Putovanje
07.07.2016.

Kuda sa decom na more?

Putovanje sa decom na more može biti prava muka. Pogotovo ako su vam deca mala ili brojna, problemi su još veći. Pošto je red da se ipak odmorite od naporne radne godine i uživate u suncu i moru, bez obzira što na odmor vodite i podmladak, odlučili smo da vam preporučimo mesta idealna za porodično letovanje.

Grčka
Bilo da putujete automobilom, autobusom ili avionom, Grčka je uvek dobar izbor, a najbliža varijanta je poluostrvo Halkidiki. Reč je o jednom od najpopularnijih i najatraktivnijih grčkih oblasti, sa čuvena tri prsta.

Kasandra je prvi, nama najbliži prst, a samim tim i najpopularniji proteklih godina u ponudama doma}ih turističkih agencija. Poznat je po mekanom zlatastom pesku, toplom moru, slikovitim pejzažima i mestima Pefkohori i Hanioti.

Sitonija je drugi prst Halkidikija, koju će vam gotovo sve turističke agencije izdvojiti kao prvi izbor prilikom traganja za idealnim mestom za porodično letovanje. Glavno mesto tog dela Halkidikija je letovalište Neos Marmaras, ali vam njega preporučujemo samo za izlete i večernje šetnje. Za boravak sa decom mnogo su bolja sva druga mesta na Sitoniji, koja se smatraju idealnim za miran porodični odmor.

Treći prst, poznatiji kao Atos, ima najmanje razvijen turizam i nije pogodan za porodični odmor.

Crna Gora

Ukoliko ste "tradicionalista" i držite se Crnogorskog primorja, najlepša mesta za letovanje sa decom su Petrovac, Rafailovići, Meljine, Zelenika i Radovići. U svim tim mestima je najbolje iznajmiti adekvatan privatni smeštaj, a soba može da se nađe i za pet evra dnevno po osobi.

Petrovac je malo primorsko mesto ukra{/šeno maslinama, narandžama, lovorom i leandrima, blage mediteranske klime, sa skoro 300 sunčanih dana u godini. Odlikuju ga brojni zalivi, duge plaže i male peskovite uvale, zbog čega i jeste jedno od omiljenih porodičnih destinacija u Crnoj Gori.

Malo ribarsko mesto Rafailovići naslonjeno je na veliku peščanu plažu Bečića. Pešačkom stazom koja se proteže uz samu obalu za kratko vreme možete stići do Budve, koja je od Rafailovića udaljena oko 3 km. Ukoliko se umorite od šetnje, svakih 10-15 minuta tom rutom saobraća turistički vozić.

Odlazak u Meljine savetuje se svim roditeljima koji muče muku sa dečjim bolestima disajnih organa. Izuzetno korisna vazdušna strujanja mogu biti razlog više da se odlučite za ovo malo porodično mesto sa nekoliko mirnih plaža. Na samo par kilometara nalazi se Herceg Novi, zgodan za večernje šetnje.

Sa druge strane Meljina nalazi se Zelenika, malo i tiho primorsko mesto sa peščanim plažama, još jedno od mesta u kom najviše odsedaju porodice sa decom koje žele pravi odmor od buke i gužve.

Turska
Kada su porodična letovanja u pitanju, mnogi roditelji će vam reći da, kada jednom odete u Tursku, ne razmišljate o drugim destinacijama. Razlozi za to su visok kvalitet smeštaja, odlična usluga i prirodne lepote turske obale. Teško se može pogrešiti prilikom izbora hotela. Gotovo svaki koji je izgra|en u poslednjih desetak godina ima posebnu kategoriju porodičnih soba, mini-klub za decu, animacije, bazene za decu, pa čak i akva-park.

Obratite pažnju da mesto koje odaberete nije previše udaljeno od aerodroma. Putovanje od aerodroma do hotela, koje može da traje i nekoliko sati, nije preporučljivo ukoliko putujete s malom decom. To je jedan od razloga više da vam preporučimo Antalijsku regiju i gradove Kemer i Bodrum. Cela regija je zaštićena od hladnih severnih vetrova Taurus planinama i ima karakterističnu mediteransku klimu sa suvim letima i toplim morem, pa je odličan izbor za boravak sa decom.

Izbor prevoza

Treba razmišljati i o tome koliko je određena destinacija daleko, odnosno koliko traje put do tamo, kao i da li ići sopstvenim prevozom, autobusom ili avionom. Avionom je najlakše, ali i najskuplje. Ko se ipak odluči da ide avionom, treba da ponese vodu i hranu i rezervnu pelenu, zbog eventualne promene reda letenja. To se naročito odnosi na povratak, kada su džepovi prazniji, a ljudi se najviše opuste jer misle da su za sat vremena kod kuće, a desi se da na aerodromu provedu i 24 sata.

foto: bafer.rs, amostravel.rs, go-go.rs, mojpedijatar.co.rs, dreamland.travel, crnogorskoprimorje.com, dreamland.travel

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno