Putovanje
07.08.2014.

Probajte ukuse Grčke

Povrće, žitarice, riba i mirisni mediteranski začini sastavni su delovi grčke kuhinje, a u svim jelima koristi se neizbežno maslinovo ulje

Sir u foliji

Potrebno je:

500 g tvrdog ovčijeg ili kravljeg sira, 150 ml maslinovog ulja, glavica belog luka, biber, začinska paprika, origano, ruzmarin, feferonke, malo maslina, aluminijumska folija

Priprema

Sir isecite na kriške debljine prsta. Komade folije isecite na veličine koje će vam omogućiti da kriške dobro uvijete u paketiće. Na sredinu svakog komada folije stavite po krišku sira, pospite je maslinovim uljem, a onda na svaki komad stavite po čen iseckanog belog luka i pospite začinima. Foliju preklopite kao pismo i dobro zatvorite da sadržaj ne iscuri. Paketiće poređajte u pleh i stavite ga u dobro zagrejanu, vrelu rernu. Pecite pet minuta svaki, odmah izvadite i poslužite u foliji. Kad otvorite foliju dodajte nekoliko maslinki i feferonku. Poslužite s prepečenim hlebom koji ste prethodno natrljali belim lukom. Ovako pripremljene paketiće možete peći i na roštilju.

Zaziki

Potrebno je:

4 sveža krastavca, 2 čena belog luka, 1 kašičica soli, 1 čaša kiselog mleka, 600 ml kisele pavlake, veza mirođije

Priprema

Krastavac dobro oprati(ne ljuštiti ga) i izrendati na krupno. Dodati sitno izrendan ili izgnječen beli luk, pavlaku, jogurt, iseckanu mirođiju i sve dobro izmešati.

Grčke ćufte

Potrebno je:

2 plava patlidžana, glavica luka, 20 g maslaca, 250 g mlevene svinjetine, žuta paprika, 200 g paradajz pirea, maslinovo ulje, maslac, so, biber prezle i brašno.

Plavi patlidžan isecite na kockice i zajedno sa usitnjenim lukom dinstajte 20 minuta na umerenoj temperaturi, na mešavini 4 kašike maslinovog ulja i 20 g maslaca. Stalno mešajte da povrće ne zagori. Ocedite višak masnoće, dodajte mleveno meso, promešajte minut-dva, dodajte kašiku-dve prezli, posolite, pobiberite i ostavite sa strane da se masa ohladi. Od ohlađene mase pravite pljosnate ćufte, svaku uvaljajte u brašno i kratko pržite na vrelom ulju da porumene s obe strane.

Na 3 kašike vrelog ulja posebno propržite papriku isečenu na kockice, posolite, pobiberite, dodajte paradajz pire i kuvajte još 10 minuta. Ćufte servirajte prelivene ovim sosom.ž

Musaka od tikvica

Potrebno je:

500 g tikvica, 500 g mlevenog mesa , ulje, malo brašna, peršun, 2 glavice crnog luka, 4 jajeta, 2 dl mleka, 2 dl pavlake, 30 g prepečenog susama

Priprema

Oljuštite tikvice i isecite ih na kriške, malo posolite i ostavite da odstoje. Ispržite svaki režanj prethodno uvaljan u brašno na vrelom ulju, ili ih ispecite u rerni poređane na pleh u jednom redu. Propržite sitno isečen luk pa mu dodajte mleveno meso i sve zajedno nastavite da pržite. Upola prženom mesu dodajte so, biber i sitno seckan peršun, skiniti sa vatre pa umešajte dva jajeta. U tepsiju u kojoj će se peći musaka ređajte red prženih tikvica, red mesa.

U posebnoj činiji umutite 2 jajeta, izmešajte sa mlekom i pavlakom. Prelijte musaku ovom smesom i pecite pola sata na jačoj vatri. Gotovo jelo pospite sveže prepečenim susamom.

Bougatsa - slatka grčka pita s grizom

Potrebno je:

450 g kora za baklavu ili za pitu, po želji
150 g istopljenog maslaca za premazivanje kora

Za fil
1,5 l mleka
200 gr. griza
200 do 250 gr. šećera, koliko volite slatko
2 vanilin šećera
malo soli
2 vrhom pune kašike maslaca

Za posipanje
šećer u prahu i cimet

Priprema
Prokuvati šećer i mleko. Dodati griz, vanilu i so i kuvati desetak minuta na umerenoj vatri da se griz skuva. Skloniti sa vatre i dodati dve pune kašike maslaca i dobro izmešati da se dobije fina ujednačena krema. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Podmazati maslacem dublju tepsiju dimenzija otprilike 23x34 cm. i ređati polovinu kora tako da sa svake strane tepsije ostane jedan deo kora da bi se kasnije fil zamotao da ne iscuri prilikom pečenja.

Svaku koru posebno premazati istopljenim maslacem pa onda staviti drugu i tako redom. Istresti fil, saviti kore preko njega, opet ih premazivati maslacem i onda staviti i preostale kora preko , svaku premazati maslacem, i gornju. Kore uvek malo podvući sa strane oko ostalih. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta, dok dobro ne porumeni. Toplo iseći na kocke i kada se malo prohladi posuti šećerom u prahu i cimetom.

Maslac kada istopite ocedite ga, da onaj beli deo, proteini, ostanu, nisu potrebni, a kore se premazuju samo sa čistim maslacem da bi bile što hrskavije.

foto: citytime.hr, exzellent.gr, autostraddle.com, fruitandcake.wordpress.com, malecarolije.com, taste.com.au

Ostavi komentar

Preporučeno