednom okruženju. Meandri Uvca, moć Dunava oko Golupca, vrhovi Tare ili Zlatara, lekovite vode Niške Banje, plutajuća ostrva Vlasinskog jezera, magične moći Đavolje varoši, manastiri Ovčarsko-kablarske klisure, pašnjaci, proplanci i šume Fruške gore očarali su svakoga ko je čuo za njih, očaraće i vas. Samo treba da rešite na koju ćete stranu sveta, u koji ćete deo Srbije ovog leta.
Foto: ebners-waldhof.at, unsplash, pexel, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno