Upoznajte
08.05.2013.

Doktorka koja roditelje uči kako da svoju decu leče dodirom

Doktorku Mirjanu Mićović, pedijatra u Domu zdravlja Stari grad u Beogradu, najmlađi pacijenti obožavaju. U njenu ordinaciju deca odlaze s radošću, bez straha, suza i višestanog ubeđivanja.

Šta je to što doktorku Mirjanu razlikuje od drugih stručnjaka koji nose beli mantil?
Mirjana je prvi lekar u Srbiji koji je dobio licencu za bavljenje reikijem, istočnjačkom metodom koja ima neverovatne efekte na poboljšanje zdravlja. Reiki je drevna japanska veština lečenja dodirom koja pomaže da se i u najranijem uzrastu, već po rođenju, deluje preventivno na pojavu mnogih oboljenja. I ne samo to, reiki rešava mnoge zdravstvene probleme.
Svakog roditelja koji pokuca na vrata njene ordinacije doktorka Mirjana prvo nauči koliko su dodir i roditeljski zagrljaj bitni za pravilan razvoj deteta. Uvek je najsmejana, vedra, spremna na šalu. Njena energija naprosto pleni. Mirjana priznaje da su roditelji prvo zbunjeni kada im pomene reiki, ali nepoverenje nestaje čim se i sami uvere u njegovu blagotvornost.
Dodir kao lek za sve boljke
- Prvo čulo koje je aktivno nakon rođenja jeste čulo dodira. Kao najveći organ na telu, koža je prepuna osetljivih „čulnih" mesta, pa iskustva koje dete dobija u prvim danima života, vezuje upravo za nežan zagrljaj majke, toplotu njenog tela, blago postavljanje dlanova na stomačić u slučaju grčeva, nežno glađenje po glavi i slično. Nažalost, dokazano je da sve manji broj roditelja na takav način pristupa svom detetu, a neispunjavanje osnovnih potreba mališana dovodi do emocionalne nestabilnosti, nesigurnosti i straha od napuštanja - kaže dr Mićović.
U svojoj praksi doktorka Mirjana ne sprovodi reiki tretmane s decom, već savetuje majke kako da im pomognu da se oslobode stresa, da žive u skladu sa sobom i prirodom i kako da cela porodica bude u energetskom balansu.
– Ono što je deci razlog za stres za odrasle je često normalna situacija. Recimo, odlazak u vrtić deci može biti vrlo stresan. Ali, ako odrasli ne reaguju adekvatno, kod dece se može pojaviti energetska blokada, koja se može i kroz nekoliko godina manifestivati u vidu psihosomatskog oboljenja. I zato je jako važno prepoznati njihov stres i potrebe, a to možemo samo ako posmatramo svoju decu i provodimo s njima puno vremena. Majke, koje su najveća energetska podrška deci, uglavnom to znaju, a i ako ne znaju, često postupaju intuitivno, stavljajući svoju „lekovitu“ ruku na stomak, glavu ili na neko drugo bolno mesto svog deteta, mazeći ga, ljuljajući u krilu – kaže dr Mićović.

Sređuje nemirka za nekoliko minuta

Doktorka Mirjana kaže da mnogo puta u svojoj praksi pedijatra i reiki terapeuta imala priliku da vidi transformaciju u ponašanju hiperaktivnog ili autističnog deteta, nakon svega petnaestak minuta rada. Takva deca su postajala mirnija, opuštenija i spremna da sarađuju. Roditelji su po prvi put mogli da primete ispoljavanje pozitivnih emocija kod svoje dece.
- Jedan od najvećih problema hiperaktivne dece je loša koncentracija i slab san. Nakon tretmana, mnogi od njih su postajali daleko više zainteresovani za učenje, a problem sa spavanjem se ubrzo rešio. Reiki daje dobre rezultate i kod dece koja imaju problem noćnog mokrenja.
Sve što čovek nosi u sebi, kaže doktorka Mirjana, prenosi i na svoje dete, pa je zbog toga jako važno da pre nego što zasnujemo porodicu poradimo na otklanjanju sopstvenih emotivnih blokada. Da bi imali željene rezultate na duži period, doktorka Mićović roditelje obučava da svakodnevno sami sprovode tretman na svojoj deci.
Roditelji kao terapeuti
- Na taj način mogu da izbegnu novčane izdatke koji su neminovni ukoliko s detetom radi terapeut. Isto tako, omogućava se svakodnevno tretiranje i više puta na dan i produbljuje emotivan odnos majke i deteta ili oca i deteta. Roditelje mora obučiti stručna osoba, koja će u celini sagledati problem deteta i porodice i dati potrebne savete - objašnjava dr Mićović. Reiki je samo jedno od mnogih interesovanja doktorke Mirjane. Ona je i akupunkturolog, fitoterapeut i menadžer za odnose s javnošću u Domu zdravlja Stari grad.
Fakultet i specijalizaciju pedijatrije Mirjana je završila na Medicinskom fakultetu u Beogradu. U prvoj jugoslovenskoj grupi lekara, kao student medicine, još 1989. godine završila je edukaciju iz akupunkture. Čitavu deceniju života posvetila je proučavanju i primeni  lekovitog bilja Amazonije. Poslednjih godina intenzivno se bavi reikijem i kombinovanjem ove tehnike sa savremenim medicinskim dijagnostičkim i terapeutskim metodama. Iza nje je više od 12.000 reiki tretmana. Pre dve godine postala je  master učitelj tradicionalnog japanskog reikija. Kroz iskustvo u radu sa drugima, kombinovanjem klasičnog reiki tretmana sa znanjima prana i svara joge , došla je do svoje originalne tehnike  “ Dodir duše”. Poslednjih godinu dana,  radi na postavljanju novog, antistres koncepta “Galakticki ples”, koji se bazira na plesu u skladu sa kosmičkim ritmovima.

Menadžer, edukator, pisac

Kao menadžer za odnose s javnošću u Domu zdravlja Stari grad više od četiri godine radi na popularizaciji alternativne medicine i  njenoj integraciji u savremeni koncept zdravstvene zaštite u Srbiji, te je  za svoj rad dobila prestižnu nagradu “Wellnes a word” za  2009. godinu. Organizator je mnogih  naučnih skupova i autor više od 20 različitih edukacija iz oblasti primene metoda alternativne medicine  za lekare. Organizator je tradicionalnog Festivala zdravlja a kroz njene tribine iz oblasti integrativne medicine “Za miran san na rekama Beograda”, koje je organizovala u Domu zdravlja “Stari grad” u Beogradu, prošlo je više od 120 predavača i 10. 000 slušalaca.  Urednik je edicije “Booking medika”, a trenutno priprema  priručnik za roditelje i decu “Čudesna medicina za decu”.

Autor: Olga Petrović

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno