Moj dom
25.04.2018.

Sobica ko bombonica

Oduševljenju deteta u prodavnici slatkiša ili igračaka može da parira samo oduševljenje budućih roditelja u salonu nameštaja i opreme za bebe. Oči širom otvorene, pogled preleće sa jednog slatkiša/kreveca na drugi, s jedne lutke/komode za prepovijanje na drugu, sa autića/posteljine na sledeći artikal, nozdrve se šire od uzbuđenja zbog fantastične ponude, a kroz glave proleće misao „Želim sve! Spakujte od svega po jedan komad“.
Na sreću, ne može tako. Niti su deci potrebni svi slatkiši i igračke, niti vama treba nameštaj za više od jedne bebine sobe! A šta vam je zapravo potrebno?

Bezbedan i udoban krevetac za najlepše snove

Na krevecu, ako ste već rešili da kupite nov, ne treba da štedite, jer dete može da spava u njemu dve, tri godine, a dodatno će se isplatiti ako mu rodite brata ili sestru, poklonite rodbini ili prijateljima. Uostalom, u njemu će beba provoditi mnogo vremena, naročito prvih meseci, pa bi krevetac morao da bude sigurno mesto za nju.
Što se tiče stila, birajte krevetac koji odgovara vašem ukusu, a valjalo bi da bude i rodno neutralan jer su male šanse da ćete drugo dete, ako bude dečak, rado stavljati da spava u roze krevetiću. Razmak između šipki ne sme da bude veliki, da beba ne bi zaglavila glavicu, a bilo bi idealno da visina dušeka bude podesiva, a jedna stranica pomična. Podrazumeva se da je boja kojom je ofarban netoksična jer deca nekad trljaju upaljene desni o ogradicu kreveca, a točkići će vam dobro doći kad krevetac treba pomeriti zbog usisavanja i brisanja podova.

Praktična komoda za prepovijanje koja čuva mamina leđa

Naizgled nepotreban komad nameštaja koji samo zauzima mesto u sobi, a zapravo veoma dragocen jer vam čuva leđa i u prvim danima, kada se mama oporavlja od porođaja, i kasnije, kad beba oteža pa je nije lako dizati. Osim toga, kvalitetna komoda zanimljivog dizajna može da se koristi godinama za odlaganje bebine odeće, igračaka, a kasnije i školskog pribora.
Gledajte da vam visina odgovara i da je dovoljno velika da na nju možete da stavite kadicu za kupanje i podlogu za prepovijanje. S obzirom na to da će dolaziti u kontakt sa vodom, birajte komode od vodootpornog materijala ili one premazane netoksičnim vodootpornim bojama.
 

Kutije, otvorene i zatvorene police

Uz bebe idu čiste i prljave pelene, kremice, losioni, mleka za telo, vlažne maramice, štapići za uši, čarapice, bodići... Sve to zahteva neki prostor, a njega obično nema, a zgodno bi bilo i da vam sve bude nadohvat ruke. Za to su zgodne otvorene i zatvorene police, drvene kutije, fioke ispod kreveca... Najbolje od svega je što ovi komadi nameštaja rastu zajedno s bebom, pa će u svakom trenutku njenog odrastanja imati veoma važnu ulogu.

Kvalitetna pamučna posteljina
 

I najjednostavniji jednobojni krevetac izgledaće bajkovito sa zanimljivom posteljinom. Čak i ako ste se u opremanju sobe odlučili za minimalizam i svedenost, na ovom polju pokažite svu svoju kreativnost i pružite bebi vizuelnu stimulaciju jarkim bojama, različitim oblicima i zanimljivim desenima, i obrnuto. Ukoliko su nameštaj i zidovi šareni, posteljina treba da bude što jednostavnija.
Pored platnene, postavljene ogradice, koja štiti bebu od direktnog kontakta sa rešetkama, trebaće vam i nekoliko dušečnih čaršafa od stopostotnog pamuka koje ćete često menjati.

Zavese i mekani tepščići za prve korake
 

Velikim, debelim i teškim tepisima nije mesto u bebinoj sobi jer skupljaju prašinu i teško se održavaju, ali su zato oni mali daleko praktičniji. Koristiće vam kad beba počne da sedi, puzi i da hoda, a nećete imati problema sa njihovim čišćenjem i pranjem. Zavese takođe skupljaju prašinu, ali su dragocene za zamračivanje sobe za prepodnevnu i popodnevnu dremku, naročito ako nemate roletne na prozorima. Osim toga, one su veoma važne za oplemenjivanje prostora i davanje ličnog pečata bebinoj sobici.

I još nešto... Nek bude veselo i šareno. Vodite se ličnim osećajem i ukusom koji će vam sigurno zadovoljiti "Kids Land". Važno je da vi bebinu sobu doživljavate kao prostor koji budi radost i da taj osećaj prenesete na vaše čedo.

Promo tekst
Foto:Dečji sajt, travis-grossen-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno