Putovanje
10.10.2013.

Posetite Soko grad

Posetite Soko grad, utvrđenje staro pet vekova

Arhološki lokalitet Soko Grad nalazi se u selu Lazama, u zapadnoj Srbiji. Udaljen je šest kilometara od Ljubovije i potiče iz 15. veka.

U Soko grad se najčešće odlazi zbog manastira svetog Nikolaja, ali ova svetinja je samo deo lepote koju ćete tamo zateći. Predivno okruženje i sređeno dvorište manastira, na obali Sokolske reke i malog jezera, privlačni su tokom cele godine.

Kada ste već tamo, obavezno se popnite do Soko grada. Vaše čudesno porodično putovanje kroz istoriju ovog kraja biće zasigurno nešto najlepše što ste do tada doživeli.
Put do vrha Soko grada je naporan ali veoma živopisan. Nemojte da odustanete jer je pogled koji se pruža celom dužinom puta neverovatan.

Sultanova nevesta

Soko grad se nalazi se na oko 590 metara nadmorske visine, na nepristupačnom vrhu, koji dominira okolinom. Bilo je to idealno mesto da se sagradi utvrđenje, iz koga je bilo moguće kontrolisati puteve pored Drine i rudnike koji su postojali u ovom kraju. Zbog položaja, tvrđavu je bilo nemoguće nemoguće osvojiti, što se nije ni desilo. Soko Grad nikada nije osvojena borbom već je uvek menjalo gospodare mirovnim ugovorima. Ona je jedna od tvrđava u kojoj su se Turci najduže zadržali. Zbog njegove neosvojivosti Turci Sokoljani su ga zvali "sultanova nevesta". Posle sukoba Srba i Turaka 1862. Soko grad je miniran, u vazduh ga je digao sreski kapetan rađevski Petar Radojlović. Tada je dignut u vazduh i Užički Grad, dok su preostala četiri utvrđena grada predata knezu Mihajlu Obrenoviću 1867. godine.

Zlatni krst od dve tone

Danas je na ostacima grada izgrađen vidikovac, kojim dominira veliki pozlaćeni krst. Krst je visok 12 metara i težak je preko dve tone. Od podnožja do vrha brda postavljeno je deset kapelica na kojima je ispisano deset božijih zapovesti. Episkop šabački Lavrentije je podno Soko Grada podigao manastir posvećen vladici Nikolaju Velimiroviću. Manastirska crkva izgrađena je 1989. godine i nalazi se na ulazu. Ispred manastira uređeno je jezero, kroz koje prolaze Sokolska reka i Lazanjski potok.
Vojska Srbije je 2001. godine uradila put do ovog manastira tako da se sada do njega može stići i autobusum.


INFO
*Do Soko grada može se doći putničkim automobilom i autobusom, a bez većih napora i biciklom.
*Ukoliko želite da provedete nekoliko dana u ovom kraju tu je veliki hotel, izgrađen u okviru manastirskog dvorišta
*Manastir ima konak sa velikom trpezarijom, ribnjak, vodenicu i česmu sa čistom izvorskom vodom.
* Soko grad se nalazi na magistralnom putu Ljubovija Mali Zvornik 6 km od Ljubovije i 36 km od Malog Zvornika


Manifestacija koja povezuje maticu i dijasporu
U Soko gradu se svake godine, krajem jula pa sve do polovine avgusta, održava tradicionalna manifestacija "Moba koja okuplja mlade iz Srbije i dijaspore. „Mobu“ su 2001, pokrenuli "Matica iseljenika" i šabačka eparhija Srpske pravoslavne crkve, uz podršku Vlade. Njen cilj je druženje mladih Srba iz dijaspore sa vršnjacima iz matice i bolje upoznavanje srpskog jezika i običaja. Domaćin manifestacije je šabački vladika Lavrentije.

Zanimljivost
Vladika Lavretnije je dugo godina bio u Nemačkoj pa su mu Srbi koji tamo žive, kao i oni u domovini, veoma pomagali da njegov projekat bude realizovan. Crkva je građena i uz materijalnu podršku Nemca Gorsta Brovela iz Gihorna u Saksoniji, koji je tamo vlasnik Muzeja vetrenjača i vodenica. U manastiru živi pravoslavna Nemica Sibila.

foto:jessica-rockowitz-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno