Upoznajte
19.08.2013.

Studentkinje iz Srbije prve na Microsoft takmičenju

Studentkinje iz Srbije prve na Microsoft takmičenju

Jovana, Ana, Jelena i Maša su izuzetne devojke! One su studentkinje Informacionih tehnologija i nedavno su osvojile prvu nagradu na Microsoft takmičenju, kreiranjem Windows Phone 8 aplikacije za promociju fizičke aktivnosti.

U okviru ovogodišnjeg međunarodnog takmičenja Microsoft Imagine Cup's "Woman's Athletics App Challlenge", AdaJAMM tim iz Srbije osvojio je prvu nagradu u oblasti kreiranja softvera i aplikacija za promovisanje zdravog života kroz fizičku aktivnost.
Pobednički tim od četiri studentkinje sa Fakulteta informacionih tehnologija beogradskog Univerziteta Metropolitan čine Jovana Kovač, Ana Rodić, Jelena-Marina Bradarić i Maša Pejčić.
Ovom timu prvo mesto je donela Windows 8 aplikacija za mobilne telefone "Playground" (igralište), koja ima za cilj da nastavnicima fizičkog vaspitanja i njihovim učenicima prikaže šest različitih igara koje provomišu fizičku aktivnosti.
S obzirom na to da sadrži video tutorijale, upravo zbog svoje jednostavnosti aplikacija je pogodna kako za decu, tako i za učenike, čineći formiranje timova i praćenje rezultata takmičenja jednostavnim i zabavnim.
Prema rečima pobednica, ovo takimčenje im je pomoglo da steknu iskustvo iz softverskog inženjerstva, ali je predstavljalo i određeni izazov da se ostvare kao tim i nauče šta donosi učestvovanje u projektu koji obuhvata softverski razvoj.
Generalni direktor Microsoft Srbija, Jugoslav Pirić, kazao je da je ta kompanija srećna i ponosna na ovaj izvanredni uspeh devojaka.
"Njihova pobeda dokaz je da Srbija zaista postaje važna tačka na svetskoj mapi informacionih tehnologija", dodao je Pirić.
Sredinom avgusta, tim će zajedno sa svojim mentorom otputovati u Sijetl gde će posetiti sedište kompanije Microsoft.
Tokom posete, devojke će imati priliku da upoznaju izvršnog potpredsednika kompanije Microsoft, Lisu Brumel, i da prisustvuju revijalnoj košarkaškoj utakmici između ekipe Seattle Storm i Microsofta.
Pored nagradnog puta u Sjedinjene Države, Microsoft će sve članice tima AdaJAMM novčano nagraditi sa po 1.000 dolara.

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno