Putovanje
29.11.2018.

Doživite zimsku idilu

Većinu ljudi na zimu asociraju vetar, rastopljen sneg, bljuzgavica, gužve u prevozu i saobraćaju jer žive u gradovima, a da bi promenili mišljenje bio bi im dovoljan samo jedan beg u prirodu, najbolje na planinu. Kad bi samo jednom osetili taj mir, čuli tu tišinu, udahnuli svež vazduh i bacili pogled na nepregledne predele pod snegom ili bez snega, koristili bi svaku priliku da ponovo pođu u pohod planinskim vrhovima, zaleđenim rečicama, stablima okovanim ledom, a onda bi se i doček Nove godine negde blizu oblaka podrazumevao.

Rudnik – subota 15. decembar
Polazi se u 6.30 h sa parkinga iz Sarajevske ulice (ugao sa Drinskom). Posle vožnje Ibarskom magistralom i pauze za čaj u mestu Rudnik oko 10 sati se kreće na pešačku turu do Cvijićevog vrha (1.132 m), a istom stazom se silazi do kafane na ručak. U Beograd se stiže oko 20 h.
Iznos kotizacije: 1.400 dinara, a za članove kluba 1.300 dinara.

Homoljske planine – subota 22. decembar
Kreće se u 6.30 h iz Sarajevske ulice, a putuje se pored Požarevca, preko Petrovca na Mlavi do sela Bistrica. Pešačka staza počinje u centru sela i prati rečicu Bistricu. Kod crkve i vodenice se odvaja ka Lukinom kamenu do kojeg se stiže nakon sat vremena pešačenja, a onda sledi povratak istim putem. Staza je duga oko 12 kilometara, a uspon iznosi oko 300 metara. Pre polaska za Beograd pravi se pauza za ručak u usputnoj kafanici.
Iznos kotizacije: 1.500 dinara, za članove kluba 1.400 dinara.

Podbukovlje – subota 29. decembar
Polazi se u 6.30 h sa parkinga u Sarajevskoj ulici, pa se preko Ibarske magistrale, Ćelija i Valjeva oko 9 sati stiže do sela Podbukovi u domaćinstvo porodice Obradović. Nakon pauze za okrepljenje, oko 10 sati se kreće na pešačku turu ka vrhu Veliki Golubac (1.056 m), sa kojeg sledi spust do Malog Golupca (995 m), a zatim stazom kroz šumu do Crvenog brega (850 m). Odatle se uskom serpentinskom stazom ide do ušća Crne reke u Bukovsku reku koja se nalazi na visini od 520 m. Ukupna dužina staze iznosi oko 12 kilometara, a uspon oko 500 metara.
Ručak je zakazan za 16 h, a za Beograd se kreće oko 17.30 h.
Iznos kotizacije: 1.400 dinara, a za članove kluba 1.300 dinara. Ručak kod Obradovića: 500 dinara.

Povlen – ponedeljak 31. decembar – sreda 2. januar
Na put se kreće u ponedeljak 31. decembra u 12 h sa parkinga iz Sarajevske ulice (ugao sa Drinskom). Ibarskom magistralom se ide do Ćelija, a potom preko Lajkovca i Valjeva do Debelog brda. Odatle se kreće peške do planinarskog doma „Povlen“ (oko 2 km) gde se stiže oko 16 sati. Večera će biti bogata, uz muziku, a oko 23.30 h počinje noćni uspon na Veliki Povlen (1.271 m). Staza je duga oko 1 km, sa usponom od 150 m, pa se na vrh stiže pred ponoć. Taman na vreme da se upale prskalice i razmene lepe želje. Po povratku u dom predstoji druženje najpre uz logorsku vatru, a zatim i unutra uz muziku

Utorak 1. januar – Buđenje je planirano za 9 h, a nakon kafe, čaja i doručka, oko 10.30 h kreće se na pešačku turu ka Malom Povlenu (1.347 m). Staza je kružna, duga oko 12 km, sa usponom od oko 250 m, pa se u dom stiže u 15 h na ručak i okrepljenje. Večera i druženje uz muziku počinju oko 19 sati.
Sreda 2. januar – Posle doručka koji je zakazan za 7.30 h kreće kraća pešačka tura kako bi se do doma stiglo do 11 h. Za Beograd se kreće u 13 h, a stiže oko 16 sati.
Iznos kotizacije: 6.900 dinara (prevoz, dva noćenja, hrana i organizacioni troškovi).

U cenu su uračunati: Predjelo po dolasku u dom, novogodišnja svečana večera, dva doručka i večera druge večeri, dok se piće plaća pojedinačno (kafa, rakija, sok, čaj 50 dinara, vino, pivo, koka kola... 100 dinara). Smeštaj je u sobi koja ima više od dvadeset kreveta (13 na sprat).
Detalje o dokumentaciji, opremi, ishrani i dodatne instrukcije potražite OVDE.
Prijave i uplate se primaju sredom u kafeu knjižare Delfi, (Resavska, SKC) od 16 do 18 h, a za sve dodatne informacije pozovite Branislava Makljenovića na 064/35-05-652 osnivača Kluba „Džepovi prirode“, pišite mu na klub.dzepoviprirode@gmail.com ili posetite Fejsbuk stranu klubdzepoviprirode.

Foto: Džepovi prirode

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno