Putovanje
10.05.2018.

Upoznajte Pilion

U Egejskom moru, negde između Soluna i Atine, leži poluostrvo Pilion sa istoimenom planinom na leđima. Na svakom deliću moćne zemlje prepliću se istorija i geografija vezane u nerazmrsiv čvor lepote. Kentaur, mitsko biće, kao da i danas obitava u čarobnim šumama planine skrivajući se od oštrog pogleda kralja Peleja i preciznog Ahilovog koplja. Iz velikog kovitlaca mirisa i boja nastaje smiraj kopna i mora, kao da je neko ubacio ogromno sidro, nepravilnog oblika i ostavio ga pola u vodi, pola u nebesima.

Centar pokrajine Magnazije, grad Volos, obdaren je i lukom. Stotinak hiljada stanovnika živi u ravno projektovanim ulicama i na šetalištu duž obale, prenoseći na turiste svoju opuštenost. Mnoštvo ljupkih taverni i kafea prosto vas mami da se udobno smestite, naručite kaficu i baklavu, pustite pogled na otvoreno i uživate. Za tren ćete zaboraviti zbog čega ste došli u Volos, pa ćete jednostavno uživati u lepoti i tim trenucima.
Lepota je reč koja se nameće na svakom koraku Piliona. Više od dvadeset ljupkih sela nanizanih po obroncima planine strpljivo čeka posetioce koji će se iznenađivati i uživati u toj čaroliji. Ušuškana na visinama od oko 500 m, šapuću priče o svom nastanku svima koji znaju da slušaju.

Nazivi kao što su Zagaraga, Visita, Miles, Zagora i Makrinica otkrivaju tek tračak lepote sela otrgnutih od zaborava. Kad ulazite u njih, osećaćete se kao da ulazite u crkvu jer se mir i spokoj oslikavaju i na zidovima kuća i na licima starosedeoca. Odozgo puca pogled na mesta Kala Nere, Afisosa, Miline koja su se pripojila moru i čije čari najbolje otkrivaju božanstvene plaže.

Ako vam se čini da bi upoznavanje Piliona i svih ovih divnih mesta bilo prava stvar za vas, odmah pozovite Branislava Makljenovića na 064/35-05-652 osnivača Kluba Džepovi prirode ili mu pišite na klub.dzepoviprirode@gmail.com. On će vas povesti na put koji ćete pamtiti čitavog života. Smeštaj je obezbeđen u vili „Olimpion“ u dvokrevetnim (150 evra), trokrevetnim (140 evra) i četvorokrevetnim (130 evra) studijima, u malom mestu Kala Nera (Dobra Voda, oko 800 km od Beograda, 20 km od Volosa). U cenu su uračunati prevoz autobusom i 10 noćenja, osiguranje se plaća zasebno, oko 1,05 evra po danu, a za grupno osiguranje je potrebna fotokopija pasoša.
Polazi se sa parkinga kod novobeogradskog Otvorenog tržnog centra (Buvljak) 26. maja u 18 h, a povratak je planiran za 7. jun u jutarnjim satima.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije, posetite Fejsbuk stranu klubdzepoviprirode.

Foto: Džepovi prirode

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno