Upoznajte
17.09.2014.

Lidija Trajković - Cvetni raj za unuka Aleksu

Ideja o dečjem zabavnom parku u našem dvorištu u meni je sazrela kada se rodio moj prvi i za sada jedini unuk Aleksa Trajković

Lidija Trajković, adokat iz Vranja i baštovanka iz ljubavi, najbolji je primer kako uz malo volje i truda svoje okruženje možete pretvoriti u pravi mali raj.

O lepoti vrta i dečijeg zabavnog parka koji je napravljen da bi u njemu uživao Lidijin unuk Aleksa i njegovi drugari, priča se u Vranju i okolini. I zvanično to je jedan od tri najlepša vrta u Srbiji. Zavirili smo u ovu prelepu zelenu oazu i čuli divnu priču ove izuzetne žene.

- Dvorište je davno uređeno i to tako da svi u njemu uživamo, ali ideja o dečjem zabavnom parku u tom dvorištu je u meni sazrela kada je se rodio moj prvi i za sada jedini unuk Aleksa Trajković - 18. aprila 2012. godine – priča Lidija Trajković, dok nam pokazuje svoj zeleni raj.  

Od kada se bavite baštovanstvom?

- Od svoje pete godine se bavim mnogim stvarima i interesuju me sve životne oblasti, tako da sam čitavog života veoma mnogo čitala stručnu literaturu , bavila sam se praktično svim tim stvarima - zanatima, umećima, veštinama, kako kod svojih roditelja, tako i nakon udaje i to uz stalne konsultacije sa stručnjacima za svaku oblast koja me je interesovala i iz koje sam primenjivala znanje praktično, ali i stalno se usavršavala kroz čitanje i učenjem na greškama. No, želela sam da i moja kreativnost da doprinos, tako da sam mnogo toga sama osmislila, nacrtala, a onda i sprovela u delo - uradila na kući, dvorištu, uređenju unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Na ovaj način sam naučila i o baštovanstvu i još uvek učim, jer nikada nisam prestajala sa učenjem i inetresovanjem.

Koje cveće najviše volite? Šta dominira u Vašem vrtu?

- Moja pokojna mama je veoma volela cveće i gajila raznovrsne sobne, dvorišne, jednogodišnje, višegodišnje biljke i drveće i ta ljubav je tako prenesena i na mene. Volim sve, počev od trave do svake vrste cveća, tako da u našem dvorištu imate po segmentima odvojene delove dvorišta gde se u prednjem delu nalazi manja fontana od vulkanskog kamena sa zimzelenim biljem, perenama, jednogodišnjim i višegodišnjim cvetnicama i travnjakom; u zadnjem dvorištu je smeštena veća fontana od rečnog kamena koju sam ja osmislila, nacrtala skicu tj. projekat, i sa suprugom, sinovima i bratom smo je izradili. Tamo je zasađeno svakakvo bilje (kao i ono koje se može naći ispred kuće).

Pored te fontane u centralnom delu zadnjeg dvorišta je smešten veliki letnjikovac sa dva krova u stilu japanskih pagoda i u produžetku otvorena kuhinja sa pečenjarom, delom za roštilj, delom za sač i verige i sudoperom. Smeštena je i velika trosed ljuljaška, i uz samu kuću, čitavom dužinom od 12 metara su izidane velike žardinjere, od kojih su tri otprilike dimenzija 1x1m, a 7 ih je 1x0,7m, tako što se ispred njih, ali kao jednistvena celina, nalaze klupe za sedenje sa jastucima za sedenje i naslonom. Tu su i staze koje vode do letnjikovca, otvorene kuhinje i žardinjera, a ostali deo je pod travom.

Tu je nikao i dečji zabavni park?

- Upravo na travnjaku je ove godine postavljen dečji zabavni park. U prednjem dvorištu uz samu fontanu se nalazi veliki trem na kome je sto sa šest stolica, prepun sobnog cveća, ali i sezonskog - jednogodišnjeg, višegodišnjeg, pretežno cvetnica i lozica i veliki broj slika sa motivima Vranja. Tu je i boks sa lepom brvnarom za dva rotvajlera.

Ko vam pomaže u održavanju bašte?

- Aleksu smo skoro pa od rođenja, pošto je okružen svim ovim, naučili da voli cveće i da se cveće miluje i miriše, tako da pomaže meni i suprugu Ljubiši kod zalivanja cveća i travnjaka, pranja fontana, krojenja cveća, košenja trave... Uvek je aktivno uključen u sve poslove oko održavanja sa bakom i dekom ili sa mamom Marijom i tatom Predragom i on uživa u tome. Stariji rotvajler je dresiran pa nikada ne pravi štetu u dvorištu, jedino još uvek imamo problema sa mlađim rotvajlerom, ali nam je dreser saopštio da će tako biti dok ne napuni godinu dana, kao što je bilo i sa starijim tj. da će prestati kad poraste. Nekoliko godina smo čuvali i paunove, mužjaka i ženku, koje sam dobila za rođendan od supruga i s njima smo imali najviše problema, ali smo se nadmudrivali - oni su jeli cveće a ja sam ga stalno presađivala, sve dok nesrećnim slučajem nismo ostali bez njih.

Kako druga deca reaguju kada vam dođu u goste? A komšiluk?

- Svi su, otkako je krenulo sređivanje dvorišta i bilo da su deca ili odrasli, bili oduševljeni dvorištem. Mnogo nepoznatih ljudi i onih iz drugih krajeva zemlje, pa i inostranstva je dolazilo da vidi dvorište, da fotografiše, tako da su nas prijatelji i naterali da konkurišemo za nagrade za najlepše dvorište i tako smo u Vranju osvojili prvo mesto, a u Srbiji treće. Mislim da bi iduće godine trebalo da se zbog dečjeg zabavnog parka ponovo prijavimo na neki konkurs, ali o tome odlučuje cela porodica. 

To je znači porodična zanimacija?

- Svi u porodici (koji žive u toj kući, pošto stariji sin Mladen i snaja Milica žive u Novom Sadu) aktivno i svakodnevno održavamo dvorište, počev od unuka Alekse do najstarijeg člana - supruga Ljubiše, jer ima veoma mnogo posla i potrebe za višesatnim a svakodnevnim radom i održavanjem. Kada nam dođu Novosađani i oni se uključe i pomažu. Jedino gosti uživaju u našem raju za oči i dušu, kako sam ga ja nazvala.

Ispričajte nam nešto o članovima Vaše porodice.

- Naša porodica ima sedam članova, od kojih nas petoro (surpug, mlađi sin, snaja, unuk i ja) živi u Vranju, a stariji sin i snaja u Novom Sadu. Ja sam rođena 1961. godine u Skoplju, tamo kasnije i studirala, te diplomirala na pravnom fakultetu. Imam 30 godina radnog staža, od čega 23 u advokaturi. Suprug Ljubiša je rođen 1955. godine na Kosovu u selu Domorovcu, Ekonomski fakultet je završio u Beogradu. Po zanimanju je sudski veštak od 2010, a pre toga je više od 30 godina bio rukovodilac u komercijali.

Stariji sin Mladen i snaja Milica u Novom Sadu privode svoje studije medicine kraju, mlađi sin Predrag je student informatike, a snaja Marija je položila sve ispite na pravnom fakultetu i u septembru bi trebalo da odbrani diplomski i počne da obavlja advokatski pripravnički staž u mojoj kancelariji. Naš anđeo Aleksa ima dve godine i pet meseci i mezimac je porodice i komšiluka. Svi u porodici imamo mnoge talente koje negujemo i koristimo za oplemenjivanje našeg životnog, radnog i zabavnog prostora. Kod nas ne postoje muški i ženski poslovi već svi radimo sve i prema dogovoru i prioritetu odradjujemo sve što je potrebno.

Da li će Vaša oaza uskoro dobiti nove sadržaje?

- I pored ovako lepog životnog prostora, kuće i dvorišta, mi imamo novih ideja koje će se realizovati u narednom periodu, ali to je za sada naša porodična tajna.

Dečji sajt

foto: privatna arhiva 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno