Putovanje
11.07.2019.

Posetite Crnu reku, Midžor i Rtanj pa će vam ovaj mesec biti savršen

Bilo da s nestrpljenjem iščekujete letovanje, bilo da ste završili sa morem i brčkanjem, boravak u gradu tokom vrelih dana vam neće lako pasti. Izvesno je da preko radne nedelje nema mrdanja, ali zato vikende možete da provodite u prirodi. Ako vam nedostaje inspiracija ili stručan vodič kroz najlepše predele Srbije, odlučite se za jedan ili za sva tri izleta koje organizuje Klub „Džepovi prirode“.



Subota 13. jul – Kupanje u kanjonu Crne reke

Polazi se u 6.30 h sa parkinga u Sarajevskoj ulici (ugao sa Drinskom), putuje se Ibarskom magistralom do Ćelija, a potom preko Valjeva do sela Podbukovi gde se stiže oko 9.30 h. Nakon pauze se kreće ka ušća Crne reke u Bukovsku reku, hoda se početnim delom kanjona uz usputna kupanja. Ostatak dana se provodi u kupanju i u hladovini, a zaim u odabranom domaćinstvu gde će biti poslužen ručak (navodi se uz prijavu). U Beograd se stiže oko 21.30 h.
Iznos kotizacije: 1.500 din. U cenu nije uračunat ručak u domaćinstvu Obradovića (500 dinara).

Subota-nedelja 20-21. jul – Svitanje na Midžoru
Polazi se u subotu u 18 h sa parkinga u Sarajevskoj ulici, autoputem se preko Niša i Pirota ide do Babinog zuba na Staroj planini, a na odredište se stiže oko ponoći. Nakon polučasovne pauze kreće se pešice do platoa ispred kafea „Plaža“ na 1.550 metara nadmorske visine, a odatle ka vrhu Midžora (2.169 m). Staza je srednje teška, u oba smera je duga 16 km, a uspon iznosi 650 metara.

Po povratku s vrha do platoa „Plaža“ sledi uspon na Babin zub (1.758 m). On je kratak, visinska razlika iznosi oko 200 m. Okupljanje cele grupe planirano je za 10 h, a oko 10.30 h se kreće ka Kalni gde se pravi kratka pauza. Pre povratka za Beograd predviđen je obilazak vodopada Bigar. U Beograd se stiže do 18 h, sa usputnim pauzama.
Iznos kotizacije: 3.250 din. U cenu nije uračunat ručak.



Subota-nedelja 27-28. jul – Planinarenje po Rtnju

Polazi se u subotu u 20 časova iz Sarajevske ulice, autoputem se ide do Paraćina, a potom se putem za Zaječar stiže do Rtnja. Oko 23.30 h se stiže na početak staze, a uspon počinje oko ponoći i to južnom stranom. Visinska razlika iznosi oko 1.000 m, a staza je duga 12 km i zahtevna. Do vrha se stiže za tri i po do četiri sata, a silaženje traje oko dva i po sata.

Do vrha Šiljak (1.565 m) stiže se oko 4.00 h, odmor i uživanje u pogledu traju do 7 h, a na polaznu tačku se stiže do 9.30 h. Posle pauze za kafu, kreće se ka vrelu Grze, koje se nalazi u blizini puta za Paraćin, a potom se ide do restorana „Izvor“ na ručak. U Beograd se stiže oko 17 h.
Iznos kotizacije: 2.500 din. U cenu nije uračunat ručak.



Detalje o dokumentaciji, opremi, ishrani i dodatne instrukcije potražite OVDE.
Prijave i uplate se primaju sredom u kafeu knjižare Delfi, (Resavska, SKC) od 16 do 18 h, a za sve dodatne informacije pozovite Branislava Makljenovića na 064/35-05-652 osnivača Kluba „Džepovi prirode“, pišite mu na klub.dzepoviprirode@gmail.com ili posetite Fejsbuk stranu klubdzepoviprirode.
Foto: Džepovi prirode

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno