Putovanje
31.08.2017.

Na moru je sada najlepše

Pregledali ste stotine i stotine morskih fotografija svih vaših prijatelja, rođaka i kolega, odslušali priče bez kraja i konca o njihovom divnom provodu, ali i žalopojke o boji koja im se već isprala, a tek su se vratili. Čitavo leto ste ih ispraćali i dočekivali sa odmora, gorko se kajući što ste apartman ili hotelsku sobu zakupili tek za septembar.
Učinili ste pravu stvar. Na more, dokle god vam deca ne krenu u školu, idite isključivo u septembru.

Za razliku od svih onih koji su letovali u jeku sezone, vi ćete dosta uštedeti. Smeštaj je znatno jeftiniji, naročito last minit ponude, kao i zakup ležaljki, ali i sve ono što spada u vanpansionsku potrošnju. Ni vremenska prognoza ne treba da vas brine. Septembar je uglavnom topao i sunčan u većini najpopularnijih grčkih i crnogorskih letovališta, ali i daleko prijatniji jer nema ekstremno visokih temperatura i visokog UV zračenja. Uostalo, čak i da vam koji dan pokvari kišica, moći ćete da ućivate u moru na drugi način, a ne zaboravite ono najvažnije – nema gužve ni na plažama ni na šetalištima, niti nesnosne buke iz kafića i klubova.

Zaštitite decu od sunca


Iako većina pedijatara nerado preporučuje odlazak na more s decom mlađom od godinu dana, to ne važi za septembar. U septembru u morskoj vodi i morskom vazduhu mogu da uživaju i mlađe bebe. To će im ojačati imunitet skladištenjem vitamina D, a pomoći će im i da se izbore sa ekcemima i respiratornim infekcijama.
Ne zanemarujte mere zaštite i ne izlažite ni bebe ni malu decu visokim temperaturama vazduha i hladnoj morskoj vodi. Tokom dana, kad je sunce najjače, beba treba da bude negde u hladu.
I bebe i decu mažite kremama sa visokim zaštitnim faktorom, a glave im zaštitite šeširićima i kačketima.

Morski vazduh je lekovit


Inače, boravak na moru deci se preporučuje prvenstveno zbog morske soli koja, rastvorena u vodi i vazduhu, sadrži 32 hemijska jedinjenja koja blagotvorno deluju na rast, intelektualni razvoj i zdravlje dece.
Udisanje takvog vazduha pročišćava disajne organe deteta od čestica prašine i alergena, doprinosi izbacivanju sluzi u slučaju bronhitisa i bronhijalne astme, što je izuzetno korisno za decu koja su često bolesna, ali i za sve one koji su, zbog života u gradovima, izloženi izduvnim gasovima.

Ako izaberete bilo koju od dve tradicionalno omiljene letnje destinacije – Crnu Goru ili Grčku – nećete pogrešiti. Predlažemo vam da se oslonite na sopstveno iskustvo, preporuku prijatelja, rođaka ili kolega, a možda i da otkrijete neku novu plažu na kojoj još niste bili.

 

Pefkohori – Grčka


Pefkohori se nalazi na unutrašnjoj strani poluostrva Kasandra na Halkidikiju. Plaža u samom gradu nije pogodna baš za malu decu, ali se zato na samo četiri kilometra od grada nalazi plaža Ksenija, pravi raj za klince. Poznata je po lepom pesku i dugom plićaku.
Prodavnice i supermarketi su odlično snabdeveni, a u letovalištu postoje ambulanta i apoteka.

Petrovac – Crna Gora


Petrovac se oduvek smatra porodičnim letovalištem jer njegove plaže spadaju među najbolje na čitavoj Jadranskoj obali. Duž čitave gradske plaže, s karakterističnim crvenkastim peskom, proteže se lepo šetalište, a kad poželite nešto novo zaputite se na plažu Drobni pjesak koja se nalazi u uvali između Svetog Stefana i Reževića, Buljarice ili plažu Lučice.

Osigurajte se


A kako će vam i na moru zdravlje i sigurnost vaše dece biti na prvom mestu, ne dozvolite da vam nepredviđene okolnosti pokvare dragocene trenutke. Kompanija „Dunav osiguranje“, s tradicijom dužom od 140 godina, prepoznaje sve vaše potrebe i misli na vas. Zaštitite svoje zdravlje, prtljag, mislite i na one koje možete nehotice da povredite. Čak i ako nastupe događaji koji vas mogu sprečiti da otputujete, „Dunav“ ima rešenje.
Paket putnog osiguranja ne pruža zaštitu od neprijatnosti i neželjenih okolnosti, ali svakako ublažava njihove posledice.
Dodatne informacije o „Dunav putnom“ osiguranju potražite OVDE.

Promo tekst

Foto: vidar-nordli-mathisen-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno