UREĐENJE DOMA - arhitekta Jovan Blažić
14.12.2012.
Autor: Jovan Blažić

Uređenje dečije sobe

 

Uređenje dečje sobe

Svi mi roditelji sa posebnom pažnjom uređujemo prostor u kome naša deca uče, igraju se, spavaju. Zato bih na početku da se osvrnem na funkciju dečje sobe.

Tamo gde nam prostor dozvoljava trebalo bi da poštujemo neka osnovna pravila prilikom uređenja dečjih soba, a koja se tiču pozicioniranja nameštaja.

Položaj kreveta

Krevet  treba da bude postavljen tako da kada dete leži prirodna svetlost mu pada sa strane. Manje loše rešenje je da svetlost pada u pravcu nogu, a najlošije je da se prozor nalazi iznad glave deteta. Takođe, kao neko ko sa 35 godina ima problem sa bolovima u leđima, apelujem na roditelje da kako znaju i umeju obezbede deci krevet sa dušekom, nikako krevete koji se razvlače ili na kojima se ređaju jastučići.

Položaj radnog stola

Radni sto treba da bude postavljan tako da mu prirodna svetlost pada sa leve strane (za desnoruke).  Postavljanje radnog stola  direktno ispod prozora obezbeđuje detetu dobru poziciju prirodnog osvetljenja za pisanje. U slučaju da su, kao u većini slučajeva, radni stolovi ujedno i kompjuterski , ovakva pozicija radnog stola nije dobra, jer je prirodno svetlo iza monitora.  
Visina radne površine na radnom stolu treba da iznosi 69 cm od poda. To je visina koja omogućuje da se ruke ne zamaraju previše prilikom kucanja na tastaturi. Naravno, zbog odrastanja naše dece potrebno je imati i radnu stolicu podesivu po visini.

Garderober i prostor u kome će se dete igrati se određuju tek kada su krevet i radni sto pravilno postavljeni u dečijoj sobi.

Dizajn

Ne treba biti škrt na bojama koje ćete primeniti u dečjim sobama, ali treba ih koristiti oprezno. Neke od ideja pogledajte na sajtu http://www.colorschemedesigner.com/ . Možete koristiti monohromatske boje (iz jednog tona),triad, komplementarne, analogne…  Naravno,  morate poštovati zahteve Vaše dece, uključiti ih aktivno u izbor boja, motiva. Dečie sobe mogu da budu i tematske, vezane za određene animirane likove koje Vaša deca vole, sportske klubove ili sportove generalno, odeđene muzičke instrumente… Moj lični savet je da svoju decu uključite i u konkretne činove opremanja enterijera njihovih soba. Dozvolite im da oni zalepe stiker koji ste zajedno odabrali pa makar ga zalepili i malo krivo, da okreče deo zida ili pomognu u lepljenju tapeta sa njihovim omiljenim likovima iz crtaća. Sve  to će ih dodatno vezati za taj prostor i razviti u njima osećaj pripadnosti.

 

Na kraju želim  da Vam kroz komentar nekih primera sa interneta ukažem na prednosti i mane određenih rešenja.

Sl.1.

Dobar kolorit, naglašen jedan ili dva zida jakom bojom, dok su ostali zidovi beli. Komplementarnom  bojom dat je akcenat  na nameštaj. Krevet na sprat uvek je dobro rešenje kada dvoje dece deli sobu. Što se funkcionalnosti tiče, ovo rešenje je loše.

Sa istim nameštajem , predlažem sledeće rešenje.

 

 

 

 

 

 Sl.2.

Pravilno postavljeni i kreveti i radni sto u odnosu na prozor. Sveden, moderan dizajn. Dok su nameštaj i boja zidova urađeni u jednom tonu, tzv. monohromatski, tepihom, posteljinom i detaljima prostor je oplemenjen korišćenjem triad šeme boja.

Na internetu ćete naći bezbroj ideja za tematsko uređenje dečje sobe, ali svako dete je posebno, pa zato napominjem da izbor motiva zavisi najviše od njegovog interesovanja .

Kada god razmišljate o uređenju dečje sobe obratite pažnju na pomenute detalje.  Iz svakog prostora, kakav god bio, potrebno je izvući maksimum. Obično nismo u prilici da često menjamo isti, pa je moj savet da razmotrite što više mogućnosti, kako bi krajnji rezultat bio zadovoljstvo svih članova Vaše porodice.

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno