Putovanje
25.09.2018.

Korčulo, vratićemo se

Znate li čemu služe životne devize i principi? Da padnu u vodu čim naiđete na prvo pravo iskušenje, eto čemu. Znam šta pričam... Moja porodica i ja smo verovali da je život suviše kratak da bismo dva puta letovali ili zimovali na istom mestu, sve do pre tri nedelje, kada smo prvi put posetili Korčulu. Sad nam se čini da bi ovo ostrvo na Jadranu moglo postati destinacija kojoj ćemo se leti često vraćati. Sve nam je bilo potaman, pa čak i to što nam je za samo 620 kilometara trebalo čak 12 sati vožnje autom. Korčula je prevazišla sva naša očekivanja.

Iz iskustva smo znali da treba da odaberemo apartman blizu samog centra, a da ipak bude u mirnom kraju. Medvinjak je bio naš izbor i apartmani „Šegedin“. Dobili smo prihvatljivu cenu za dvosoban smeštaj na 40 m od mora, obezbeđen parking i divnu domaćicu.
Dok smo čekali da se ukrcamo na trajekt do Korčule, u šetnji  lukom primetismo ribarski brodić. Nismo ni mi, poput brojnih meštana, odoleli  ićunima. Nikada nisam bila u prilici da ribu kupim tako svežu, upravo izvađenu iz mreže. Kraljevska riba koja se hrani plaktonima bila je naša prva večera koju nam je na roštilju spremila Marija, domaćica apartmana.

Terasa okrenuta moru, plaža ispred kuće, tobogan, čista, topla voda, potraga za školjkama i morskim zvezdama... Dovoljno da ne skinete osmeh s lica od ranog jutra koje počinje s knjigom u rukama, čitanjem uz čaj i kupanjem u toplom moru. Onda skoknete „na sekund“ da skuvate kafu ili spremite doručak i ništa vam nije teško, jer ste pored mora. Idealnih 28 stepeni mami vas da provedete čitav dana na plaži ili na jednoj od brojnih terasa na kojima vam gazdarica jednom ostavi vino, drugi put činiju grožđa i svežih smokava.

Gde god se okrenete borovi, čokoti, masline. Nemate utisak da ste na ostrvu jer je najveća nadmorska visina preko 550 m. Svaka plaža drugačija, glavni grad predivan i sve lepo miriše.Meštani na trgu subotom prodaju svoje proizvode, a petkom vas u Lumbardi čeka ribarsko veče. To je prilika da okusite morske plodove, domaće kolače. Mnogo jeftinija nego u restoranima, a ukusno sremljena tuna, morski pas, kozice, školjke. Pun tanjir košta između sedam i devet evra.

Trg Marka Pola je centar Starog grada koji datira od 13 veka. Kuća u kojoj je Marko boravio pretvorena je u muzej i prodavnicu. Sve je u znaku ovog moreplovca, čak i sladoled nosi njegovo ime. Ulice su uske u obliku riblje kosti. Kuda god da krenete dolazite do same katedrale u centru gde vas čeka i picerija „Caenazzo“ sa pristojnim cenama. Pica u proseku košta devet evra.
U neposrednoj blizini pijace nalazi se i odličan sladoled. Kašika uz sladak kornet košta oko dva evra, pa svaki dan birate nov ukus.

Na suprotnom kraju ostrva, udaljena 45 km leži Vela Luka. Lepo mesto, gotovo upola jeftinije je od Korčule, svakako vredi posetiti, kao i piceriju „Alfa“. Meštani su nam rekli da posetimo i peščane plaže Lumbarde. Naša deca su tu najviše i volela da provode vreme, zbog odbojke na pesku, a Pupnatska luka je naš izbor broj dva. Prvo smo se popeli na najvišu tačku ostrva a zatim smo se spustili uskom ulicom na plažu u uvali. Prizor nestvaran, voda smaragdno plava, topla i čista.

Na ovom ostrvu možete da parkirate auto na bilo kom slobodnom mestu i da se okupate. Tamo nema zakupljenih plaža, a samim tim ni naplaćivanja ulaza i ležaljki kojih ima veoma malo. Suncobrani nam nisu trebali, jer je bio početak septembra, a naša domaćica Marija kaže da lepo vreme i sezona kupanja traju čak do kraja oktobra.

U Beograd smo stigli odmorni, srećni, ispunjeni i puni utisaka. Vreme je bilo savršeno, mada je moglo da bude i drugačije. Niko od nas nije nagazio na ježa, niko nije dobio temperaturu, dijareju, upalu ušiju ili neku drugu letnju i putnu boljku, mada smo bili spremni i za to. Znajući koliko pregledi i lečenje u inostranstvu mogu da budu skupi, mi smo, kao i svaki put do sada, uplatili putno zdravstveno osiguranje  „Dunav osiguranja“. Znamo mi da nam ono neće preduprediti ni povredu ni bolest, ali pruža sigurnost. Zato mi ne rizikujemo jer znamo da putovanje, a naročito avantura poput ove naše, može da bude savršeno samo ako na vreme razmišljamo o sopstvenom zdravlju i zdravlju naše dece.

Promo tekst
Foto: Dečji sajt, Zsolt-hollosi-zsolth68-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno