Putovanje
23.01.2019.

Planine vas čekaju

Ako ste se umorili od praznovanja, novogodišnje, božićne i brojnih slavskih trpeza, a posebno ako ste nabacili koji kilogram, obavezno se učlanite u klub „Džepovi prirode“ i prijavite se za jedan od planinskih pohoda. Uživaćete u miru, tišini, svežem vazduhu i pogledu na predele pod čistim, netaknutim snegom, pa ćete nakon samo jednog putovanja postati zavisnik od divlje lepote.

Vukan – subota 2. februar
Polazak u 6.30 h sa parkinga iz Sarajevske ulice (ugao sa Drinskom), vožnja autoputem do Požarevca, a zatim preko Petrovca na Mlavi do sela Ždrelo.
Staza kreće od manastira Svete Trojice. Uspon na oba vrha je oko 650 m, a dužina staze oko 11 km. Posle pešačenja pravi se pauza za ručak , a za Beograd se kreće oko 17.30 h.
Iznos kotizacije: 1.500 din, za članove kluba Džepovi prirode (sa plaćenom članarinom za 2019.) 1.400 din.

Divčibare – subota 9. februar
Polazak u 6.30 h sa parkinga u Sarajevskoj ulici. Ibarskom magistralom se putuje do Ćelija, a odatle se nastavlja preko Mionice do Divčibara gde se stiže oko 9 h.Sa glavnog puta se kreće na pešačku turu stazom kružnog tipa. Najpre se ide na Crni vrh (1.098 m), pa se nastavlja grebenom do Velikih pleća (960 m), a nakon pauze sledi spust u korito rečice Bele Kamenice. Staza je ukupne dužine oko 10 km, a ukupan uspon oko 300 m. Za Beograd se kreće oko 17.30 h, nakon ručka.
Iznos kotizacije: 1.400 din, a za članove kluba 1.300 din.

Romanija i Jahorina – četvrtak 14. – nedelja 17. februar
Četvrtak – polazak u 17 h iz Sarajevske ulice. Putuje se preko Šapca, Zvornika, Vlasenice, Han Pijeska, Sokoca i Mokrog do Pala, do planinarskog doma u zaseoku Stajna. Odmah se ide na spavanje.
Petak – buđenje u 6.30 h, polazak na pešaku turu oko 8 časova. Najpre se ide do Novakovog vrela (1.523 m), pa do Velike stene (1.611 m). Pešačenje kraćom stazom traje oko pet sati, a dužom stazom oko osam sati. Povratak u dom oko 16 časova, a večera će biti poslužena nakon osveženja i kraćeg odmora.

Subota – buđenje u 6.30 h da bi se 7.30 h prevozom krenulo ka ski-centru na Jahorini. Od hotela „Bistrica“ nastavlja se peške do vrha Ogorjelica. Staza je kružna pa silazimo pored planinarskog doma, natrag do vozila. Nakon pauze, šetnje kroz centar i obilaska Pala sledi vožnja do doma u Stajni. Na spavanje se ide nakon večere.
Nedelja – buđenje u 8 h, a oko 10.30 h se polazi za Sarajevo. Nakon obilaska Baščaršije i užeg centra grada kreće se za Beograd gde se stiže do 23 h.
Iznos kotizacije: 70 evra. U cenu su uračunati prevoz, smeštaj, tri doručka i dva ručka.

Jastrebac – subota 23. februar
Polazak u 6 h sa parkinga iz Sarajevske ulice. Ide se autoputem do Pojata iz Paraćina, preko Ćićevca i Kruševca do izletišta Ravnište, u podnožiju planine. Nakon pauze za čaj ili kafu kreće se preko vidikovca Sokolov kamen (1.025 m) do vrha Bela stena (1.256 m). Staza do Bele stene je duga oko 12 km sa usponom oko 700 m pa je za nju potrebna solidna kondicija. Nakon ručka se kreće za Beograd.
Iznos kotizacije: 2.100 din, za članove kluba „Džepovi prirode“ 2.000 din.

Detalje o dokumentaciji, opremi, ishrani i dodatne instrukcije potražite OVDE.
Prijave i uplate se primaju sredom u kafeu knjižare Delfi, (Resavska, SKC) od 16 do 18 h, a za sve dodatne informacije pozovite Branislava Makljenovića na 064/35-05-652 osnivača Kluba „Džepovi prirode“, pišite mu na klub.dzepoviprirode@gmail.com ili posetite Fejsbuk stranu klubdzepoviprirode.

Foto: Džepovi prirode

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno